Valóban egy OC állat lesz?! – Őrületes számokat mutatott fel az RTX 4090

Láttunk már 3,0 GHz-es vagy akár 3,1 GHz-es maximális frekvenciával működő RTX 4090-et és akár 600W-os TDP-t is. Viszont @wnxod új screenshotja arra utalhat, hogy az órajel bizonyos, de sajnos nem közölt feltételek mellett még ennél is magasabbra emelkedhet.

Mielőtt elhamarkodott következtetésekbe bocsátkoznánk, a képen látható 3,2 GHz-es GPU órajel nem biztos, hogy minden kártyával megvalósítható.

A TDP beállításokról és a feszültség-gyakoriság görbéről ugyanis semmit sem tudunk. Ennél is fontosabb, hogy nem tudjuk, milyen munkaterhelést használtak. Ilyen magas órajeleket jellemzően CPU-hoz kötött tesztekben, például alacsony felbontású szintetikus benchmarkokban látunk.

Amit itt érdemes megjegyezni, az a memóriaórajel. Az 1562,7 MHz-es órajel azt jelenti, hogy a memória effektív sebessége 25003 Mbps, ami 4 Gbps-os overclock, ami a maximális sávszélességet 1 TB/s-ról 1,2 TB/s-ra növeli. Hogy ennek van-e hatása a tényleges teljesítményre, hamarosan megtudjuk, amikor a tesztek jövő héten elindulnak.

Egy ilyen memória OC még jobb lenne, mint az RTX 3090 Ti esetében, amely egyébként ugyanezzel a 21 Gbps memória alapértelmezett órajelével rendelkezett. A memória maximális overclockja általában elérte az 1500 MHz-et a csúcskategóriás egyedi mintákon, ahogy azt a TechPowerUP tesztelte:

Forrás: TechPowerUP

Az értékelőkkel folytatott beszélgetések alapján az RTX 4090 GPU-n viszonylag könnyen meg lehet törni a 3,0 GHz-es órajelet, de a 3,1 vagy akár 3,2 GHz nem biztos, hogy olyan gyakori, különösen a teljesítménykorlátozott GPU-kon.

Így csak várnunk kell, míg felemelik az embargót és a többség nekieshet az RTX 4090-ek tesztelésének.

Betöltés...
Keresés
Keresés