PUBG

Nvidia Freestyle PUBG teszt – Mekkora előnyt is jelent?


Az Nvidia Freestyle segítségével kedvünk szerint testreszabhatjuk a játékot, megnéztük, hogy mekkora különbséget jelent a gyári beállításokhoz képest.

Mostanában elég gyakran hallani arról, hogy mekkora előnyt is jelent az Nvidia Freestyle használata. Legutóbb a CS:GO kompatibilitását már el is távolították, ettől függetlenül persze a régebbi driverrel rendelkezők ugyan úgy tudják használni a Freestyle-t. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a PUBG-ban mennyire befolyásolja a játékot, mennyivel könnyebb így spotolni egy-egy ellenfelet. tehát mennyire könnyíti meg a dolgunkat ez a funkció? Az elején leszögezném, hogy a Freestyle használata nem tiltott és csak azokkal a játékokban tudjuk bekapcsolni, ahol az Nvidia engedélyezte.

Teszt konfiguráció

ProcesszorIntel i5-2500K @ 4,2 Ghz
AlaplapAsus p8Z68 LX-V
VideókártyaGainward GTX 1060 Phoenix “GS” 6 GB
VGA driver verziója391.01
Memória2*8 GB CRUCIAL  DDR3 1600 Mhz
SSDIntel 320 80 Gb
TápegységFSP Aurum Gold 80+ 600W
OSWindows 10

A tesztet egy középkategóriás PC-vel teszteltünk, ami bár egy 2. generációs i5, az alapórajeléhez képest közel 1 Ghz tuningot kapott. A videókártya pedig a középkategória sztárja, a GTX 1060 6 GB-os verziója. A teszt során nem a legfrissebb driverrel teszteltük a játékot, hanem a pár hetes 391.01-gyel.

A teszt metódusa:

1 vs Squads-ban a Schooltól délre lévő erdő tetején készítettem képeket, különböző Freestyle beállításokkal. (Azért 1 vs squads-ban, mivel ilyenkor kevesebb eséllyel jönnek elhagyatott helyekre a játékosok).

Az eredmény

Freestyle OFF – Alaphelyzet

Az alaphelyzetben a leginkább realisztikus a játék, persze minket ezúttal ez nem igazán érdekel, hiszen az a célunk, hogy a legkönnyebben kiszúrhassuk az ellenséget.

Expozíció beállítva

Az expozícióval sokkal jobban láthatjuk az árnyékokat, egyetlen hátránya, hogy az égbolt emiatt elég vakító,  ez leginkább az airdrop keresésénél lehet zavaró. Ettől függetlenül sokkal könnyebben észrevehetjük, ha valaki a fűben rejtőzködik, az árnyék innentől nem akkora előny, mint a Freestyle nélküli verzió esetében.

Expozíció + Retro mód

Ezek után a Retró módot is próbára tettük, ami a jól bevált expozíció mellett lett aktiválva. Ennek előnye, hogy a képernyő közepére egy kicsit rázoomoltunk, viszont nagyon elmosódott lett tőle a kép, emiatt az emberek könnyebben beleolvadnak a tájba. Ezt nem érdemes használni.

Expozíció + Részletek

Ez az effekt igazán durva, ha ránéztek egyből látható, hogy minden fűszál, a fák lombjai sokkal jobban kivehetőek. Az árnyékok már-már szinte semmilyen előnyt nem jelentenek így. A tisztaságot, a HDR tónust és az élesítést is bátran használhatjuk kedvünkre.

Expozíció + Beállítások (Vibrance)

A részleteket ezúttal kihagytuk a buliból, ugyanis kíváncsiak voltunk, hogy a Beállítások szűrő mennyire módosítják a jól bevált Expozíciót.Az eredmény pedig sokkal teltebb, élénkebb színek, ami a szemünknek is barátságosabbá teszi a játékot.

