Annyira meleg van, hogy olvadnak az európai Google adatközpontok

A jelenleg az Egyesült Királyságot és Európa más részeit sújtó kíméletlen hőhullám pusztítást végez a Google és az Oracle felhőalapú szerverein, főleg azokon, amelyek olyan adatközpontokban találhatók, amelyeket nem a nagy hőség elviselésére építettek.

A hőmérséklet több mint 34 helyszínen meghaladta az Egyesült Királyságban 2019 júliusában felállított korábbi 38,7 °C-os rekordot, és az országban az eddigi legmelegebb hőmérsékletet, 40,3 °C-ot (104,5 °F) mértek a Lincolnshire-i Coningsbyben.

A The Register beszámolója szerint az Oracle kénytelen volt leállítani néhány hardvert, ami miatt egyes ügyfelek nem tudnak hozzáférni egyes Oracle Cloud Infrastructure szolgáltatásokhoz, míg a Google arról számolt be, hogy Európában több felhőszolgáltatásban is “megemelkedett hibaarányokat, késleltetéseket vagy a szolgáltatás elérhetetlenségét” tapasztalták.

Mindkét esetben a rendkívüli hőséggel nehezen megbirkózó hűtőrendszerek leállása okozta a gondokat.

“A régióban szokatlanul magas hőmérsékleti viszonyok miatt az Egyesült Királyság déli (londoni) adatközpontjában a hűtési infrastruktúra egy részének problémája lépett fel” – olvasható az Oracle rendszerállapot weboldalán.

A Google szintén a mai nap folyamán számolt be egy hűtési hibáról, amely a ‘europe-west2’ régiót érintette. “Ez a zónában részleges kapacitáskiesést okozott, ami VM-ek leállításához és a gépek elvesztéséhez vezetett ügyfeleink egy kis csoportja számára” – áll a Service Health üzenetében.

Miközben a Google és az Oracle azon fáradozik, hogy rendszereiket teljes mértékben üzemképessé tegye, a Bloomberg jelentése szerint egyes brit adatközpontok a hűtés egyszerűbb megközelítését alkalmazzák: a tetőre szerelt légkondicionáló egységeket vízzel permetezik, ami csökkenti a hőmérsékletet és lehetővé teszi az egységek további hatékony működését.

Ez természetesen vízkőlerakódáshoz vezethet a berendezésen, és esetleg lerövidítheti az élettartamát -, de mivel nyilvánvalóan nincs hosszú távú megoldás a láthatáron, így marad ez a megoldás.

Remélhetőleg a játékok adatközpontjai biztonságban vannak… 😀

Betöltés...
Keresés
Keresés