Counter Strike

Nyilvánosságra hozták a brazil FURIA játékosok szerződéseit, brutálisan kizsákmányolták a srácokat

metabro - 5 éve

Az esport szerződésekben járatos szakértők nem hiszik el, amit látnak.

A brazil FURIA csapata az egész világot meglepte az elmúlt hónapokban, szinte a nulláról küzdötték fel magukat a CS:GO világ csúcsáig. Tavaly márciusban még a világranglista 200. helyén álltak, de fél évvel ezelőtt is csak az 50.-ek voltak a világ legjobb csapatai között. Aztán 2019 meghozta az áttörést, és múlt héten már a Top5-ben foglalták el az őket megillető elit páholyt.

Gyorsan kaptak is egy új szerződést a cégtől, hogy pár évre magukhoz kössék a srácokat, a probléma az előző szerződéssel van. A szerződésük olyan szinten volt egy ekkora meneteléshez, hogy arra szavakat is nehéz találni.

Az esport szerződésekben járatos szakértők nem is hiszik el, amit látnak, a nyilvánosságra került szerződésekben.

Csak néhány nyers adat a brazilok eddigi körülményeiről:

  • havi 1400 dolláros fizetés (a Virtus.pro-nál ez az összeg 25.000 dollár volt 2 éve, az Astralis játékosai 27.000 dollárt keresnek)
  • kivásárlási árukat azonban az egekig emelték, 200 000 dollárt kell egy összegben kifizetnie annak, aki bárkit is elvinne a csapatból (karrigant 150 000 dollárért vásárolta ki a FaZe-től az EnVy, ScreaM-et 160 000 dollárért vitte el a Titan a G2-ból)

"Nehéz megítélni, mennyit ér egy játékos kivásárlási ára, hiszen nem csak az eddig kifizetett fizetéseket mérlegelik ilyenkor. De egy 200 000 dolláros kivásárlási ár elképesztő túlzás, egy 1400 dolláros fizetés mellé" – nyilatkozta az esetről Ryan Fairchild amerikai esport jogász.

  • a versenydíjazásokból származó bevételeknek csupán 40%-át tarthatták meg a játékosok, 60%-ot a szervezet megtartott magának (a legtöbb profi csapatnál a játékosok megkapják a versenydíjazások 100%-át)

"A versenydíjazásokból származó összeg elosztás a legrosszabb, amit életemben láttam. Már az is extrém ritka a Valve esport játékainál (CS:GO, Dota2), ha egy csapat 90% alatti összeget kap, nem hogy csak 40%-ot!" – állítja több esport szervezetnél gyűjtött tapasztalatai után Fairchild.

Természetesen a FURIA mindent tagad és állítják, sokkal többet fizettek a játékosoknak 1400 dollárnál. Közleményükben kihangsúlyozzák, ezek nagyon régi számok, azóta már több új szerződést is kaptak a játékosok, elavult adatokkal támadják őket.

Az igazságot persze csakis az érintettek tudják, de érdekes módon a játékosok annyira nem siettek megvédeni a FURIA-t az ügyben… Márpedig ha ezek a körülmények tényleg valósak voltak, még nagyobb tisztelet a brazil csapatnak, hogy ilyen kizsákmányolás mellett ilyen magasra küzdötték magukat!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva