Counter Strike

Hat hónap kitiltás profi meccseken való csalásért, örökös eltiltás mert valaki 14 évesen csalt MM-en – hol az igazság?


A mostani események nehéz helyzetbe hozzák a Valve-ot (is).

Úgy tűnik, hogy 2020 elég bajos év a világnak, és most már a CS:GO közösségnek is. A napokban ugyanis három coach lebukott egy exploit használatával, azóta már másik három coach önként bevallotta, hogy szintén használták ezt a bugot, mivel már évek óta létezik.

Az ESL bannolta HUNDEN-t, deadet és zoneR-t egy coach bug használata miatt

A Valve még nem szólalt meg az ügyben. Valószínűleg azért, mert ebben a borzasztóan nehéz helyzetben még ők is adatokat gyűjtenek, elemeznek. Nem egyszerű meghozni egy ilyen döntést, ami ki tudja hány további coach és játékos karrierjébe szólhat bele. Erről dönteni már csak azért sem lesz egyszerű, mert a játékosok szerepét sem tudhatjuk ebben. Például a mouz mostani edzője Rejin állítása szerint amikor még a Tricked csapatával használta az exploitot 2017-18-ban, a játékosok soha nem tudtak róla, kizárólag magának gyűjtötte az információt. Ugyanakkor lehetnek coach-ok, akik telibe leinfóztak mindent a csapatuknak az ellenfélről, és a játékosok is teljes tudatukban “bűntársakká” váltak.

Ha a Valve döntéséről van szó, véleményem szerint meglehetősen kemény lesz, és akár a játékosokra is komoly kihatással lehet, különösen azokra, akik a Valve-hoz köthető versenyen használták az exploitot. Jelenleg csak a MIBR csapatáról és edzőjéről, deadről tudjuk, hogy Road to Rio eventen használta a bugot, ami után az ESL-től 6 hónap eltiltást kapott. Ám ismerve a Valve szigorát, a kiadótól keményebb megtorlásra számíthat dead, amellett, hogy a csapata már most diszkvalifikálva lett a Road to Rio eventekről. Ha találnak még olyan csapatot, aki az ilyen eventek során használta a coach bugot, akkor borítékolható, hogy azok a csapatok ki lesznek tiltva az őszi Majorről.

A Valve szigorát is szemléltetném:

  • anno a mikor az IBUYPOWER csapata eladott egy számukra tét nélküli online meccset, akkor az egész csapatot permanensen bannolta a Valve minden eventjéről. A többi szervező (ESL, DreamHack) később feloldotta az ügyben érintett játékosok kitiltását a saját versenyeikről, de azok a srácok soha nem fognak Valve eventen játszani.
  • a VAC banok esete: valaki gyerekként csal egy tét nélküli, online meccsen és VAC kitiltást kap, vagy hozzá köthető egy account, ami VAC banos. Ilyen eset account eladáskor/vételkor fordulhat elő. A steam fiókokkal való kereskedelmet tiltja a Valve, de nem jutalmazza permanens eltiltással a saját versenyeiről. Ebben a helyzetben van Jamppi, vagy itthon torzsi is, akiknek egy gyerekkori rossz döntés az egész karrierjükre rányomta a bélyegét.
  • Thorin nemrég tweetelte: “2014-ben egy Valve alkalmazott konkrétan azt mondta nekem, hogy amelyik csapat edzője csal egy Valve-hoz köthető versenyen, annak a komplett csapatát diszkvalifikálják a Majorről

A Valve különösen nagy és nehéz döntéshez érkezett. Ha azon a vonalon maradunk, hogy egy gyerek MM-en csalása örökös eltiltást eredményez bármilyen Valve-hoz köthető versenyről, akkor itt az összes érintett coach-ot is hasonlóan kell büntetniük, mert ők tétmeccseken csinálták ezt, felnőttként, felelősségüknek teljes tudatában. Ha viszont enyhébb büntetést alkalmaz a kiadó, akkor a VAC banosok helyzetét kell átgondolni, mert ki tudja, hogy hány tehetség nem tud egy gyerekfejjel elkövetett butaság miatt profi karrierbe kezdeni, holott az adottságai meglennének hozzá.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva