Ezen a héten lett 40 éves a világ első emote-ja – Innen indult a padlizsán is!

Ezen a héten lett 40 éves az az emote, amivel minden kezdődött. Scott Fahlman, a Carnegie Mellon professzora elmagyarázza, hogyan jött létre az emotikon 1982. szeptember 19-én.

A magyarázat végül is egyszerű, nem meglepő módon azért, mert az emberek online összevesztek.

Az egyetem honlapján közzétett bejegyzése szerint a 80-as évek elején a Carnegie Mellon számítástechnikai közössége nagyon szerette a bulletin boardokat – amit manapság internetes fórumoknak neveznénk -, hogy a legkülönbözőbb témákról beszélgessenek egymással.

Falman észrevette, hogy néhány szarkasztikus vagy humoros bejegyzést komolyan vesznek, és hosszas, dühös eszmecserékhez vezetnek, amelyek eltérnek az eredeti témától.

Természetesen a mai interneten semmi ilyesmi nem történik. Soha. :-/ 

Ez arra késztette a professzort és másokat, hogy kitalálják, hogyan lehetne „kifejezetten megjelölni azokat a hozzászólásokat, amelyeket nem szabad komolyan venni”. Bárki, aki valaha is vitába keveredett az interneten valakivel, aki nem vette észre a viccet, valószínűleg átérezheti.

Ahogy Fahlman fogalmaz: „Elvégre a szövegalapú online kommunikáció során hiányoznak azok a testbeszéd vagy hangszínjelzések, amelyek személyesen vagy telefonon beszélgetve közvetítik ezt az információt”.

Ettől kezdve a felhasználók a bulletin boardokon elkezdték a smiley-arc saját szöveges változatait posztolni, például egy szemüveges smiley-t (8-D) vagy egy Mikulást (*<|:-D). Mivel a 80-as években jártunk, ezek az ASCII-alapú számítógépek csak ennyit tudtak kezelni.

Ebből fejlődtek ki a ma is ismert smiley face emojik, amelyeket naponta használunk, amikor egymással beszélgetünk.

Mint kiderült, Falman nem a legnagyobb rajongója a mai emojiknak, a HuffPostnak adott interjújában „csúnyának” nevezte őket.

Betöltés...
Keresés
Keresés