Kétszer is gondold meg, hogy használod-e a Google “inkognitó” módját!

A Google, a világ legnagyobb keresőmotorja láthatóan adatokat gyűjt azokról a felhasználókról, akik úgy gondolják, hogy névtelenek maradhatnak, ha a “privát böngészés” módot használják – állította nemrég Ken Paxton texasi főügyész az Egyesült Államokban, aki módosított adatvédelmi pert nyújtott be az Alphabet tulajdonában lévő vállalkozás ellen.

Az amerikai államok, köztük Texas, Indiana, Washington és a Columbia körzet januárban külön keresetet nyújtottak be a Google ellen állami bíróságokon az általuk megtévesztőnek nevezett, a felhasználók magánéletét sértő helymeghatározási gyakorlat miatt.

Paxton beadványa a Google inkognitó üzemmódját is hozzáteszi a januárban benyújtott keresethez. Az inkognitó mód vagy “privát böngészés” egy olyan böngészőfunkció, amely Paxton szerint azt sugallja, hogy a Google nem követi a keresési előzményeket vagy a helymeghatározási tevékenységet.

A kereset szerint a Google felkínálja a “privát böngészés” lehetőségét, amely magában foglalhatja a nagyon személyes weboldalak megtekintését, amelyekből kiderülhetnek például az egészségügyi előzmények, a politikai meggyőződés vagy a szexuális irányultság.

Vagy talán egyszerűen csak egy meglepetés ajándékot szeretnének vásárolni anélkül, hogy az ajándékozottat célzott hirdetések áradata figyelmeztesse.

Ezek után érdemes lehet más böngészőt használni a fent sorolt tevékenységekhez…

Betöltés...
Keresés
Keresés