Tech

Teszt: Xtrfy M4 – A pehelysúlyú gamer egér

Arpi - Kondor Árpád - 4 éve Címkék: m4, xtrfy,

Könnyű, ergonomikus. Mi kell még?

A 2019-es év második fele egyértelműen a könnyű egerekről szól, szinte mindegyik gyártó igyekszik kihozni legalább egy könnyített példányt a felhozatalukba. A gamer perifériáról már régóta ismert Xtrfy  sem tett másképp: A Project 4 részét képezi az a K4 billentyűzet mellett a könnyű Xtrfy M4 egér is, nézzük mit is tud!

Nyers adatok, doboz tartalma

  • Kivitel: Jobbkezes, ergonomikus design
  • Szenzor: Pixart 3389 / 400 IPS / 50 G
  • Súly: 69g (kábel nélkül)
  • A főgombok kapcsolói: Omron 20M(OF)
  • Kábel: 1.8 Xtrfy EZCord
  • Talpak: PTFE
  • Állítható CPI/DPI értékek: 400/800/1200/1600/3200/4000/7200/16000
  • Polling rate értékek: 125/500/1000 Hz
  • Csatlakozás: USB
  • Támogatott operációs rendszerek: Win XP/Mac OSX 10.1 és felette
  • Garancia: 2 év (EU) 1 év (US/ASIA)
  • Quick Start: Link!

A dobozban az egér és a Quick Guide mellett találunk két mechanikus keycapet is, az egérnek megfelelő színvilágban “GG” és Xtrfy felirattal. Az egér a következő színekben érhető el: Retro, Miami Blue, Pink, White, Black. Nálunk a Miami Blue változat járt.

Külalak, gombok

A legtöbb gyártóval ellentétben az Xtrfy egy jobbkezes, közepes méretű, ergonomikus formát választott. Akik nem annyira kedvelik a szimmetrikus egereket, azoknak tökéletes választás lehet. Az egéren a két alapgombon és a görgőn kívül három plusz gomb található, ezek közül nem meglepetés a bal oldalt található két oldalsó gomb. Kicsit különlegesebb a görgő mögött található harmadik gomb, ezzel állíthatjuk az RGB effekteket a rágcsálón. Az egér alján két kapcsolót találhatunk, az egyikkel az egér a fentebb megadott CPI/DPI értékeket állíthatjuk, az aktuális értékről egy RGB LED tájékoztat minket. A másik kapcsolóval a polling rate értékét állíthatjuk 125 Hz, 500 Hz, 1000 Hz lépésekben.

A főgombok alatt Omron kapcsolókat találunk, ezekkel kapcsolatban is csak jót lehet elmondani. Nagyon jó visszajelzést tapasztalunk egy-egy kattintás után, a jelenleg használt egereimhez (Deathadder Elite, Asus ROG Gladius 2 Origin, Glorious Model O) képest egy kicsit több erő kell a lenyomásukhoz, de ez egyáltalán nem negatívum és hamar sikerült is megszokni. A görgője is erőteljesen pozitív hatás keltett, az egyik legkellemesebb görgetési élményt nyújtotta az eddig használt/tesztelt egerek közül. A görgő bevonata és annak textúrája is kiválóra sikerült.

Az egér matt felülettel/bevonattal rendelkezik, így az izzadósabb kezű játékosoknak is megfelelő lehet. A könnyítésre szolgáló lyukak egyáltalán nem voltak zavaróak számomra a periféria használata során, hamar meg lehetett szokni. Fehér, PTFE talpakat kapott az egér melyekre igazán nem lehet panasz, csúsznak ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szerencsére a megadott tömeg is megfelel a valóságnak, sőt, egy-két külső mérés alapján még könnyebbnek is bizonyult az egér a gyárilag megadott 69 grammos értékhez képest.

A szenzor

Ahogy a fenti specifikációban olvashattuk, az árkategóriának megfelelően egy kiváló szenzort, a Pixart által gyártott 3389 kapott helyet az egérben. A várakozásoknak megfelelően semmilyen hibát nem tapasztaltunk a teszt során, legyen szó egy-egy keményebb CS:GO AWP rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között a megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Kábel

Az Xtrfy az EZcord fantázianevet adta a kábelnek. Az átlag kábelekhez képest látszódik a fejlődés, persze a custom paracordokkal nem veheti fel a versenyt. Leginkább a Glorious feljavított, Ascended (2.0) kábeléhez tudnám hasonlítani. Természetesen itt sem kell megelégednünk a “sima” fekete színvilággal, az egér színével megegyező kábelt kapunk.

Összegzés

Az Xtrfy M4 tökéletes választás lehet a közepes tenyérmérettel rendelkező, ergonomikus kialakítást kedvelő jobbkezes játékosoknak, akik szeretnének egy könnyebb egérre váltani. Természetesen ez a közepes méret sincs kőbe vésve, hiszen az egérfogásunktól is nagyban függhet a periféria kényelmességi faktora. A fő és oldalsó gombok is kényelmesnek, jó hatásúnak érződtek a teszt során. A görgőt külön kiemelnénk ismét, igazán jó benyomást keltett. A szenzorra sem lehet panasz, bármilyen játékban és bármilyen körülmények között megállja majd a helyét, lehetetlen emberi körülmények között megizzasztani. Amit még fontos megemlíteni, hogy az egérhez jelenleg nem érhető el szoftver (döntse el mindenki maga, hogy ez pozitívum vagy negatívum), ám a makrókon kívül szinte minden szükséges beállítást elvégezhetünk az egéren fellelhető gombok segítségével (RGB, DPI/CPI, Polling Rate).

Az egeret megvásárolhatod az Xtrfy weboldalán, illetve a Pixel.hu kínálatában is elérhető 19900 – 22990 HUF között (szín)változattól függően.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva