Akciók

Kamufigyelő: Így vert át mindenkit az Emag a Black Friday alatt


Utólag becsapva érzed magad? Nem vagy egyedül!

Az akciófigyelő cikksorozatunk során mindig a lehető legjobb leárazásokat igyekeztünk összegyűjteni nektek. Ehhez képben kell lenni a piaci árakkal és nem árt használni a hazai árukeresők valamelyikét. Sajnos ezek a nagyobb webáruházak nem csak jobbnál-jobb leárazásokkal készültek, ez pedig gyakran csak utólag derül ki, de szerencsére az árukereső.hu árgrafikonjainak segítségével a vásárlás pillanatában is megnézhetjük, hogy tényleg jó áron van-e az adott termék. A probléma viszont az, hogy a nagy Black Friday hajrában erre egyáltalán nincs lehetőség, hiszen a nagyobb akciókat kapott termékeket nem percek, hanem másodpercek alatt kapkodják el.

Sokszor ‘érdekes’ módon ütöttek / Forrás: emag.hu

Ezúttal az eMAGot fogjuk kivesézni, akik a mostani Black Friday alkalmával többeknél kiverték a biztosítékot. Jó pár olvasónk keresett meg bennünket azzal a panasszal, hogy a román óriás akciói között rengeteg átverés volt és utólag becsapva érzik magukat, mert az oldalon böngészve úgy hirdették a termékeiket, hogy több tízezer forintot spórolhat az adott árucikken, közben pedig más áruházakban eleve ennyibe került, vagy csak pár ezresről van szó.

Mi a trükk?

Az eMAG egy nagyon egyszerű és ősi trükköt alkalmazott. Pár nappal a Black Friday előtt felemelték a termékek árát a csillagos egekbe, majd onnan az akciók kezdetekor engedtek valamennyit (jó esetben), így pedig mindenki jó vételnek érezte az adott terméket. Egészen addig, amíg rá nem néztünk az árgrafikonra.

Így már nem is olyan jó vétel, ugye? / Forrás: arukereso.hu

A fentebbi TV-t én magam vásároltam, még a Black Friday előtti héten, ahol 150 ezer forint helyett 110 ezerbe került csupán. Azzal az érzéssel vettem meg így, hogy ez volt az év vétele, hiszen spóroltam 40 ezret egy csapásra, majd utólag kiderült, hogy nagyjából csupán 5 ezer forintot takaríthattam meg, vagy jobb esetben maximum 15 ezret, ami azért tényleg leárazásnak tekinthető, de közel sem az a “kihagyhatatlan” ajánlat, amire először gondolnánk. A Black Friday előtti napokban ez a TV 150 ezer forintba került, majd a jófej cég ismét levitte az árát a felárazás előtti 125 ezerre.

“Őrült leárazás”, legalábbis az eMAG szerint / Forrás:emag.hu

Az én esetemben nem bántam meg a vásárlást, mert utána néztem a típusnak és tényleg egy jó vétel volt még az eredeti áron is, de mégis becsapva érzem magam.

Más is járt így

Egyik olvasónk hasonló beszámolóval fordult hozzánk, ő mondjuk pont egy mosógépet vásárolt, aminél szintén hatalmas leárazások szerepeltek, a valóság viszont mint tudjuk, nem mindig olyan szép, mint aminek látszik.

Mosógép féláron? Nem tűnik rossz vételnek, ugye? / Forrás: emag.hu

“Olvastam az akciófigyelőben, hogy milyen nagy leárazások vannak most az eMAGnál, viszont gamer monitorom már van, de itthon vacakol a mosógépünk, szóval ránéztem az áruházban, hogy hátha van valami nagyobb akció. Volt is, sikerült egy noname-ebb terméket kiválasztani, de jó értékelések voltak róla és az ára is nagyon jó volt, de őszintén a -55 ezres árleszállítás miatt vettem ezt. Utólag megnéztem, hogy mennyibe kerül, így már biztos nem ezt venném, úgy érzem átvertek.”

70 ezerről hirtelen 110 ezerre ugrott az ár / Forrás: arukereso.hu

Sajnos itt is ugyan az volt a koncepció. Az árat felvitték az egekbe, majd ment rá a jó kis akció. De nehogy azt higgyétek, hogy ez egy egyedi eset.

Nézzük az eMAG Facebook oldalát!

Másoknak is voltak aggályai / Forrás: Facebook.com
Másoknak is voltak aggályai / Forrás: Facebook.com

A felárazás másoknak is feltűnt, az eMAG viszont a piaci helyzet változásainak tudta be a hirtelen jött áremelkedéseket. Ez még nem minden, ugyanis a nagy akcióval hirdetett termékek készletei egyes vásárlók állítása szerint perceken belül kiürült. Ez persze benne van a pakliban, na de azért nem zárhatjuk ki azt sem, hogy valami nem stimmel az akciókkal kapcsolatban. A Gazdasági Versenyhivatal épp egy ilyen ügy miatt vizsgálódik az Alza.hu webáruházzal kapcsolatban, nem csodálkoznánk, ha az eMAG esetén is indulna egy hasonló vizsgálat.

Mit lehet tenni?

Ha utólag derítettük ki, hogy nem volt az az akció mégsem akkora kaliberű, mint amilyennek az oldal beállította, akkor több ‘fegyver’ is van a kezünkben. A legfontosabb, hogy 14 napon belül minden indok nélkül elállhatunk a terméktől. Ilyenkor vissza kell juttatnunk a céghez a terméket és kötelességük visszaküldeni a pénzünket (nem csak levásárolhatjuk, ez egy hatalmas tévhit!). Ha nem fizettük ki előre, akkor szimplán nem kötelez semmi arra, hogy átvegyük a terméket. Akkor van nagyobb gond, ha céges számlára vásároltunk, ilyenkor nem él a 14 napos visszaküldés lehetősége, viszont az eMAGnál lehet reklamálni, ha megtévesztőnek tartjuk a körülményeket. Emiatt kérhetjük a termék árának a megtérítését, persze ehhez gyakran a megfelelő hangnemre van szükség (sajnos).

Borítókép: Székelyhon.ro

Ezt láttad már?

Kést rántott és pénzt követelt, de a gamerek rá sem bagóztak a rablásra

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva