Counter Strike

Bemutatkozik a support, mint fáradhatatlan háttérsztár


Ha fejből megy szinte minden gránát, szeretsz passzívan kivárni, hogy a végén csak te maradj állva, akkor supportnak születtél.

Te melyik leszel, ha választani kell a vakmerő entry, a kivárós support, a pontos mesterlövész vagy a bujkáló lurker közül? Segítünk eligazodni a feladatok között.

A túlélés mestere, a support

Szükséges skillek: jól időzített rotáció, gránátok pontos ismerete, gyors refragek, fáradhatatlan túlélési ösztön, hatékony clutch-ok

Nehézségek: háttérszereplő ezért kevésbé népszerű, kiszolgáltatott szerep

Mit gyakorolj: gránátok a pálya minden részén

Állandó rohanás, infózás és folyamatos emberhátrányos szituk. Röviden és tömören ez jellemzi egy support életét. Ő az, aki támadásban és védekezésben is először rotál az irányító hívása után, mindig ott van, ahol nagyobb szükség van rá, fix pozíciója alig akad. Ezeket persze jó érzékkel és még pontosabb időzítéssel kell megtennie, hogy érjen is valamit.

Egy lerakó megnyitása, vagy a pálya egy adott pontjának kitolása, vagy éppen a ránk támadók visszaverése nem csak az elöl álló játékos aimjától függ. Ha egy ügyes füsttel megosztjuk az ellenfelet, vagy egy precíz vakítóval korlátozzuk a látásukat, társunknak máris könnyebb dolga lesz.

A pályán betöltött szerepek leginkább az egyéni képességek és játékstílus eredményei, de egy jó csapathoz mindegyik elengedhetetlen. Kicsit olyan, mint kennyS egy fragmovie-ba: ott kell, hogy legyen és kész! CS:GO-ban az alábbi hat szerepet különíthetjük el: entry fragger, irányító, AWP-s, support, lurker.

Hátul állni és gránátokat dobálni könnyűnek hangzik, de a valóságban az egyik legnehezebb posztról beszélünk. Pixeleken és tizedmásodperceken múlik egy ilyen akció sikeressége, apróságokon múlik, hogy a gránátok utáni támadás megnyeri a csapatnak a kört, vagy teljes kudarc lesz az eredmény.

És persze a vakmerő entry-k akciója nem mindig úgy sül, ahogy azt fejben eltervezte a csapat, még ha jók is a support gránátjai. Ilyenkor nem árt, ha az infók alapján a támogató játékos a lehető leggyorsabb módon visszalövi az ellenfelet. Így legalább a létszám újra egyenlő lesz.

Persze csak akkor, ha a support túléli az akciót, így a menekülés, a bujkálás és az ügyes visszavonulás mind-mind eszköztárnak szerves része kell, hogy legyen. Akár elhullik az entry, akár későn ér a társak segítségére, a support általában hátrányban dolgozik, így a csapat legjobb clutch játékosának kell lennie. A gránátok ismerete tehát az első lépés csupán a profivá válás felé, utána jön a neheze, az 1vX szituk hatékony megoldása.

Clutch királyoknak és türelmes tanulni vágyóknak ideális poszt, akik mindig szeretnek frissek és kiszámíthatatlanok lenni.

Híres supportok: KRiMZ, Xyp9x, kioShiMa

A további CS:GO szerepekről itt olvashatsz részletesen: AWP-s, irányító, entry, support

Nyitókép: TheTugaMachine

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva