Retteg az internet: 48.500 éves ‘Zombi Vírust’ bolygatnak a tudósok

A tudósok egy közel 50 ezer éves ‘Zombi Vírust’ fedeztek fel, amely a szibériai jég olvadása közben szabadult ki. Szuperül hangzik, semmiképpen sem egy különösen rémisztő apokalipszis-thrillerre hasonlít a “sztori”.

Pont erre van szükségünk karácsony előtt, nem igaz?

A világ sarkvidékének jégtakarója kezd olvadni. Ahogy ez történik, különös dolgokat fedeznek fel a hozzáértők. Hogy ezek jól őrzött régészeti leletek vagy a testünk megfertőzésére törő pajkos kis vírusok, azt még nem tudni.

Az igazság az, hogy valószínűleg mindkettő – és méghozzá rengeteg.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ tudósai a jég alatt felfedezett vírusokat vizsgálták. A csapat – Jean-Marie Alempic mikrobiológus vezetésével – úgy véli, hogy ezek a vírusok végül veszélyt jelenthetnek az emberiségre.

Az általuk kiadott tanulmányban a csapat azt írja: “Az északi félteke egynegyedét tartósan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt borítja”.

“Az éghajlat felmelegedése miatt a visszafordíthatatlanul olvadó permafroszt akár egymillió éve fagyott szerves anyagot szabadít fel, amelynek nagy része szén-dioxiddá és metánná bomlik, tovább fokozva az üvegházhatást”.

Igen, a permafroszt olvadása szintén üvegházhatású gázokat szabadít fel, ami csak a probléma súlyosbodását szolgálja.

Egyébként a ‘Zombi Vírus’ kifejezés alapvetően arra utal, hogy évekig szunnyadtak a jég alatt, de most képesek újraéledni. A kutatócsoport 13 olyan vírust vizsgált meg, amelyek eddig ismeretlenek voltak a tudomány számára.

2014-ben találtak egy 30 ezer éveset, most pedig egy 48.500 éveset. Felfedezték, hogy a 13 közül mind a 13 különbözik egymástól a genomját tekintve. Ezt a legrégebbit több helyen is megtalálták, többek között egy tó alatt, egy mamut gyapján, valamint egy szibériai farkas beleiben.

Sajnos az is kiderült, hogy ezek még mindig potenciálisan fertőző kórokozók.

A kutatás megállapítja: “Jogosan merül fel a veszélye annak, hogy az ősi vírusrészecskék fertőzőképesek maradnak, és az ősi permafroszt rétegek felolvadása révén újra forgalomba kerülhetnek”.

Szuper hírek, nem igaz…?

kép/forrás: Xbox, englishtribuneimages, UNILAD

Betöltés...
Keresés
Keresés