Egy korszak zárul le – Az Apple bejelentette az egyik terméke végét

Az Apple ma bejelentette, hogy befejezte az iPod Touch gyártását, az utolsó megmaradt modelljét annak a hordozható zenelejátszónak, amely az iPhone, és így az okostelefonok előfutáraként szolgált.

Az Apple a közleményében finoman elrejtette a lényeget, rámutatva arra, hogy a zenelejátszók integrálódtak a telefonokba és az órákba, miközben megjegyezte, hogy az iPod Touch „a készlet erejéig” lesz kapható.

Az iPodnak megvolt a maga jó szériája. Az első modell 2001-ben jelent meg, amikor még magadnak kellett kódolni a dalcímeket, és az aux-kábelek még értékes segédeszközök voltak a partikon.

Persze hordozható MP3-lejátszók már az iPod előtt is léteztek, de az Apple jelentősen továbbfejlesztette őket.

 

Az iPod tökéletes példa arra, hogy az Apple egy már létező ötletet hogyan tudott tömegpiacképessé tenni.

Ez egy igazán lenyűgöző darab volt akkoriban. A felhasználói felülete felhasználóbarát volt, az akkumulátorok akár 10 órát is kibírtak, a tárhely pedig az akkori viszonyokhoz képest bőséges volt. Az első generáció 5 és 10 gigabájtos változatokat kínált; a legújabb Touch modell akár 256 gigabájtot is.

A negyedik generációs iPod volt az, amelyik igazi jelenséggé vált. A kattintókerekes vezérlő egy reveláció volt, és a kijelző színes lett. Az iPod Classic ezen generációja – a kattintókerékkel ellátott – 2014-ben megszűnt. Azóta a Touch uralkodik, ami alapvetően egy okostelefonra hasonlít, csak telefon nélkül.

Ez viszont már várható volt. A különálló zenelejátszók manapság inkább az audiofilok kiváltsága, és a streaming-szolgáltatásokat használó emberek nagy többsége számára valószínűleg elképzelhetetlen a tényleges zenefájlok tárolása egy eszközön.

A PC-felhasználók számára valószínűleg nem sokat segített az sem, hogy a kezdeti időkkel ellentétben az iPod iTunes-függőségének megkerülése évről évre egyre nagyobb gondot jelent.

Neked volt iPodod?

borítókép: Marques Brownlee

Betöltés...
Keresés
Keresés