League of Legends

Pörgős stílus, irreális lehetőségek – Kayn, az Árnykaszás Build Profil


Elérhető Kayn, de mégis hogyan kell játszani? Hol a fókusz, miben erős? A választ itt találod!

Kayn, az Árnykaszás (Shadow Reaper) a Szurdok legújabb harcosa. És valljuk be, helyből kiakasztja a menő-métert. (Ígérem többet nem használom ezt a kifejezést, szörnyű!) A modell fantasztikusra sikerült és a háttértörténete olyan ütős lett, hogy szinte mindenki viszkető tenyérrel nyúl utána, mert részese akar lenni. Árnyék varázslat, sötét démoni megszállás, élő fegyver…Bravó Riot, ez most telitalálat!

Mit, merre, hogyan?

Képességeiből adódóan sok helyen használható, elviheted topra, próbálkozhatsz vele miden, de összességében a dzsungelben érzi a legjobban magát. A miértje egyszerű. Brutális AD sebzése, mobilitása, s ebből fakadó gank potenciálja mellé minden sebző képessége AoE, – Több célpontot is sebez, vagy érint – ami nagyban segíti a dzsungel kiirtását. (Milyen érdekes, hogy ezek mellé a lehetőségek mellé, éppen a jó mezőgazdasági proletárok legkedveltebb eszközével, egy kaszával ruházták fel…)

Két formával rendelkezik, eladhatjuk a lelkünket a démonnak, vagy legyőzhetjük azt és kiteljesedhetünk az árnyak uraként. Minden játékban csak egyszer dönthetünk, hogy melyiket választjuk, értelem szerint ez befolyásolja a karakter további lehetőségeit.

Soul Hunter Kayn hőskinézet (Forrás: pcgamesn.com)

Nem lesznek új képességei az átváltozástól, mint Nidaleenak, vagy Gnarnak, szimplán csak kicsit megváltoznak. Az árnyék forma plusz mobilitást és sebzést ad, hogy pikk-pakk átcsapkodhasd magad a squishy – könnyen elpusztítható, nem tankos – célpontokon. A démoni erő pont a másik irányba terel, kevésbé mobilis, ellenben gusztustalan öngyógyítást és százalékos életerősebzést ad Kaynnek, ami a vaskosabb, nehezebben legyűrhető ellenfelekkel vívott harcban segít.

Ha megölsz egy távolsági hőst, közelebb kerülsz az árnyék formához, a közelharci egységek porba tiprásáért, pedig démoni esszenciát gyűjthetsz be. Természetesen, ha lehetőség  akad átváltozni, még nem feltétlenül kell az aktuálisan megnyílt utat választani. Van idő mindkét lehetőséget kifarmolni és a  szituációhoz mérten legjobbat választani.

Előkészületek

Rúnák szempontjából Kayn egészen egyszerű. A standard Assassin AD dzsungel opció igazi géppé teszi. Mivel nagyon jól scale-el AD-ból, ezért ez a fő szempont, erre feküdj rá a leginkább! Szükség lesz kis mennyiségű páncélra – Armor – is a játék elején, hogy könnyedén ki tudd paterolni a szörnyeket az erdőből jelentősebb életveszteség nélkül. Továbbá az első egy-két ganknél sem rossz, ha nem pukkansz ki egyből. Valamint, hogy kezdő védelmet kapjunk a varázserővel szemben, egy kis varázsellenállás – Magic Resist – , és a töltési idő csökkentéséhez, – Cooldown Reduction – töltési idő csökkentő rúna. (No sh*t Sherlock)

  • Piros: 9 darab –  Nagyobb AD rúna
  • Kék: 9 darab –  Nagyobb Varázsellenállás rúna (Ide be lehet ügyeskedni a korábban írt CD-Red rúnákból 3-at!)
  • Sárga: 9 darab –  Nagyobb Páncél rúna
  • Lila: 3 darab –  Nagyobb AD Kvintesszencia
Kayn Rúnái (Forrás: dotesports.com)

A Mastery-k (Mesterségek) sem bonyolódnak túlságosan. Fókuszban a Cunning ág (Ravaszság), ott pedig a Thunderlord’s Decree (A villámfejedelem akarata). Mivel egy ugrálós, folyamatosan sebzést osztó hősről beszélünk, így ez a legmegfelelőbb Keystone rá, könnyedén aktiválja és durva mennyiségű plusz sebzést okoz vele ellenfeleinek.

