Új és “jobb” PS5 konzolok kerülnek forgalomba?! – Kevesebb fogyasztás, kisebb SoC

A Sony konzoljának legújabb változata egy frissített SoC-t tartalmaz, amely TSMC 6 nm-es gyártástechnológiával készül. Ez a kisebb node kompatibilis a 7 nm-es node-dal, amelyet eddig a Sony PS5 “Oberon” SoC-hez használtak.

Az Oberon 6 nm-es portja ugyanazzal a kialakítással rendelkezik, és nem vezet be változtatásokat a processzor konfigurációjában. Ez azt jelenti, hogy az alapul szolgáló Zen2 számítási és RDNA2 grafikus architektúra nem változott.

Bal oldalon a Oberon Plus, jobb oldalon az eredeti Oberon.

Az új SoC felfedezése hetekkel az Ausztráliában kiszúrt új konzolváltozatról szóló első jelentések után történt. Mint kiderült, az új változat nem csak frissített belső elemekkel rendelkezik, például új alaplapot, kisebb és könnyebb hűtőt kapott, hanem a konzolt tápláló frissített szilícium is.

A PS5 konzol 3. változatának teljes teardownját Austin Evans tette közzé a hónap elején.

Az Oberon Plus kialakítása és specifikációi megegyeznek a 7 nm-es változatéval, azonban a chip kisebb, mintegy 260 mm²-es az eredeti 300 mm²-hez képest. Ezek a változások azt jelentik, hogy a konzol kevesebb energiát és kevésbé igényes hűtési megoldást igényel.

Az AMD és a Sony számára ez azt is jelenti, hogy egy ostyából több chipet lehet készíteni,

így a frissített konzol becsült gyártási költsége akár 12%-kal alacsonyabb lehet.

A Microsoft Xbox sorozat, amely szintén 7 nm-es AMD SoC-ra épül, a jövőben 6 nm-es dizájnnal is frissülni fog.

A Sony bejelentett néhány igazán rossz hírt a PlayStation 5-tel kapcsolatban

Betöltés...
Keresés
Keresés