Counter Strike

Adatvédelmi botrány a CS:GO-ban, a Panorama UI kérdés nélkül kiadja bárkinek a valódi nevünket


Jogilag erősen kifogásolható hibára bukkantak a CS:GO-ban. Ez már nem csak a "bosszankodunk miatta" kategória.

Baráti játék közben, véletlenül bukkant elő a hiba, azóta azonban már mindenki ezen pörög. Az első eredményeket tekintve nem túl baráti a hangulat.

Több ezer upvote a Redditen, pert fontolgató kommentek és erős bizalmatlanság.

When a player invites a friend to a lobby, Panorama shows the nickname the player has set for their friend for everyone which might reveal someone’s real name to others unwillingly. from r/GlobalOffensive

Ahogy látjátok, a sztori végtelenül egyszerű. Egy sima lobby-ban való várakozás során beinveltek egy harmadik srácot, az ilyenkor felbukkanó sor azonban nem a nicket, hanem a valódi nevét mutatta. Majd mikor belépett, már a Steam nevét látták csak, de innentől mindenki tudta a nicknév gazdájának igazi nevét. Ez bármilyen publikus váróban megtörténhet, a hiba okát egyelőre senki nem ismeri.

A konkrét helyzet itt két Steames barátot érintett, akik egy olyan harmadikat inveltek, aki csak egyikük barátja. Az ilyen helyzetekben tehát csak óvatosan hívjatok meg bárkit is. Lehet hogy nem kívánatos adatok kerülnek ki így a harmadik srácról, aminek nem örülne.

A valódi nevünket a Steam Profilban állíthatjuk be, elméletileg azért, hogy a sok hasonló nick közül könnyebben ránk találjanak a barátaink. És nem azért, hogy a Steam mindenkinek megmutassa, a mi engedélyünk nélkül egy random lobby-ban.

 

A Steam adatkezelési szabályzatában van is egy erre vonatkozó rész. A Steam elmondása szerint ha megadjuk valódi nevünket (ami nem kötelező), azt ők szándékosan nem hozzák nyilvánosságra. Az adathalmazban, amit tárol rólunk a Steam persze ott lesz, de ők nem adják ki rólunk.

A fenti példa viszont megmutatta, hogy sajnos mégis.

Vagyis a Steam ezekben az esetekben saját Adatkezelési szabályzatát szegi meg, melyet minden felhasználó elfogadott a regisztrációkor. Akár végigolvasta akár nem, érvényesek rá a leírtak, de ugyanez igaz magára a Steamre is. Nem csoda, hogy többekben már a per gondolata is felmerült. Amerikában ennél kisebb dolgokért is feljelentenek cégeket.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva