Olvadnak a méregdrága RTX 4090 kártyák! – Ez lehet a probléma

Két redditor, reggie_gakil és NoDuelsPolicyy ma fotókat tettek közzé RTX 4090-es videokártyájukról, amelyeken megolvadt 16 tűs (más néven 12VHPWR) csatlakozók láthatóak. A kártyáik tönkrementek, és az NVIDIA új 600W-os teljesítménye lehetett a bűnös.

Reggie kártyája kigyulladt, és füst is keletkezett, míg a Duel kártyája egyszerűen meghalt, és az olvadt csatlakozót csak utólag fedezték fel.

Mindkét videókártya természetesen a vadiúj és méregdrága RTX 4090, amelyek az első olyan modellek az új termékcsaládban, amelyek 16 tűs tápcsatlakozóval rendelkeznek.

Még az RTX 4090-es kártya megjelenése előtt felröppent egy hír, miszerint a PCI-SIG (a PCIe specifikációk mögött álló testület) aggódott az új tápegységek „hőingadozása” miatt. Később kiderült, hogy az NVIDIA jelentette a problémát a PCI-SIG-nek.

Az új 12VHPWR csatlakozó különböző megvalósításainak tesztelése után a vállalat arra a következtetésre jutott, hogy az erős hajlítás és a 40-nél több csatlakozási ciklus túllépése termikus forró pontokhoz, sőt egyes esetekben a kábelek megolvadásához vezethet.

Sajnos nem tudjuk, hogy ezeket a konkrét kártyákat érintette-e a hajlítási probléma, de tény, hogy sok RTX 4090 felhasználó küzd azzal, hogy a kártyáját úgy illessze be a házba, hogy a kábelt ne hajlítsa meg az ajánlott „3 cm”-en túl.

Bár várható volt, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik, ez még mindig nem jó hír az NVIDIA számára, akik az új kábel első alkalmazói. Egyelőre ez csak az első két bejelentett eset, amikor az új kártyák füstbe mentek, de valószínűleg még több is lesz. Az NVIDIA már megkereste az első Redditor-t, így később talán kapunk egy nyilatkozatot.

Lehet érdemes várni inkább erre a kábelre!

Ez a kábel megmentheti az RTX 40-es széria jelentős problémáját!

forrás: VideoCardZ, Reddit

Betöltés...
Keresés
Keresés