Az ASUS új alaplapja annyira extrém, hogy kétszer is megkapta a nevet

Az AMD AM5 platformja ősszel tör ki az asztali gépekre, és nem csak X670 és B650 alaplapokra számíthatunk, amelyek a vállalat Zen 4 processzoraihoz érkeznek, hanem egy vadonatúj X670E (az „E” az „Extreme” rövidítése) lapkakészletre is.

Ez a chipkészlet az AMD legnagyobb és legdurvább alaplapjaiba kerül majd; maximális overclocking képességet, masszív VRM-eket és PCIe 5.0-t kínál.

Ahhoz, hogy megértsük, mit tud nyújtani az X670E, először az AM5 foglalatot kell megvizsgálnunk. Ez egy teljesen új kialakítás az AMD számára, amelynek köszönhetően a vállalat lemond a pin-grid array (PGA) chipekről a land-grid array (LGA) chipek javára.

Az átállással az AMD inkább az Intel meglévő termékcsaládjához fog hasonlítani, az érintkező pinek az alaplapon helyezkednek el – az AM5 esetében 1718 darab.

David McAfee, az AMD munkatársa szerint az LGA-ra való átállás „a nagyobb teljesítményt és a nagyobb jelintegritást is segíti az összes nagysebességű IO esetében”.

Ez tehát az AM5 platform, és az X670E alaplapok lényegében a legjobbat kínálják majd egyetlen alaplapon.

A legtöbb információnk arról, hogy egy X670E alaplap valójában hogyan fog kinézni, az Asustól származik a ROG Crosshair X670E Extreme alaplapjával kapcsolatban. Igen, ez kétszeresen is extrém.

Mitől olyan durva a Crosshair? Egyrészt a 20+2 VRM 110A-ra értékelt teljesítménye. Ez bőven elegendő teljesítmény komoly overclockhoz, és az AMD azt mondta, hogy a kétcsatornás DDR5 a legextrémebb OC mozgástérrel érkezik.

Azt azonban még nem tudjuk, hogy az AMD Ryzen 7000-es sorozatában mekkora lesz az overclock képesség.

Egy PC-s gamer amúgy is rengeteg mindent szerethetne itt: ESS ES9218PQ Quad DAC, AniMe Matrix kijelző és rengeteg USB-port (köztük USB4).

Az árról nem tudni jelenleg semmit, de egy dolog biztos, ez igazi prémium termék, szóval biztos, hogy az ára is prémium lesz.

Mit gondoltok, elég „dögös”?

Betöltés...
Keresés
Keresés