Gaming

GTA 5 > Star Wars: elképesztő rekordot állított fel a Rockstar játéka


Már több mint 6 milliárd dollár bevételt generált a Grand Theft Auto V.

Lassan öt éve már annak, hogy megjelent a Grand Theft Auto V: első körben PS3-on és Xbox 360-on debütált a Rockstar játéka, még 2013-ban, azóta pedig PS4-re, Xbox One-ra és PC-re is megérkezett. Az ember azt hinné, hogy mostanra már lecsillapodott a játék körüli láz, ez azonban egyáltalán nem igaz: még mindig súlyos milliókat adnak el belőle éves szinten.

Mostanáig több mint 90 millió példányt adtak el belőle.

Kontextusba helyezve: ennél több csak a Minecraftból és a Tetris-ből fogyott a videojáték-történelem során, a teljes áras, “nagygépes” címek közül azonban a GTA V tartja az eladási rekordot.

Kép: rockstargames.com

Az igazi rekord azonban nem ez, hanem a 6 milliárd dollár: ennyi pénzt termelt eddig a játék. Ezzel pedig a GTA 5 lett a szórakoztatóipar (filmek, játékok, zenék, könyvek stb.) legnagyobb forgalmat generáló terméke – állítja a Cowen piackutató cég elemzője, Doug Creutz.

Összehasonlításként: minden idők legsikeresebb filmjei, az Elfújta a szél, az Avatar és a Star Wars – az inflációval is kalkulálva – 3 milliárd dollár könyéki bevételre voltak képesek.

Ha ehhez hozzávesszük a nagyjából 1 milliárd dollárra saccolt VHS/DVD/Blu-ray/streaming bevételeket, még mindig messze vagyunk attól, mint a Rockstar játéka produkált.

Mindezek tükrében nem csoda, hogy a fejlesztők nem sietik el a hatodik részt, hiszen a GTA 5 még mindig remekül fogy: a mai napig rendre ott van a Top 10-ben a különféle eladási listákon, és nehéz megsaccolni, mikorra fogyhat el a lendület – a 100 milliós álomhatár áttörése is inkább csak idő kérdése. Ettől függetlenül persze – ha hihetünk a pletykáknak – titokban már készül a Grand Theft Auto 6, mely a híresztelések szerint visszatér Vice City-be, és a tervek szerint 2022 környékén jelenhet meg.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva