Egyéb

Hamarosan Angliában is betilthatják a loot boxokat – és erről nagyrészt egyetlen cég tehet!


Az EA nyomán komoly reformok jöhetnek a loot boxok ügyében!

A loot boxok szinte már a megjelenésük óta óriási problémát jelentenek. Igaz a korlátozásuk, esetleg teljes betiltásuk nem emésztene fel túl sok időt és energiát, a modern bürokrácia viszont igen lassan reagál – az egyébként gyors – digitális változásokra. Olyannyira lassan, hogy hiába, hogy a zsákbamacska csomagok már évek óta képezik bizonyos játékok legjobban jövedelmező részét, a kormányok java részének még csak most kezd feltűnni a rendszer problémássága, etikai helyessége, illetve a fiatalokra gyakorolt – hosszú és rövidtávú – hatása.

Hollandiában és Belgiumban például leginkább az EA és a FIFA miatt tiltották be ezeket a megvásárolható meglepetés pakkokat, a Fifa Ultimate Team belga és holland változatában például egyáltalán nem vásárolhatunk játékos csomagokat, így kizárólag játékkal szerezhetjük meg az összes, újabbnál újabb focistát.

A holland és a belga példához hasonlóan Angliában is az EA-FIFA miatt kezdtek vizsgálódni a szervek, feltűnt ugyanis, hogy a videojáték kiadónak óriási bevétele – egészen pontosan 1,38 milliárd dolláros nyeresége származik belőle, ami a vállalat teljes bevételének majd 30%-át teszi ki. Ebben ügyben ugyanis azért nem kutakodtak eddig, vagy sorolták a szerencsejáték kategóriába, mivel a loot boxok egyenkénti ára egészen elenyészőnek hathat egy kaszinó, vagy az online szerencsejátékok költségeihez képest.

FIFA pont vásárlás, amiből játékos kártyákat tartalmazó – loot boxokat – pakkokat vásárolhatunk.

A loot boxok legnagyobb védelmezője természetesen az EA, ami szinte minden újabb játékába belecsempészi a rendszert, méghozzá úgy, hogy azok, akik költenek is ilyen csomagokra sokszor valós előnyhöz jutnak a játékon belül. (A Star Wars: Battlefront II-ben ez egy órási balhét szított gémer körökben is; a játékosok minden online shopban lepontozták és mindenkit arra buzdítottak, hogy ne vegyék meg a játékot. Ennek hatására az EA mint jótevő, végül kivette belőle a loot boxokat.)

A másik probléma, ami miatt még nehezebben lenyelhető a profitéhség, hogy a kiadó azokat a játékokat, amikből a legtöbb ilyesféle bevétele származik (általában sportjátékok), minden évben szinte változatlanul, de teljes áron (20-22.000 ft) újra kiadja, viszont a játékban elért eredményt, úgy a loot boxokkal megszerzett játékosokat, mind elveszi, így kezdődhet minden elölről. 

Többen feltehetik a kérdést, hogy ennek tudatában miért játszanak vele, miért veszik meg?

A választ a pszichológiában találjuk, amibe most kár lenne mélyebben belemenni, de komoly köze van a szerencsejátékhoz és az arra való rászokáshoz, rászoktatáshoz. Többek közt emiatt fogják a rendszert Angliában is szabályozni, jobb esetben pedig teljesen betiltani.

Csak képzeljük el, hogy egy teljesen ártalmatlannak tűnő focis videojátékot (FIFA) veszünk a gyerekünknek, aki belevág az online Ultimate Team játékmódba. Mivel nem költ rá valós pénzt, a sikerek messze el fogják őt kerülni, tehát maga a játék és a játékmenet is arra ösztönzi, hogy legalább annyit költsön loot boxra, mint amennyibe maga a játék került. Ezután már ő is azt fogja érzékelni – még akkor is ha nem túl ügyes -, hogy egyre másra nyeri a meccseket, viszont mindig lesz olyan csapat, ami erősebb és jobb mint az övé. Tehát hiába költött el legalább 20.000 forintot zsákbamacska csomagokra, ahhoz, hogy továbbra is sikeres lehessen újra és újra be kell ruháznia ezekre a pakkokra.

Az EA szerencsére gondoskodik róla, hogy mindig legyenek újabb és jobb megszerezhető játékosok, amiket kizárólag loot boxokból szerezhetünk meg.

Erre a problémára világított rá a brit kormány ‘The Department for Digital, Culture, Media, and Sport’ (DCMS) hivatala, akik szerint a játékokban található loot box rendszer a szerencsejáték-függőséghez nagyon hasonló, vagy épp ugyanolyan mentális problémákat okoz.

Ez természetesen a gyermekek esetében a legkárosabb, akiknél így már nagyon fiatalon kialakulhatnak a játékfüggőség, a szenvedélybetegség tünetei (inkább loot box-függőség). Csak viszonyításképp: a FIFA játékok korhatár besorolása Magyarországon a PEGI rendszer szerint történik, amit ez alapján már 3 éves kortól gond nélkül ajánlanak. 

Ha a brit parlamentben döntenek a loot boxok sorsáról, és a valóságnak megfelelően szerencsejátéknak titulálnak, akkor annak komoly hatása lehet az európai videojáték piacra is. A kiadók ugyanis szinte minden forgatókönyv alapján óriási bevételtől eshetnek el; jobb esetben csupán más, 18+ korbesorolást kapnak a játékok, illetve a loot boxokat ezentúl  – amerikai mintára – a dobozon is fel kell majd tüntetniük, rosszabb esetben pedig – belga és holland mintára – kötelezhetik őket arra, hogy teljesen hagyják el játékaikból ezt a rendszert.

Ez nyilván gyártási oldalról lehet a legégetőbb probléma, jelenleg ugyanis regionálisan jelennek meg a játékok, illetve azt sem érdemes elfelejteni, hogy egy ország nyomán már söpörtek végig hasonló médiapiaci reformok Európán.

Mi játékosok nyilván annak örülnénk a legjobban, ha a modern játékfejlesztés rákfenéje végre teljesen kiveszne a világból, erre viszont – az európai és a magyar bürokráciát ismerve – akár még éveket is várhatunk. Addig pedig készüljünk fel arra, hogy az EA és a hozzá hasonló profithajhász vállalatok mindent kisajtolnak majd a loot box rendszerből, úgy pedig a játékosok pénztárcájából.

Mindeközben az EA: “A játékainkban törekszünk arra, hogy egy igazságos és szórakoztató rendszerrel szolgáljunk a játékosaink számára. Megadjuk számukra a választást, hogy miként akarnak játszani, pontosan ezért építettük be a játékainkba a szabadon választható, de remekül átlátható és igazságos megvásárolható pakkok rendszerét. Eleget teszünk a rendelkezéseknek, de nem értünk egyet a belga kormány törvényi és jogi rendelkezéseivel, ezért a jövőben megpróbáljuk számukra is érthetőbbé és átláthatóbbá tenni a rendszert. A FIFA Ultimate Team Belgiumban szükséges változtatásai semmilyen mértékben sem befolyásolják a pénzügyi helyzetünket.”

A rendszerük se nem igazságos, se nem szórakoztató, ezért nagyon reméljük, hogy az angliai változásokat már jobban fogják érzékelni. 

(Forrás: TheGamer, The Guardian, Eurogamer)

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva