Counter Strike

A világ uraiból mostanra pofozózsák lett. Hivatalosan is elmúlt a svéd CS:GO dicsősége


4 Major győzelem, összesen 9 Major döntős szereplés, majd a totális szétesés. A svéd aranykorszaknak már rég vége, de még mindig van lejjebb.

A CS:GO történetének első Major döntőjében két svéd csapat küzdött meg egymással. A DreamHack Winter 2013-at végül a fnatic nyerte a NiP ellenében. 2014-ben Kölnben ismét ez a két csapat döntőzött, akkor a nindzsák győztek, majd 2015-ben Katowicében megint a fnatic. Az esport akkori Istenei volt mindkét csapat!

Forrás: HLTV

A CS:GO-világ első hat Major döntőjében minden egyes alkalommal volt svéd csapat, ebből háromszor mindketten azok voltak. Mostanra nem csak a svéd házi döntők múltak el, de úgy az egész svéd CS:GO általában!

2015 végétől nem sikerült döntőbe jutnia egyik csapatnak sem.

A fnatic az azóta eltelt időben összehozott egy Major elődöntőt, és jelenleg is őrzi legenda státuszát. A NiP viszont a legutóbbi 3 Majorra ki se jutott, sőt az utóbbi két alkalommal a Minorra se. A harmadik svéd együttes a GODSENT tegnap a Minor csoportköréből búcsúzott, nekik sem lesz januárban Major.

Mi lehet a svéd hanyatlás oka?

  • Késői reakció: a svéd csapatok kivétel nélkül elkéstek a fiatalítással. Őrizték a lineupot ameddig lehetett, egy bizonyos pont után viszont már kellett a váltás. A megkésett cserék azonban éves hátrányba sodorták őket, a többiek pedig szépen elhaladtak mellettük.
  • Hiányzó szerepek: bármennyire is nagy koponya volt pronax, a skill nem éppen az ő terepe. És fordítva is igaz, bármekkora skillgép flusha, irányítóként csődöt mondott. Nincs frag erős, minőségi irányító a svéd mezőnyben egy ideje. És a JW fanoktól előre is elnézést, de klasszis AWP-s se nagyon. GuardiaN, FalleN, dev1ce és kennyS nyomába se ér egyikük se, úgy pedig nehéz felvenni a harcot az ellenféllel, ha egy ilyen fontos poszton, alapból hátránnyal indul a csapat.
  • Szétszéledés a scene-en belül: kezdetben volt két erős csapatuk, minden szép és jó volt. A fnatic és a NiP uralta a mezőnyt, felszívták a legjobb játékosokat. Aztán jött a GODSENT, és hirtelen megindult a vándorlási hullám, mostanra meg már a FaZe és az OpTic is Major győztes svédekkel áll fel.
  • A coach szabály: a svédek talán a legnagyobb vesztesei ennek a döntésnek. THREAT vezetésével a NiP tökéletesen működött, és a fnatic sikerei mögött is mindig ott állt egy Devilwalk vagy vuggo, hogy segítsen. Innentől viszont az irányítók magukra maradtak, ami látványosan nem ment a svédeknek.

Amint látható, egyik sem egy könnyen visszafordítható, vagy orvosolható probléma. A svéd stílus rajongóinak egyelőre a fnatic jelenti az utolsó menedéket, akik fixen ott lesznek a következő Majoron.

De ha megnézzük a Világranglistát, a NiP 9. helyen áll, a fnatic 12. Nem túl biztató a jövőre nézve.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva