League of Legends

Mi az a Roam? És hogyan csináljuk?


Számtalan makró taktika van, ami előrelendítheti a csapatot a győzelem felé. Az egyik ilyen a roam.

Az egyik legfontosabb képesség, amit el kell sajátítanunk ahhoz, hogy sikeres League játékosok legyünk, az a roam,vagy roaming (bejárás, vándorlás). Félreértés ne essék, a roaming nem csak azt jelenti, hogy kirohangálunk az ösvényünkről és fejvesztve keresgéljük a lehetőségeket. Roam közben fel kell mérnünk mire vagyunk képesek, van-e értelme, s mit tudunk belőle kihozni. Sok olyan mérkőzést lehet látni alacsonyabb szinteken, ahol nincs megalapozott értelme az elvándorlásnak, mégis megteszik, mondván így csinálják a profik és most “jó nagyon rómolnak egyet”. Ez butaság, a roam igazából a makró játék egy része, s ezt is meg kell tanulni, meg kell érezni, hogy jól sikerüljön.

Az Idézők Szurdoka (Forrás: blogoflegends.com)

A legfőbb célja az előnyszerzés, jól időzítve és okosan használva a lehetőségeket komoly korai előnyre tehetünk szert a játékban. Továbbá egy koordinálatlan ellenfélnek komolyan meg is nehezíthetjük a visszatérését egy masszív ösvény hátrányból. Nem csak killeket szerezhetünk egy jó roammal, hanem területet, rálátást és objektíveket.

Tehát mi is a roaming?

A roam, mint olyan, egy ösvény specifikus mozdulat. Minden ösvénynek meg van a maga roam formája és célja, de mindre igaz az általános szabály:

Ha egy játékos roamol, nyomást helyezve a pályára, további lehetőségeket ad csapatának az előny megszerzésére.

Egy roamoló ellenfelet nem lehet félvállról venni, sosem tudhatod merről bukkan fel és mi az igazi terve egészen addig míg meg nem húzta a ravaszt. Persze védekezhetünk ellene a vision kiépítésével, de az pénz és plusz energia befektetésével jár, így már maga a tény, hogy van esély roamra leköti a figyelmét az ellennek. Ezeket ha figyeljük, körbejátszhatjuk egy okosan megtervezett makró játékkal és kész is van az előny.

Vi, Ahri a kék buff ellen (Forrás: boards.na.leagueoflegends.com)

A közhiedelem úgy tartja, hogy a legtöbbet a mides roamol, hiszen onnan a lehetőségek tárháza nyílik meg, ha domináljuk az ösvényt. Ami teljesen igaz is, viszont nem szabad leegyszerűsíteni a dolgot ennyire. A top és a bot is egyaránt képes roamolni. A mai metában többnyire botról a support roamol (Az amerikai csapatok előszeretettel alkalmazzák ezt az előny megszerzésére), fontosabb killek előkészítéséért, vagy summonerek elégetéséért (Flash, Heal, stb.). A top inkább a teleportjára támaszkodik, viszont ugyan úgy gyalog is gankelhet midre, vagy szerezhet előnyt az ellenfél top felé eső dzsungel oldalán. Egy biztos, ha a roam sikeres a csapat amelyik véghezvitte, valamilyen előnyre tesz szert.

Miért roamoljunk?

Ez az akció képes egy nehezen nyerhető meccset, egészen sima mérkőzéssé változtatni, lényegében pillanatok alatt. Három komolyabb típust különböztetünk meg.

Az első ilyen típus az információ szerző funkció. Mint már korábban is szó volt róla, nem kell killeket halmoznunk egy kimozdulással ahhoz, hogy sikeresnek számítson. A fog of warba való berongyolás segíthet nekünk felállítani a fontosabb őrszemeket, s ezzel a későbbi harcok előkészületeit segítjük, vagy megtudjuk, hogy merre mozog az ellenfél, így nem fogunk az arcukba sétálni, vagy csapdába esni. Ha törekszünk arra, hogy az őrszemeink rálássanak a dzsungel szörnyekre, akkor konkrétan megmondhatjuk a státuszukról, hogy merre császkál az ellenfél junglere. Ha bent van a camp, akkor valószínűleg a térkép másik oldalán lesz, vagy afelé tart, ha nincs, akkor óvatosabban kell mozogni és összevetni a korábbi információ morzsákból, hogy merre járhat.

A kék és a piros buff (Forrás: euw.leagueoflegends.com)

Egy roammal nem feltétlenül csak magunknak tehetünk jót, hanem tehetünk egyenesen rosszat is az ellenfélnek. Megpiszkálhatjuk az ellenfél dzsungelét, a szörnyek kiiktatásával, vagy ha rálátunk az éppen egyikkel küzdő opponens junglerre, el is lophatjuk azokat. Ezzel aranyat és tapasztalati pontokat csaklizhatunk el. Valamint, ne felejtsük el, hogy már egy éve vannak aktív növényeink is. Ezek mind a mi, mind pedig az ellenfél területén nőnek. Elhasználni az ellentétes oldalon lévőket stratégiai hátrányba taszíthatja az ellenfél csapatot.

Jungle Campek (Forrás: euw.leagueoflegends.com)

És igen, persze kiváló a roam killek begyűjtésére, valamint a summonerek elhasználtatására. Egy gyilkosság képes megnyitni egy egész térkép területet, kaphatunk belőle tornyot, vagy akár egy komolyabb emberelőny megszerzése után a nagyobb objektívekre is rá lehet ugrani, mint például a Baron.

Mikor a legjobb roamolni?

Ahhoz, hogy sikeresen barangoljunk fel kell tolni az ösvényen a minion hullámot az ellenfél tornya alá. Ezzel odazárjuk ellenfelünk, aki nem mozdulhat el onnan, hiszen aranytól és tapasztalati pontoktól esne el, viszont emiatt egy rövid ideig biztosan emberelőnyben harcolhatunk, vagy szabadon kalandozhatunk a térkép célterületein rálátásért, vagy az előnyszerzésért.

Kép a dzsungel egy részéről (Forrás: lol.garena.com)

Természetesen minden összefügg mindennel, mint az elején is írtam, ez nem egy ész nélkül elvégezhető folyamat. Ahhoz, hogy hasznos legyen egy ilyen akció, fel is kell rá készülni. Nem elég felküzdeni a minionokat a toronyig, meg kell lennie az előzetes rálátásnak! Szomorú helyzet, amikor egy sötét pályán kezdünk el egymagunk cikázni, hogy rálátást szerezzünk, de ehelyett kitörölnek minket a tér-idő kontinuumból egy Lee Sin rúgással az első bokorban…

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva