Gaming

A Sony történelmi döntést hozott: megcseréli két gomb működését Japánban!


A Sony kontrollere 1994 óta nem változott annyit, amennyit a PS5 alatt fog!

Valamikor a 2000-es évek dereka tájékán kezdődhetett a máig véget nem érő civódás a felek között, melynek a márkahűség, de leginkább az egyéni szubjektív szempontok az eldöntői.

Melyik kontrollere a jobb: a PlayStation, az Xbox, vagy a Nintendo-é?

Erre természetesen nincsen egzakt választ, döntse el mindenki magának, hogy melyik illik leginkább a tenyerébe, az viszont tény, hogy a gombkiosztásokat illetően sok különbség nincs közöttük. Mindegyik gomb – általánosan – pontosan ugyanazt a funkciót hivatott betölteni a kontrollereken, úgy pedig a menüben és a legtöbb játékban is, ami viszont megkavarhatja az agyunkat, az a gombok különböző jelölése.

A PlayStation kontrollerén ugyanis a circle és az cross szimbólumok felelnek az olyan általános akciókért mint az OK, vagy a visszalépés (Xboxon A – OK, B – Back). Ezzel csak az a probléma, hogy Japánban több évtizede már a kör a jót, a helyest, és az “okét” jelenti , míg az x ennek a szöges ellentettjét. 

Ezért döntött úgy a Sony, hogy a PlayStation 5 mellé járó DualSense kontrollerein megcseréli a két gomb jelentését, melyeken ezek után a circle lesz a belépő-akceptáló, az cross pedig a visszalépő-elutasító gomb. A hírt a Famitsu munkatársa, Kenji Iguchi a PS5-öt tesztelvén osztotta meg Twitteren, örömködve a 26 éve tartó frusztráció végének.

A Sony szemszögéből mindenesetre egy történelmi lépésnek számít ez, ugyanis az első PlayStation 1994-es debütálása óta ez az alapvető gombkiosztás, aminek megváltozását talán Japántól nyugatabbra-keletebbre is sokan örömmel tudnának fogadni.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva