Counter Strike

Kb mindenben a PUBG a kedvenc, a LoL-t a fejlődés, a CS:GO-t a közösség miatt szeretik


Egy dán esport kutatás megvizsgálta, mi motivál leginkább a játékra? A közösségi élménytől a külvilágtól való menekülésig sok minden felmerült.

Összetett és hosszú, de baromi érdekes kutatást tett közzé a Manastats, az esport játékosok motivációjáról. Több ezer főn végezték el a tesztet, ahol leginkább arra keresték a választ, miért ülnek le a fiatalok a gép elé, de sok más érdekességre is bukkantak menet közben.

Forrás: Manastats

Összesen 3664-en válaszoltak, a megkérdezettek jól láthatóan a fiatal gamerek kategóriába sorolhatóak. Akik ráadásul rendszeresen, napi szinten ülnek gép elé.

De hogy miért, azt általában figyelmen kívül hagyjuk. Pedig a motiváció az egyik legfontosabb elem mind közül.

A kutatás 7 különböző kategóriát állított fel: Közösségi tevékenység, A külvilágból való menekülés, Versenyszellem, Lazítás, Ügyesség fejlesztés, Fantázia világ és Szórakozás.

1-től 5-ig terjedő skálán kellett megmondani, mennyire fontos az adott motiváció, mikor leül valaki játszani. A két könnyedebb műfaj, a Lazítás és a Szórakozás volt a legnépszerűbb válasz, a Külvilágból való menekülés és a Fantázia világ volt a legkevésbé fontos.

Forrás: Manastats

Az egyes motivációs kategóriákban azonban eltérő játékok kerültek az élre, hiszen mindegyiknek megvan a maga varázsa:

  • Akik új embereket szeretnének megismerni, azok leginkább WoW-oznak és CS:GO-znak, hiszen mindkettőt rengetegen űzik. Előbbiben az új guild társak, utóbbiban a random csapattársak jelentik az ismerkedés lehetőségét, mivel a kommunikáció elengedhetetlen játékelem.
  • A fantázia világ jelenléte és a valóságból történő kiszakadás a GTA V és az Overwatch esetében a legerősebb. Ezt azt hiszem nem is kell külön magyarázni.
  • A versenyszellem kategóriát a legnagyobb őrület, a PUBG nyerte. 100 emberből a legjobbnak lenni tényleg komoly adrenalinlöket, második helyre a LoL ért fel.
  • Relaxálni szintén WoW-ra és PUBG-re a legjobb, szép lassan csordogálnak a dolgok. Nem olyan nonstop feszült figyelem, mint egy CS:GO vagy OW meccsen.
  • Az ügyesség fejlesztésére is a PUBG-t használják a legtöbben, utána pedig a villámgyors kezeket igénylő és LoL lett a befutó. Ha láttátok már profi meccsen, teamfight közben a játékosok kezét, értitek miről beszélünk.
  • A szórakoztató faktort ismételten a PUBG nyerte, meglepő módon az Overwatch előtt. A jó hangulat persze minden játékban garantált, az OW kapcsán talán a gyors játékmenet, az animációk és a PotG miatt kapott kiemelt figyelmet.
  • A haverokkal való játék kategóriájában, a PUBG és a CS:GO vitte a prímet. A válaszadó fiatalok szerint tehát ezek a legalkalmasabbnak arra, hogy barátainkkal közösen játsszunk valamit.
Forrás: Manastats

A kutatás teljes anyagát a lenti képre kattintva nézhetitek végig.

Forrás: Manastats

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva