Gaming

TS,Discord vagy Skype? Mit használjunk játék közben?


A hangkommunikáció elengedhetetlen játék közben, na de melyik program a legjobb?

Pár fontosabb dolog alapján fogom megvizsgálni az egyes klienseket. Az erőforrásigény, ami alatt azt értem, hogy mennyire terheli az adott szoftver a gépet. Nyilván célszerű lenne, ha minimális processzort és memóriát enne az adott program. A másik szempont a használhatóság, minél átláthatóbb egy program, annál jobb, hiszen senki sem szeret túl bonyolult programokkal vesződni. A hangminőség és a funkciók pedig már csak hab a tortára.

Tesztkonfiguráció:

CPU: i5 2500k
VGA: Gainward GTX 1060 6GB GS
Memória: 18 GB
SSD: Intel 320 80 GB

A gép esetén erőből nincs hiány, mindegyik programot az SSD-n használtam. A processzorhasználat pedig az i5 miatt egészen minimális, de gyengébb rendszereken (főleg laptopokon) egy-egy alkalmazásnál ez többszöröse is lehet az általam mértnek.

Némi magyarázat: 
push-to-talk: Amikor nyomod a gombot, akkor rögzíti és küldi el a mikrofon hangját a rendszer.
voice activation: Hangérzékelés, az általad beállított szint felett érzékeli a hangokat a gép (ha nem szeretnél gombot nyomni beszéd közben)

TeamSpeak

A TS leginkább az idősebb gamerek között elterjedt rendszer. A felülete rendkívül puritán, szinte semmilyen csicsa nincs rajta. A legnagyobb hátránya, hogy a használatához szükségünk lesz egy szerverre, amit lehet ingyen is létrehozni, sőt vannak oldalak ahol bérelni lehet, vagy kereshetünk valamilyen publikust, de ha nincs saját szobánk akkor nem biztos, hogy zavartalanul fogunk tudni kommunikálni úgy, hogy nem jön be néha más a szobába véletlenül. A mai világban pedig havidíjat ezért szerintem nem sokan fizetnének. Az erőforrásigénye minimális, olyan 30 MB memóriával és 1-2% processzorhasználattal beéri. Funkciókban nem valami gazdag, van rá mód, hogy írjunk a chaten, csak senki sem használja. A mikrofonnal kapcsolatban mindent be lehet állítani, a hangminőség pedig szerverfüggő, de nem szokott vele probléma lenni.

Erőforrásigény: 9/10
Használhatóság: 7/10
Hangminőség: 10/10
Funkciók: 7/10

Összesen: 82,5 %

PC-n ingyenes, telefonon fizetős, a saját szerverért fizetni kell.

Skype

A Skype leginkább a fiatalok körében elterjedt, nagyon sokan ismerik és ez az egyetlen előnye a másik két programmal szemben. Már a  háttérben futásnál is megeszik 60 mb memóriát, de ez használat közben 100-200 MB között van inkább, megspékelve 5-8 % processzorhasználattal, ami már számottevő. Előnye, hogy minden eszközön ingyenes a használata és nagyon egyszerű, cserébe a hangminőség borzalmas, a beállítások pedig nagyon hiányosak. Még push-to-talk vagy voice activation sincs, ami azt jelenti, hogy végig be fog hallatszódni minden a háttérből, ami a játék közben nagyon zavaró.

Erőforrásigény: 4/10
Használhatóság: 6/10
Hangminőség: 4/10
Funkciók: 3/10

Összesen: 42,5%

Ingyenes

Discord

A legújabb kihívója a fentebb említetteknek és a többiek nem is igazán tudnak vele versenyre kelni. Ingyenes mindenki számára, PC-n és telefonon, sőt még böngészőből is (bár ott a push-to-talk nem működik). Azon túl hogy ingyenes, még saját szervert is bárki hozhat létre. A saját szerveren pedig annyi szoba hozható létre, amennyit csak szeretnénk, de az egész szervert teljes mértékben testre szabhatjuk. A hangminőség nagyon jó, egyedül az hiányzik, hogy ellenőrizni tudjuk a mikrofonunk hangminőségét. A hangkommunikáció pedig nem az egyedüli funkciója, mellette chatelhetünk is a szerveren lévőkkel, tehetünk be képeket, tölthetünk fel fájlokat, bár a feltöltés sebessége nem az igazi sokszor. Jelenleg ez a legjobb alkalmazás, ha szeretnénk tartani a barátainkkal a kapcsolatot. A processzorból 1% körül evett és 30 MB memóriát fogyasztott játék közben, ha elkezdtem aktívabban használni, akkor sem ment a 3% felé a processzorhasználat, szóval mesze a legkevésbé erőforrásigényes alkalmazás.

Erőforrásigény: 10/10
Használhatóság: 9/10
Hangminőség: 10/10
Funkciók: 9/10

Összesen: 95%

Minden platformon ingyenes.

A győztes pedig egyértelműen a discord, ezzel egyúttal a skypeot el is felejtetném erre a felhasználásra, de nem csoda hogy nem a legalkalmasabb a játék közbeni kommunikációra, hiszen nem is erre találták ki. A TS-nek pedig nagyon úgy tűnik hogy leáldozott, persze a hardcore gamerek ki fognak mellette tartani még egy ideig, mivel a megszokás nagy úr, de a legjobban kezelhető és legideálisabb a kommunikációra jelenleg a Discord.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva