258 MILLIÁRD dolláros perrel néz szembe Elon Musk

Elon Muskot, a Teslát és a SpaceX-et elképesztő 258 milliárd dollárra perelik – nem elírás, ez milliárd -, mert piramis-rendszert működtetnek a Dogecoin kriptopénz segítségével.

A Reuters jelentése szerint a keresetet a Dogecoin befektetője, Keith Johnson nyújtotta be, aki azzal vádolja Muskot, hogy a vagyonát és a két vállalat vezérigazgatói pozícióját arra használta fel, hogy népszerűsítse a Dogecoin-t, hogy feljebb tornázza az árfolyamát, majd végül hagyta, hogy az leessen.

“Az alperesek 2019 óta tisztában voltak azzal, hogy a Dogecoin nem ér semmit, mégis népszerűsítették a Dogecoin-t, hogy hasznot húzzanak a kereskedésből” – áll a panaszban. “Musk a világ leggazdagabb embereként betöltött pozícióját arra használta fel, hogy a Dogecoin piramisrendszert profitszerzés céljából működtesse és manipulálja”.

A Dogecoin 2013-ban elsősorban viccnek indult, de a kapitalizmusban nincs olyan, hogy szatíra, és nagyon rövid időn belül az első mémérme lett, és egy valódi kriptopénz.

Az értéke évekig a nulla közelében stagnált, mígnem Musk 2020 végén tweetelt róla, ami meredek árfolyamugrást okozott. Az ezt követő 2021-es tweetek még magasabbra lendítették; 2021 májusában 0,74 dolláron tetőzött, de azóta lezuhant, árfolyamának több mint 90%-át elvesztette, és jelenleg nagyjából 0,06 dolláron áll.

Ironikus módon a per azt állítja, hogy a Dogecoin dumpja akkor kezdődött, amikor Musk a Saturday Night Live műsorvezetője volt, ami szintén 2021 májusában történt:

Egy Weekend Update szegmens során Musk kriptopénz-szakértőként jelent meg, de miután többször is megpróbálta elmagyarázni, hogy mi is az a Dogecoin, de nem sikerült, végül egyetértett a műsorvezetővel abban, hogy az egész “egy átverés”.

Johnson azt szeretné, ha Musknak és cégeinek megtiltanák a Dogecoin népszerűsítését, és hogy a Dogecoin kereskedelmét a szövetségi és állami törvények értelmében szerencsejátéknak nyilvánítsák.

Emellett – ismét – 258 milliárd dollárt követel: 86 milliárd dollár tényleges kártérítést, ami a Dogecoin értékvesztését jelenti 2021 májusa óta, plusz egy háromszoros kártérítési igényt.

Mit gondoltok, jogosak a vádak?

Betöltés...
Keresés
Keresés