Tech

Több millió fiók jelszavát törték fel a hackerek – Így tudod megnézni, hogy a tied köztük van-e!


A biztonság mindenek előtt!

Ezúttal rendkívül rossz hírrel érkeztünk, ugyanis több milliárd e-mail cím jelszavát sikerült feltörniük a hackereknek. Az óriási adatbázis pedig kiszivárgott, azok akik érintettek, feltétlenül cseréljenek jelszót amint lehetséges. Troy Hunt biztonsági szakértő elárulta, hogy egy 2,7 milliárd sorból álló fájl került ki, amelyek közül nagyjából 773 millió különböző felhasználóhoz kötődik. Ami elszomorító, hogy csupán 21 millió egyedi jelszó volt az adatbázisban, szóval még mindig rengetegen használják a legnépszerűbb nem biztonságos jelszavak valamelyikét.

“Múlt héten rengetegen kerestek meg engem ugyan azzal a hatalmas kollekcióval, ami a népszerű felhőszolgáltatáson, a MEGA-n volt elérhető. Időközben törölték az adatbázist, ami mintegy 87 GB tárhelyet foglalt és 12 000 különböző fájlból állt. “

Hunt az adatbázist nem vágta zsebre, hanem létrehozta a “Have I been pwned?” weboldalt, ahol bárki leellenőrizheti, hogy az ő címe benne van-e az adatbázisban. Amennyiben igen, akkor azonnal jelszót kell cserélni, hiszen gyakorlatilag bárki hozzáférhet a fiókhoz.

Itt tudjátok ellenőrizni az e-mail címetek

Az én adataimat is megszerezték

Hunt egyébként a 1Password jelszómenedzser használatát javasolja, ha valaki túl sok különböző jelszót használ, de a legbiztonságosabb még mindig az “offline módszer”, azaz egy papírra leírva tárolni, olyan helyen, ahol más nem férhet hozzá.

Ezt olvastad már?

Ezek a legnépszerűbb gamer hardverek – Steam decemberi hardverösszefoglaló

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva