Counter Strike

Ha szereted a könnyű frageket, a lurker stílust neked találták ki


Hangokból leszűrt információk, váratlan felbukkanások és megakadályozott rotációk. Az ellenfélnek igazi rémálom, a társaknak hatalmas segítség, ez egy

A csapaton belüli posztok közül talán ez igényli a legnagyobb game sense-t, ebből fakad, hogy nehéz igazán jól csinálni. Fejből kell tudni a rotációs útvonalakat, az előnyös szögeket és rejtekhelyeket, olvasni kell a hangokból és tudni kell váratlanul megjelenni.

A pályán suhanó sötét árnyék, a lurker

Szükséges skillek: pontos pályaismeret, gondolkozni az ellenfél fejével, ismerni a pályahangokat, jó terelések

Nehézségek: egyedül kell lerakókat támadni, rengeteg 1vX szituáció, gyorsan kell döntéseket hozni

Mit gyakorolj: gránát dobások, pályahangok felismerése

Az irányítóhoz hasonlóan a lurkernek a pálya minden egyes zuga meg kell hogy legyen fejben. Megvan az az érzés, amikor otthon csukott szemmel is bárhova odatalálsz a szobádból? Ez valami hasonló itt is, nem véletlen, hogy a profiknál is kevesen vannak, akik jól tudják csinálni. Pont ezért sok csapatnál a két pozíció összemosódik, így elég, ha egy ember tudja fejből a mapokat.

Egy lurker fő feladata az infószerzés, amiből aztán az irányító levonja a következtetéseket és kiadja a parancsot. Az ellenfél ellépte valahol magát? Hány gránát jött a lerakóról? Hányan és milyen fegyverrel lövöldöznek a közelben lévők? Egytől egyig olyan infók, amikkel simán kört lehet nyerni.

A pályán betöltött szerepek leginkább az egyéni képességek és játékstílus eredményei, de egy jó csapathoz mindegyik elengedhetetlen. Kicsit olyan, mint kennyS egy fragmovie-ba: ott kell, hogy legyen és kész! CS:GO-ban az alábbi hat szerepet különíthetjük el: entry fragger, irányító, AWP-s, support, lurker.

Ha ugyanis ügyesen használjuk a következtetéseket és az ellenfél fejével gondolkodunk, könnyen kiolvashatjuk terveiket. Ha például egyetlen AWP-s védi a lerakót, létszámfölénnyel és jó gránátokkal könnyen benyomulhatunk. Ha nincs már több füst és gyújtó az ellenfélnél, semmi nem gátol meg egy gyors execute-ot. Ha egy terelésre átrotálnak, máris megnyílt az út. A fenti példákból is látható, a pontos információk életbevágóan fontosak ebben a szerepben, az alaposság itt nem extra, hanem követelmény.

A másik alapvető készség, ami egy jó lurkert jellemez, az a “one man army” hozzáállás, vagyis a képesség, hogy egyedül is elhitesse az ellenfelekkel, itt bizony több ember is jelen van. Ha ugyanis egy ügyes tereléssel kikényszeríti akár csak egy ember rotációját a másik lerakóról, máris megkönnyíti a többiek helyzetét. Persze ez nem azt jelenti, hogy fejetlenül berohan meghalni, vagy egy 1:1-es cserét kiharcolni.

A lurker akár beterel valahova, akár rejtve marad, a fő feladata egy olyan pozíció elfoglalása, ahol az átfutókat ellőheti, esetleg letartja a társak hátát, hogy erre már ne kelljen figyelniük támadás közben. Gyakran fordul majd elő, hogy késsel a kezében futó ellenfele kell csak lelőniük, esetleg oldalról, vagy hátból végzünk velük, ettől ez még ugyanolyan precizitást, gyorsaságot és pontosságot igényel majd, ne lustuljunk el aimban sem!

A lurker feladat szépsége, az egyedül nagyot alkotás egyben az egyik nagy hátránya is a szerepnek. Nincs ugyanis segítség, nincs aki válaszfrageket lőjön, ha ránk tolják a pozíciót és elhullunk, pontosan tudni fogják a csapat tervét. A kör elején tehát inkább letartás, aztán egy kis terelés, rengeteg infózás és aztán egy előnyös pozíció a könnyű fragekért. Egyszóval a lurker a CS:GO szinte minden fontos elemét felvonultatja minden egyes körben. Szép feladat, csak aztán bírjunk is vele!

Egyedi villogásokhoz ideális poszt, ha mások inkább csak zavarnak és a solo queue-hoz szoktál, ezt csapatban is kamatoztathatod.

Híres lurkerek: GeT_RiGhT, Happy

Lehetséges változat: irányíró lurker (Happy)

A további CS:GO szerepekről itt olvashatsz részletesen: entry, irányító, AWP-s, support

Nyitókép: CSGOwallpapers

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva