A GameStop egy 9/11 áldozatán alapuló NFT-t árusított – Az egész közösség felháborodott

Februárban a videojáték-kiskereskedő GameStop bejelentette, hogy NFT-piacot tervez nyitni. Azóta a GameStop NFT piactere jelenleg béta verzióban van, és lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy a készítők egy jóváhagyott választéka által készített NFT-ket vásároljanak és adjanak el.

Az egyik ilyen alkotó, akit Julesnak hívnak, egy Falling Man nevű NFT-t készített és kezdett el árulni, amelyen egy figura látható, aki hasonlít a 9/11-én a World Trade Centerből lezuhanó emberről készült ikonikus Associated Press-fotóra, ám az NTF-n lévő karakter űrhajósnak van öltözve, és a következő felirattal van leírva:

“Ez valószínűleg a MIR állomásról zuhant le”.

A GameStop NFT piactere jelenleg űrhajósokat használ kabalaként, például az új alkotóknak kitöltendő űrlapon és néhány letölthető háttérképen. Ez nem igazán magyarázza meg, hogy Jules miért gondolta úgy, hogy helyénvaló egy ilyen jól ismert és már amúgy is ellentmondásos képet felhasználni, és ízléstelen viccet csinálni belőle, majd megpróbálni hasznot húzni belőle.

Mindenesetre miután az NFT-t elkezdték kritizálni olyan helyeken, mint a Web3 is going just great és a Resetera fórum, a GameStop törölte a képet a listáról. A linket követve most egy üres oldalra jutunk (bár az eredeti még mindig megmaradt a Wayback Machine-ben).

Többen már megvették az NFT-t, amiből 25 darabot vertek ki. A GameStopNFT Twitter-fiókja az egyik ilyen vásárlóval magyarázta a döntést: “Bizonyos gyűjtemények megsértették a szolgáltatási feltételeinket, aminek következtében az NFT-ket felfüggesztettük a piacterünkről. Ezeket az NFT-ket továbbra is át lehet majd utalni az 1. rétegbe és a pénztárcák között, de a piacterünkön nem lehet eladni őket”.

Valaki, aki közvetlen üzenetben panaszkodott a képre, a jelek szerint azt a választ kapta, hogy “Ezt az NFT-t teljesen eltávolítjuk a piacterünkről. Ennek a felhasználónak már eltávolítottuk a pénzverési képességét a fiókjából, és már közvetlen kapcsolatban álltunk a készítővel ezekkel az akciókkal kapcsolatban”.

A ráadás pedig, hogy a GME_Meltdown nevű mémállomány subredditen egy felhasználó felvetette, hogy az NFT-n szereplő figura valójában egy létező orosz repülőruha 3D-s modelljének renderelése, amelyet egy másik művész készített. Amit persze Jules hitelesítés vagy engedély nélkül használt fel.

Mi a véleményetek erről az NFT-ről?

Betöltés...
Keresés
Keresés