Full: Expozíció+Részletek+Beállítások

Végül pedig a legjobb szűrőket egyszerre aktiválva a fentebbi képet láthatjuk, ami elég durva, ha összehasonlítjuk az alap Freestyle nélküli verzióval. Az árnyékok jól kivehetőek, élénkek a színek és a Részletek szűrőnek köszönhetően minden kellően tiszta, éles, emiatt pedig könnyen észlelhető. A hátránya, hogy jobban fárasztja a szemet a játék során.

De milyen játék közben?

Eredetileg csak a képek alapján szerettem volna összehasonlítani, de ha már pont a körben voltam és már a fele csapat kihullott, úgy gondoltam, hogy a közeli faházba benézek. Ott találtam 1 first aidet és egy AKM-et, mire felvettem jött egy csapat, akiket a fegyver betöltése után könnyűszerrel lelőttem, hiszen nem számítottak rá, hogy valaki a kör közepén épp abba a faházban dekkol squad game esetén. Ezután útnak indultam egy SKS-sel és egy AKM-mel, na meg némi first aid és páncél kíséretében. Nagyon furcsa volt ilyen effektek mellett játszani, de sokkal könnyebben kiszúrtam az embereket, mindenkit szinte azonnal tudtam spotolni, ami részben a szerencsének köszönhető, de tényleg sokat segített ez a színbeállítás a játék során. Leginkább arra törekedtem, hogy minél több csatában részt tudjak venni, ezért folyamatosan push-oltam rá a csapatokra és lehet, hogy a TPP miatt, de simán ment a dolog.

Csirkevacsi lett a vége

Az átlagosnál jobban fárasztotta a szemem, viszont tényleg megérte, egyrészt elég nehéz a játékban az ellenfeleket spotolni az alapbeállításon, pedig hatalmas előnyt jelen a játék során, ezzel hiába teljesen más a játék, érezni az előnyét. A játék közben pedig nem vettem észre, hogy a Freestyle negatív hatással lenne az FPS-re, pedig ebben a játékban nagyon fontos, hogy ne szaggason be, kellően simán fusson, hiszen az életünk múlhat rajta, így aki attól fél, hogy sokkal kevesebb FPS-e lesz, azt megnyugtathatom, egy középkategóriás gép esetén legalábbis nyugodtan be lehet kapcsolni a Freestyle-t.

Kaphatok emiatt bant?

Mivel a videókártyába épített funkció, így nem valószínű, hogy bárkit bannolnának emiatt előzetes figyelmeztetés nélkül. Ha a PUBG Corp. úgy fogja gondolni, hogy ez egy igazságtalan előnyhöz jutás, akkor kérheti az Nvidiát, hogy vegyék le a PUBG-t a támogatott játékok listájáról, úgy pedig nem lehet majd bekapcsolni a szűrőket. A másik lehetőség, hogy a PUBG Corp. közleményt ad ki, hogy tiltott a használata, de erre még nem került sor ezidáig, ha pedig meglépnénk, azonnal megírjuk, de nem hinnénk, hogy emiatt ilyen durva eszközökhöz folyamodnának, legalábbis ami a végleges bant jelenti. Egy szó mint száz, nem kell ettől tartanotok egyelőre.

A legújabb videókártya driverben állítólag elrontott valamit az Nvidia, ezért nem működik a Freestyle, a 391.01 /391.05-tel viszont gond nélkül használható.

Update2: A legfrissebb Geforce Experenice alatt nem működik a Freestyle, az Nvidia elrontott valamit, várjuk a javítást a frissebb verzióban.

Update3: Újra működik

Az általunk használt végső beállítás

 • Expozíció szűrő
  • Expozíció: 75%
  • Kiemelések: 100%
  • Árnyékok: 100%
 • Részletek szűrő
  • Élesítés: 60%
  • Tisztaság: 75%
  • HDR árnyalatok: 65%
  • Virág: 0%
 • Beállítások szűrő
  • Fényerő: 50%
  • Kontraszt: 50 %
  • Vibrálás: 90%

Ezektől természetesen eltérhettek, ez csak egy irányadó beállításkombináció.

Galéria

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva