League of Legends

Jhin a legjobb lövész? – Korea esküszik rá!


Évek óta a koreai régió diktálja a LoL ütemét. Így van ez a mezei játékosok között is, ami ott történik, az valószínűleg nem véletlen!

Korea mindig is meghatározó helyen szerepelt a League of Legends történelmében és ezalatt nem csak a kompetitív érát értjük. Mindig is a leginnovatívabb régiónak tartották számon, a meta-változásokat itt tapasztalhatjuk a legkorábban. Így, amikor felcsapjuk a statisztikákat, egyértelmű, hogy az első hely amire alapozni fogunk, az a koreai szerver.

Kritikus pontja a közösségnek a lövészek helyzete 2017-ben. Utánanéztünk, hogy a világ legerősebb high-elo közegében melyik karakter az, ami dominál ebben a pozícióban. A győztes pedig nem más, mint Jhin!

Jhin modell (Forrás: surrenderat20.net)

Ugyan Twitch az, aki a győzelmi arányt vezeti, de ha kicsit mélyebbre ásunk megfigyelhetjük, hogy a számszeríjas patkány a mérkőzések 17.71%-ában van csak jelen, míg Jhin ennek közel kétszeresében, őt 30.89%-ban választják. A jóval több meccs értelemszerűen jóval több vereséget is hoz, így nem csoda, hogy kissé lecsúszik a győzelmi arány trónjáról, viszont vitathatatlan, hogy amikor csak esély van rá, őt választják! A második legválasztottabb hős egyébként Caitlyn, a rendőr hölgynek 19.49%-os választási aránya van. Az első és a második között tehát összesen 11,4% van! Ez az irreális különbség egyértelműen azt mutatja, hogy a koreaiak szerint nem létezik más lövész a “Legjobb” címre, mint Jhin.

Blood Moon Jhin hőskinézet (Forrás: gameinfo.eune.leagueoflegends.com)

Hogyan játsszák?

Nem meglepő Jhin felemelkedése, tekintve, hogy a Lethality tárgyak újra divatba jöttek.

A start sokakat meglephet, ám Koreában mostanában ez számít standardnak. Kezdésnek Doran’s Ring és két életerőital az ajánlott. Ez azért működik, mert a Q képessége használ AP-t is, valamint a tárgy mana regenerációt kínál, ami kitolhatja az ösvényen maradás idejét. Mindig is probléma volt a játék elején Jhin mana poolja, mivel a sajátos auto attack mechanikája miatt a Q-t sűrűn használjuk farmolásra, mikor éppen töltünk, ez egy kritikus pontja a játékának. A Doran’s Ring ezt kiválóan orvosolja, sőt a két életerőital kifejezetten nagy luxust jelent, hiszen ha a standard lövész kezdőtárgyat a Doran’s Blade-et vesszük, akkor csak egy darab italt tudunk mellé vásárolni. Mana regen + több poti = Biztonságos örvény fázis és előny a 2v2 helyzetben!

Doran’s Ring és a két poti (Forrás: op.gg)

Statisztikailag a legjobb build, amit összedobhatunk rá, a YoumuuRapidfire CannonInfinity Edge hármasra épül. A Youmuu kihasználja a karakter erejét, sőt mi több bónusz mozgási sebességgel látja el, ami Jhin esetében égető tud lenni, hiszen nem tud csak úgy ugrándozni ide-oda, mint egy Ezreal, vagy egy Tristana. A Rapidfire Cannon és az Infinity Edge pusztító sebzést ad neki, ráadásul a Cannonból bónusz lövéstávolságot kap, ami nagyon hasznos tud lenni egy csapatharcnál, hiszen biztonságos távolságból tudjuk osztani a sebzést.

Youmuu – Rapidfire – Inf. Edge (Forrás: op.gg)

Cipőnek a Swiftness a legdivatosabb, ez is a mozgási sebességének növelése miatt érdekes, főleg, hogy a passzívjával együtt néha tényleg olyan, mintha egy Forma 1-es kocsival gyalulnánk végig az ellenfél csapatot.

Jhin Teaser képei (Forrás: boards.na.leagueoflegends.com)

Tipp a kezdőknek:

Jhin képességeit rendhagyóan kell szintelni. Elsőre a Q-t, másodjára a W-t, s majd csak harmadjára pakoljuk meg az E képességet. Eddig elég standardnak hangzik, de az E-re az első pontot csak a 12. vagy a 13. szinten tegyük! Hogy miért? Addigra lesznek meg körülbelül a létfontosságú tárgyaink, amikből ténylegesen lesz is haszna a képességnek. Az ösvény fázisban nem használjuk ki, a másik kettőnek meg létfontosságú hogy minél hamarabb kialakuljon a sebzése és csökkenjen a töltési idő rajtuk.

Természetesen nem kérdés, hogy Warlord’s Bloodlust-ra játssza a nagy többség, elengedhetetlen az a bónusz életerőlopás a sebzéscseréknél!

Jhin Mesterségei (Forrás: op.gg)

Végül pedig néhány szó a rúnázásáról. Szerencsére Jhin esetében nem kell kombinálni a lövési sebességet, az életerőt, a mana regent, meg a többi idegtépő apróságot, egészen egyszerű a legjátszottabb rúnaoldala, ráadásul ennek a variációnak van a legnagyobb győzelmi aránya, szám szerint 52.12%.

Jhin rúnái (Forrás: op.gg)

Ahhoz, hogy Jhin kivételes legyen, nem kell más csak tiszta AD sebzés. A kék és sárga rúnahelyek az általános ellenállás miatt szükségesek, egy kicsi az AP, egy kicsi az AD sebzés ellen. Mindezeken felül, ha telenyomjuk AD-val, már megtettünk mindent annak érdekében, hogy maradandót alkossunk vele.

SKT Jhin, Bang aláírásával (Forrás: eune.leagueoflegends.com)

Jhin egy hihetetlenül erős, ám gyakorlást igénylő karakter. Elsőre nem tűnik nehéznek, ám ahhoz, hogy ténylegesen azt hozzuk vele, amire képes, legalább 50 meccset le kell vele nyomni, hogy megértsük mi mire és hogyan való. Nem úgy néz ki, hogy a jövőben olyan mértékű változtatásokat hoznának a játékba, ami elgáncsolja Jhin használhatóságát, így ha egy olyan lövészt keresel, akivel végigdarálhatod az ellenfeleidet a rangsorolt meccseken, akkor ideje elkezdened Jhinezni! Legalábbis a koreaiak szerint…

 

Nyitókép: haikhow.deviantart.com

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva