Gaming

Az AMD idén 53%-al nőtt, de az Intel még így is tízszer annyit kaszált


Önmagához képest sokkal durvábban nő az AMD a piacon, de az Intel még mindig brutális erőfölényben van.

Aki épített már gépet, esetleg csak olvasott róla, az pontosan tudja mit hoz magával, amikor azt mondjuk: “Szerintetek melyik a jobb? Intel vagy AMD?” Ezt a bombát gamer PC-s körökben bárhol ledobod, garantáltan vita lesz belőle. Ráadásul mindkét tábornak meglesznek a pro és kontra érvei saját választása mellett. Élettartam, teljesítmény, ár/érték arány és még sorolni lehetne a felmerülő szempontokat.

Most azonban a vita eldöntése helyett pusztán a piaci adatokra támaszkodva jártuk körül a témát, a negyedéves pénzügyi jelentések alapján.

Az Intelhez és AMD-hez hasonló cégóriások pénzügyi kimutatásaihoz ugyanis bárki hozzáférhet. Az adatokból pedig már könnyű kimazsolázni, ki teljesített jobban az előző 3 hónapban. Elöljáróban csak annyit mondanánk, itt sem lehet eldönteni az örök kérdést: vajon az Intel, vagy az AMD a “jobb”?

Intel – 2018 Q2

AMD – 2018 Q2

Már az első sorokban látszik, hogy az erőviszonyok közel sem egyenlőek a két cég összehasonlításakor. Az Intel negyedéves árbevétele agyba-főbe veri az AMD statisztikáit, közel tízszer akkora forgalmat generáltak 3 hónap alatt. Az Intel 5 billió forintos (5 000 milliárd) bevétellel zárt, míg az AMD “csak” 500 milliárd forintot hozott.

Ha tehát csak a bevételek méretét nézzük a két cég között, akkor bizony 1:0 az Intelnek.

Ennek oka nagyon egyszerű. Az Intel jó ideig konkurencia nélkül gyártotta az újabbnál újabb processzorokat. Természetesen ügyeltek arra, hogy az egyes generációk között legyen akkora különbség, hogy megérje újat venni, de akkora azért ne, hogy minden puskaport hamar ellőjenek. Szép lassan adagolták csak az újításokat és erősítéseket, de versenytárs nélkül simán megtehették. És még így is mekkorára nőttek.

Ha azonban a fejlődés mértékét vesszük, ott már bőven az AMD áll nyerésre. Egy évvel ezelőtt az AMD 330 milliárdos árbevételt jegyzett, vagyis egy év alatt 53%-os növekedést könyvelhet el. De ha nem akarunk ilyen messzire tekinteni, akkor 2018 első negyedévét is vizsgálhatjuk, az itteni 470 milliárdhoz képest 7%-os a növekedés.

Az Intelhez egy éve 4,2 billió forintos forgalom áramlott, vagyis 2018 második negyedévére “csak” 15%-al nőttek a bevételek. És az első negyedévhez képest is gyengébb az arány, mint az AMD 7%-a, az Intel bevételnövekedései 5,3%-nál megálltak.

Ha tehát a folyamatos fejlődés nézzük, az AMD egyenlített és döntetlenre mentette a bevétel-meccset.

Ennek is egészen egyszerű oka van, az AMD Ryzen processzorai rendkívül jóra sikeredtek. Veszik, mint a cukrot, hamar berobbantak vele a piacra. Továbbá fontos még, hogy az AMD nem csak processzorokat, hanem videokártyát is gyárt, amiket a bányász-láz idején gyorsak elkapkodtak az emberek. Ennek a két összetevőnek köszönhetően szinte garantált volt az előző évhez viszonyított hatalmas ugrás.

Rövid távon, a jelenlegi erőfölény birtokában tehát még mindig bőven az Intel számít a piacvezetőnek. De ha az AMD továbbra is évente 50%-os ugrásokkal halad majd, hamar odaérnek majd a nagytestvér nyakára!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva