A TikTok biztonsági aggályok miatt kikerülhet az App Store-okból

Ah, TikTok. Szeretjük vagy utáljuk, de aligha lehet elkerülni ennek a közösségi médiaóriásnak a karmait, ha szó szerint bármennyi időt eltöltesz az interneten.

Az elmúlt néhány évben azonban többször felmerültek aggályok a platform biztonságával kapcsolatban, nevezetesen az általa gyűjtött adatokkal kapcsolatban. Mindenki tudja, hogy a „For You” oldal szinte ijesztően jól kiválogatja a szuperspecifikus tartalmakat, amelyeket a felhasználók élvezni fognak.

Most a ComicBook beszámolója szerint a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) egyik biztosa, Brendan Carr nyílt levelet írt az Apple-nek és a Google-nek,

hogy megpróbálja elérni az alkalmazás eltávolítását az alkalmazásboltjaikból.

„A TikTok nem az, aminek a felszínen látszik. Nem csak egy alkalmazás vicces videók vagy mémek megosztására. Ez csak a báránybőr. Alapjában véve a TikTok kifinomult megfigyelési eszközként működik, amely nagy mennyiségű személyes és érzékeny adatot gyűjt” – írta Carr.

„A TikTok valóban mindent összegyűjt a keresési és böngészési előzményektől kezdve a billentyűleütési mintákon át a biometrikus azonosítókig, beleértve az arclenyomatokat – amelyek a kutatók szerint felhasználhatók a független arcfelismerő technológiában”.

„Ráadásul az Apple és a Google régóta állítja, hogy alkalmazásboltjaikat úgy működtetik, hogy védik a fogyasztók magánéletét és megóvják adataikat. Ezért azt kérem, hogy alkalmazzák az alkalmazásboltok szabályzatát a TikTok-ra, és távolítsák el azt az Apple App Store-ból és a Google Play Store-ból, mivel nem felel meg ezeknek a szabályoknak” – folytatta.

„Amennyiben nem távolítják el a TikTokot az alkalmazásboltjaikból, kérem, hogy 2022. július 8-ig küldjenek nekem külön válaszokat, amelyekben elmagyarázzák, hogy vállalatuk milyen alapon jutott arra a következtetésre, hogy a Pekingben tartózkodó személyek által az amerikai felhasználók magán- és érzékeny adataihoz való lopakodó hozzáférés, valamint a TikTok megtévesztő állításai és magatartása nem ütközik az alkalmazásboltjaikra vonatkozó szabályzataikba.”

Hogy ebből valóban lesz-e valami, azt még nem tudni. Ám ha így állunk hozzá, akkor lassan az összes applikációt le lehetne törölni az App Store-okból, hiszen az összes célja az adatgyűjtés.

Nem egyszer fordult velem elő, hogy megnéztem egy videót egy másik eszközön, egy olyan dologról, amit még életemben nem láttam/hallottam, és a telefonom rögtön reklámot ajánlott pont arról a dologról.

Mit gondoltok, valóban veszélyesebb a TikTok?

Betöltés...
Keresés
Keresés