Kayn mesterségfája (Forrás: dotesports.com)

“Úristen, kimaradt a Rúnaismeret, pedig jungler karakterről beszélünk! REPORT!!!”

Igen ám, de orgyilkos is, és ha valakivel szembetalálja magát a dzsungelben, akkor bizony az Orgyilkos (Assassin) mesterséggel sokkal többet ér az ember.

Kayn (Forrás: surrenderat20.net)

Summoner Spellekből a Flash + Smite kombináció kérdés nélkül a legjobb rá. Ezen nincs mit részletezni.

Demázs és macséta

Startolni Macsétával érdemes és egy újratölthető flaskával. Szükség lesz sebzésre és életerőlopásra, hogy könnyedén masírozhassunk végig a korai pénzforrásainkon, szignifikánsabb életerő veszteség nélkül.

Macséta és a flaska (Forrás: dotesports.com)

Szinte nem lesz olyan helyzet, hogy ne a Warrior dzsungel tárgy és a Black Cleaver (A fekete hasítóbárd) lenne a kötelező fókusz a játék elején. Előbbi további AD-val ruház fel, utóbbi az AoE képességeknek köszönhetően komoly páncéltörést okoz. Valamint ne felejtsük el, mindkettő töltési időt csökkent. Cipőnek Ninja Tabi, vagy Mercury’s Treads, itt az ellenfél összeállítása dönt. Sok az AD? Ninja Tabi. Sok az AP? Mercury’s.

Warrior’s dzsungel tárgy és Black Cleaver, a cipő variációkkal (Forrás: dotesports.com)

A folytatás viszont teljes mértékben szituációs. Nem probléma, ha nem pakoljuk tele sebzést tuningoló tárgyakkal, az életben maradás is fontos! Példának okáért kiváló választások lehetnek rá: Death’s Dance, Guardian Angel, Spirit Visage, Maw of Malmortius, Thornmail, Trinity Force, vagy éppen a Hydra variációk. Erről a területről nehéz okosat mondani, hiszen minden meccs más, a helyzetekhez pedig alkalmazkodni kell. Abban viszont megegyezhetünk, hogy az életerőlopás, kis tankossággal és AD-val megfűszerezve, még úgy igazán rosszul senkinek nem jött. (De, Fiddlesticksnek.)

Mit maxoljak?

Kayn legfőbb képessége a Q. Ezzel farmol, ugrik az ellenfélre, sőt ezzel okoz igazából sebzést is. Botorság lenne nem ezt a képességet maxolni elsőként. Ha nem akarsz már a játék elején gankelésbe fogni, nyugodtan tegyél rá egy második pontot mikor eléred a hármas szintet. Az E várhat.

Kayn ugrik és vág. Mindkettő sebzést okoz. (Forrás: dotesports.com)

Ha már nincs hova fejleszteni a Q-t, jöhet a W! Mivel rendesen lassítja az ellent, így biztosan minden ganknél darálni fogod Ők pedig mindent, hogy el tudjanak menekülni. A legjobb választás második maxhoz.

Kayn sebzi és lassítja célpontjait egy vonalban. (Forrás: dotesports.com)

Az E képesség egy kiváló, mobilitást kínáló opció. Viszont ezen felül harc közben semmit nem ad, talán csak lehetőséget a visszakozásra. Ha okosan használod, nem kell maxra húzni és hasznos lesz, így bőven elég utolsónak kitolni.

Kayn keresztül tud menni minden környezeti elemen. (Forrás: dotesports.com)

Az Árnykaszás ultija kísértetiesen hasonlít az Alienből jól ismert legendás jelenetre. Az R betű kecses lenyomásával belemászhatunk ellenfelünkbe, majd egy kis idő elteltével, egy tetszőleges irányba kirobbanhatunk belőle, komoly sebzést hagyva magunk után. Hatos, tizenegyes és tizenhatos szinten KÖTELEZŐ fejleszteni!

Kayne elbújik az ellenfél testében, masszív sebzést okozva távozáskor. (Forrás: dotesports.com)

 

Nyitókép: riftherald.com

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva