Gaming

A mobilok keményen törnek fel, az AMD pedig a gamer piac élén áll


A piac eloszlása elég érdekesen alakul, a konzoleladások stagnálnak, a videókártyákat viszont viszik mint a cukrot.

A  Jon Peddie Research (JPR) kutatócég legújabb kiadásában a játékipart vette górcső alá, legfőképp pedig a játékokhoz használt videókártyák kerültek a fő fókuszba. A JPR elemzésében lévő GPU-k pedig nem kizárólag az asztali PC-ket takarják, hanem az egész gamer piacot vizsgálták, így a konzolok,  laptopok, de még a telefonok sem maradtak ki az összegzésből.

Játékra alkalmas eszközök 2017-ben | Forrás: JPR

A tavalyi évben a játékra alkalmas eszközök csatáját a telefonok nyerték, ami nem csoda, hiszen mindenkinél ott lapul már minimum egy mobil. A PC-k 17,04 %-kal következik a sorban, a konzolok pedig csupán 2,59 %-ot értek el.

A mobilok már a spájzban vannak!

GPU ereje (Gflops-ban) | Forrás: JPR | Az Xbox 360 melletti PS4 valószínűleg elírás és PS3-at takar

A mobiljátékok egyre nagyobb piaccal rendelkeznek, ami nem csoda, hiszen lassan már a telefonok is elérik a jelenlegi konzolok grafikai teljesítményét. A PC pedig jelenleg nincs rossz helyzetben, legalább két lépéssel mindkét fél előtt jár. Legutoljára az Xbox 360/PS3 megjelenése idején szorongatták meg a PC-ket, de az előny már-már behozhatatlannak tűnik. Ettől függetlenül természetesen a konzolok mellett szól a jobb optimalizáció lehetősége.

Mennyit ér a géped?

Az elemzők elkülönítették a Mainstream, a Midrange és a High-end gépeket. Ezek a kategóriák ár szerint változnak. A mainstreamet az átlagos gépek takarják, egészen 250 000 Ft-ig (1000$) minden ide tartozik. A midrange, azaz a középkategória a 250 és 450 ezer közötti gépeket foglalja magába, a felsőkategória pedig a 450 ezer forint feletti gépek alkotják.

Min játszunk? | Forrás: JPR

Az ár növekedésével pedig egyre több az egyedileg épített gép, a commercial az előre épített “egybe-PC”-ket takarja. Aki megteheti, az inkább saját magának állítja össze a gépét a táblázat szerint.

 

Az AMD az élen

A GPU-k megoszlása 2017-ben | Forrás: JPR

A legtöbb GPU-t az AMD szállította, de ez nem csoda, hiszen az alsókategóriás APU processzoraik mind tartalmaznak integrált videókártyát, emellett pedig az Xbox One-ba és a PS4-be is ők szállítják a grafikus egységet. Az Nvidia 31%-kal a második, de egészen máshogy nézhetne ki ez a diagram, ha az Nvidia fontosnak tartotta volna a konzolpiacot a korábbiakban. Az Intel integrált megoldásaival pedig a 3. helyet tudta megszerezni, de egyre erősödnek a kékek grafikus megoldásai is, bár attól még messze állnak, hogy a gamerek számításba vegyék őket egyáltalán.

A PC-kben lévő GPU-k megoszlása | Forrás: JPR

Ha pedig kizárólag a játékos gépekben lévő videókártyákra vagyunk kíváncsiak, akkor kissé másabb a helyzet, itt ugyanis az Nvidia vezet, ami nem csoda, hiszen a 10-es széria rendkívül jól sikerült a zöldek számára, de az AMD-nek sincs miért szégyenkeznie a maga 14 %-ával.

A Nintendo Wii a legnépszerűbb konzol

A konzolok eloszlása | Forrás: JPR

A konzolok terén elég érdekes helyzet alakult ki, ugyanis sokan még az előző generációnál maradtak meg, arra nem is gondoltunk volna, hogy a Nintendo Wii még mindig ilyen népszerű, bár ebben a japánok keze nagyban benne van. A 19%-os Wii-t pedig a PS3 követi 17%-kal, az első új generációs konzol pedig a Switch és az Xbox One holtversenyben 13-13 %-kal.

A konzol eladások | Forrás: JPR

A konzol eladások pedig egy ideje stagnálnak, de az eladásban a Sony vezetett, a Nintendo viszont 2017 óta ismét jó eredményeket ért el.

Forrás: JPR

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva