Gaming

PC iskolakezdésre: Milyen gépet vegyünk 110 ezerért?


Elrajtolt a suli és jól jönne olcsón valami király gép? Na nézzük mit kapunk 100-ból.

Ismét új gépekben gondolkozunk kizárólag, na de 100k-ból is ki lehet hozni egy használható gépet? Hogyne lehetne! Azért persze meg kell húzni a nadrágszíjat rendesen minden alkatrésznél, de játszani ezen is el lehet szinte minden játékkal kompromisszumokkal. Az összeállítás során szem előtt tartottuk a rendkívül jó ár/érték arányt, e mellett pedig a megbízhatóságot. Ez a gép nem fog cserben hagyni semmilyen esetben.

Processzor – Intel G4560 BOX 2 mag 4 szál | 22 000 Ft

A gépünk szíve ezúttal is egy Intel G4560. Ma már van jó pár olyan játék, ami el sem indul a 2 szálas processzorokon, úgy hogy a G4560-ra minimum szükségünk van, ugyanis gyakorlatilag egy i3, csak olcsóbb és Pentiumként árulják, amit az Intel már meg is bánt amúgy, mert emiatt nem veszik az i3-akat, hiszen ezt jóval olcsóbban megkaphatjuk és ugyan azt tudja, mint egy i3. Akik meg nem hiszik, annak itt egy teszt, játékokban még a Ryzennel is felveszi a versenyt.

Teszt | Forrás: TPU

Alaplap – ASRock H110M-DGS | 12 000 Ft

Egy teljesen fapados lap, sok csodát nem kell várni tőle, csatlakozókból a minimális van rajta, de számunkra elegendő, főleg ezért az árért cserében. A közhiedelemmel ellentétben semmilyen hátrányunk nem származik az olcsóbb alaplapból, tuningolni úgysem fogunk.

Videókártya – Gigabyte GTX 1050 2 GB | 37 000 Ft

Emiatt nem lett 100, hanem 110 ezer a keretösszeg. Egyszerűen az 1050 alatt nem érdemes videókártyát venni, ugyanis ha egy RX460-at veszünk, az csupán 4 ezerrel olcsóbb, de cserébe ~15%-kal gyengébb. Az újabb RX 550, 560 pedig szintén rendkívül rossz ár/érték aránnyal rendelkezik. Az 1050 az alsó kategória királya, ennyiért nagyon jó vétel, egyedül a 2 GB memória a korlátozó tényező, de HD/FHD felbontásra nagyjából elegendő az újabb játékok esetén is, persze kompromisszumokat kell kötnünk majd vele, de korántsem annyit, mint egy hasonló kategóriás AMD-vel kellene.

Memória – Crucial DDR4-RAM 4GB | 10 600 Ft

A memóriaárak az egekben, így 4 GB fér bele jelen esetben. Durva, de még sosem voltak ennyire fent az árak, ez annak köszönhető, hogy Kínában épül minden idők legnagyobb memóriagyára, ez pedig jövő év végére már el is fog készülni. Ez annyira le fogja vinni a memóriaárakat, hogy addig mindenki rajtunk akarja megszedni magát, de sajnos ezzel nem tudunk még mit tenni.

Ház – DEEPCOOL Tesseract BF | 9500 Ft

Egy rendkívül letisztult, kábelmenedzsmentes, alsó tápos ház, jól szerelhető és ez az első értelmes megfizethető házak egyike.  Tartalmaz egy ventilátort is, de érdemes előre is tenni egyet, a jó szellőzés érdekében. Az alsó tápos kivitelnek köszönhetően, a táp nem a gépház belsejébe fogja fújni a meleget, hanem a ház alá. Ez alá semmiképp nem adnám.

Táp – FSP SP400 | 7300 Ft

A tápegység szolgáltatja az áramot a gépünknek, itt nem szabad nagyon spórolni. Ez az FSP 80+ minősítéssel rendelkezik. Azért nem szabad itt spórolni, mert egy gyengébb tápba nem tesznek megfelelő védelmeket, így akár meghibásodás esetén viheti magával mindent. Mellette rosszabb hatásfokkal alakítja át az áramot, így többet fogyaszt a gép és jobban is melegszik, adott esetben ingadozó feszültséggel továbbítja az áramot, amivel alkatrészek halálát okozhatja. Ezért kell áldozni a tápra, ez az FSP pedig jó választás.

HDD – Toshiba DT01ACA100 1TB | 11 000 Ft

A legjobb választás itt a WD 1TB EZEX lenne, de a pénz nagy úr, így ezzel a Toshibával kell beérnünk. Azért az 1 TB-ért ez az ár elég kellemes.

 

Végösszeg: 109 400 Ft

Sikerült összeállítani egy gamer PC-t 110 ezerért, amit a játékon kívül persze sok más dologra is lehet használni. Prezentáció elkészítés, Word, Excel ennek a gépnek nem lesz probléma. Persze vehetünk ennyiért egy alsó kategóriás laptopot is, de az elavul elég hamar és játszani sem fogunk rajta túl sok mindennel. Ez a gép pedig 5 év múlva is menni fog, egy-két alkatrész cserével pedig aktualizálhatjuk időnként és nem fog elmenni mellette az idő olyan könnyedén.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva