BoardGame

Játékbemutató a nemzetközi nőnapra – Ki ez a nő?


A hetvenes években megjelent Ki kicsoda nagy klasszikus, melynek tavaly jelent meg a női verziója Who’s She? címmel. Benne van Serena Williams amerikai teniszbajnok, Frida Kahlo mexikói festő, az első női űrhajós, Valentina Tyereskova, hogy az ismertebbek említsük.

A kevésbé ismertek közül például a fiatal, Nobel-békedíjas, pakisztáni aktivistát, Malála Júszáfzajt emelnénk ki. Vagy az egyik első oknyomozó újságírónőt, Nellie Bly-t; vagy Agnodicét, az első szülésznőt még az ókori Athénből, akinek férfinek kellett álcáznia magát, mert a nők akkoriban nem csinálhattak ilyesmit. De ott van Temple Grandint is, aki az egyik első ember volt, aki saját tapasztalatait írta le és adta közre az autizmusról (amit nála is diagnosztizáltak), illetve kifejlesztett egy szerkezetet, ami megnyugtatja az autistákat.

Az eredeti Ki kicsodában a szereplőket a külsejük alapján kell kitalálni, míg ebben az általuk elért eredményekre/célokra kell rákérdezni. Az ötletet a Kickstarteren hirdették meg, és annyira sikeres lett, hogy a megcélzott tizenötezer euró (körülbelül 4,8 millió forint) helyett több, mint ötszázezret (több mint 160 millió forintot) kaptak, majdnem hétezer támogatótól.

A Who’s She-nek 2018-ban volt a Kickstarter-kampánya – a kitűzött 15 ezer euró helyett több mint félmillió jött össze rá közel 7000 támogatótól. Piacra viszont sajnos csak Lengyelországban került, a Playeress cég jóvoltából; kiemelendők az egyedi portrék is, melyeket Daria Gołąb festett.

A Who’s She olyan nőket ábrázol, akik bátran viselkedtek, és kockázatot vállaltak. Az ő győzelmeik, kalandjaik, felfedezéseik és találmányaik inspirálják a játékosokat, hogy nagyobbat álmodjanak és merjenek önmaguk lenni. Elegem lett belőle, hogy mindenki a kislányom szépségét dicséri, pedig sokkal fontosabb, amit a nők elérnek. Épp ezért van, hogy a játékban a külsejük, hanem tetteik alapján kell kitalálni, kire gondol az ellenfél játékos. Az volt a legnehezebb, hogy sok száz inspiráló nő közül ki kellett választani azt a 28-at, aki  végül bekerült a játékba” – beszélt a játékról a Playeress-alapító Zuzia Kozerska.

A történelem és a kultúra olyan női alakjai kerültek bele, akiknek sokat köszönhetünk. 28 ilyen nőt ábrázoló táblácska van a játékban, mindhez van kártya rövid élettörténetükkel, anekdotákkal. A szereplő nők a lehető legtöbb országból és korból származnak, más-más munkát, területet, tudományágakat képviselnek. Ahányszor csak lehet az egyes foglalkozások nőnemű, angolban használatos verzióját használják a játékban.

A játékot nem találtuk magyar online-boltban, de Playeress oldalán megrendelhető, mégpedig hat, a lengyel mellett angol, olasz, német, francia, spanyol és német nyelven.

 

 

És az megvan, hogy mik lehetnek a legjobb tavaly megjelent, magyar nyelvű társasok?

https://leetesport.hu/hu/2020/03/01/a-gemklub-es-a-piatnik-tarolt-az-idei-magyar-tarsasjatekdijra-jelolt-cimek-kozott/

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva