EZ MÁR GYORS! – Felszínre törtek az új generációs PCIe 5.0 SSD-k

Az első PCIe 5.0-s meghajtók csak az AMD Zen 4 processzorainak megjelenése után, idén várhatóak, de arra nem kell olyan sokat várnunk, hogy megismerjük a PC-k gyors tárolóinak következő generációját. Az Apacer a virtuális Computex standján mutatta be az első PCIe Gen5 SSD-ket, amelyek akár 13.000 MB/s olvasási sebességgel is működnek.

Az Apacertől két meghajtó érkezett: az Apacer márkájú AS2280F5 és a Zadak márkájú TWSG5.

Mindkettő a magasztos 13.000 MB/s-os olvasási és 12.000 MB/s-os írási sebességre van értékelve. Lehet, hogy azt mondod, “Hé, ez túlzás a PC-s játékokhoz”, és igen, valószínűleg igazad is van, ahogy jelenleg állnak a dolgok, de vannak olyan technológiák, amelyek a közeljövőben várhatóan jobb hasznát veszik az SSD-knek, nevezetesen a DirectStorage.

És addig is nagyon hasznosak lesznek a hatalmas fájlok mozgatásához.

Mindkét SSD valószínűleg a Phison nemrég bejelentett PS5026-E26 vezérlőjét használja. A specifikációk nagyrészt megegyeznek: az E26 csúcssebessége 13.500 MB/s-os olvasási és 12.000 MB/s-os írási sebesség. Ez azonban nem egészen a PCIe 5.0 maximális sebessége.

Ez valójában 16.000 MB/s, de egy kis időbe telik, amíg egy frissített vezérlő a legtöbbet hozza ki az új specifikációból.

Mind az Apacer, mind a Zadak SSD-k a virtuális Computex standjukon lévő képek alapján ugyanazzal a hűtőbordával rendelkeznek, de a Zadak modell “ultravékony grafén” hűtőbordával szerepel a listán is.

Még nem tudjuk, hogy egy PCIe 5.0 SSD mennyi hűtést igényel, de a Phison azt mondta, hogy az E26-os vezérlője hűvösebb lesz, mint néhány ma kapható SSD.

Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy az aktív hűtés egy napon az M.2 SSD-k esetében is normává válhat.

Ezek az új PCIe 5.0 SSD-k valószínűleg az AMD Zen 4 processzorokkal egy időben, ősszel jelennek meg, mivel a Phison úgy véli, hogy a vezérlő ekkorra lesz kész.

Az árukról természetesen még nem esett szó. 😀

Betöltés...
Keresés
Keresés