Gaming

Itt tartották az első “olimpiai” esport versenyt – de mit gondolnak a sportolók?


Képek és vélemények a phjongcshangi Intel Extreme Masters tornáról.

A mai napon kezdetét veszi Phjongcsangban a 2018-as téli olimpia, a rendezvény egyik fő támogatójaként pedig az Intel azon van, hogy ezen jeles esemény alkalmából kicsit közelebb hozza egymáshoz a hagyományos sportokat és az esportot. Ennek megfelelően – pár nappal az olimpia megnyitója előtt – a dél-koreai városban tartották az Intel Extreme Masters sorozat legutóbbi állomását.

Irány az olimpia: az Intel összehozza a sportot és az esportot

A szerdán befejeződött StarCraft II versenyen végül a kanadai Scarlett győzött, aki a “sportág” történetének első női győztese lett a komolyabb tornákat tekintve. Az alábbi arénában zajlottak a küzdelmek:

Kép: Reuters
Kép: Reuters
Kép: Reuters

Hogy mit gondolnak az olimpiát megjárt sportolók és vezetők a téli játékok és az esport kapcsolódásáról? A vélemények meglehetősen felemásak.

“Két teljesen különböző világ. A fizikai sportok az olimpiára valók. Az esport viszont szerintem nem. Az esport mentális oldala nagyon kemény lehet ezen srácok számára, de az olimpián fizikailag is teljesíteni kell” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző, Ted Ligety.

“Az olimpia mindig is a fizikai megerőltetésről szólt, nemcsak a mentálisról. Ezért van, hogy a sakk vagy más intellektuális játékok soha nem szerepelhettek” – így vélekedett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt marketingvezetője, Michael Payne.

Az esportolók persze igyekeztek “megvédeni” magukat.

“Ha az atléták látnák, hogyan versenyzünk, hogyan gyakorlunk és mekkora erőfeszítéssel jár a mindennapjainkban, hogy jobbá válhassunk, akkor szerintem jobban tisztelnék azt, amit csinálunk” – mondta a francia StarCraft II-játékos, Satouri.

Egyvalami biztos: az Intel kezdeményezésének köszönhetően az olimpia és az esport közelebb került egymáshoz, mint valaha. Hogy egyszer valóban összeérnek-e, az még a jövő zenéje, ám ahogy azt a vélemények is tükrözik, nem lesz egyszerű menet…

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva