Gaming

ROG Gladius II – Szereld magad!


Ha egy olyan egeret szeretnél, amit könnyedén lehet javítani bármilyen baja is legyen, akkor a Gladius II a te egered!

Az Asus egerei úttörőnek számítanak a periféria fronton, hiszen ők álltak elő a könnyen szerelhető egerekkel. Ez azt jelenti, hogy ha duplakattos az egered vagy eltöredezett a kábel, nem kell szakember a javításhoz, hanem otthon könnyedén megoldhatjuk magunknak. Az egér alját mindössze 4 csavar fogja, ezt lepattintva pedig már cserélhetjük is a kapcsolókat az újakra.

Doboz

A tartozékok rendkívül bőségesek. Kapunk egy harisnyázott 2 méteres és egy rövidebb, gumírozott 1 méteres kábelt, ami laptop mellé ideális választás és ez még nem minden, hiszen egy puha tok és 2 japán omron kapcsoló is gyárilag jár az egér mellé. Ilyen bőséges felhozatallal még nem találkoztam.

Forma

Na de nézzük az egeret közelebbről. Első ránézésre a Need for Speed Underground széria jutott eszembe, ott ugyanis minden alá betettük a neont, ez az egér is bőven rendelkezik fényáradattal, ami teljesen testreszabható, ha valakinek nem tetszik az nyugodtan kikapcsolhatja. A formavilág nekem leginkább a DeathAdderre hasonlít, amit én nagyon kedvelek, ez egy picit magasabbnak érződik, pedig nem az, hanem a hátulja némileg meredekebb, ezért az az érzésünk, mintha magasabban lenne az egér. Leginkább palmra vagy nagyobb kézméret esetén clawra/fingertipre is alkalmas lehet. A karmos (claw) fogás szempontjából azért nem olyan jó, mert elég nehéz a maga 110 grammjával, palmra viszont ez nem okoz nagy problémát, persze az ideálistól messze van.

Az oldalán a hagyományos 2 gomb helyett plusz egy is helyet kapott, ezt pedig elég érdekesen sikerült pozicionálni. Ezt vagy imádni fogod, vagy utálni és kikapcsolod, hogy ne csináljon semmit a gomb.Az anyaghasználat a burkolaton első osztályú, a matt műanyag nagyon jó választás volt, nem gyűjti az ujjlenyomatokat, sem a szöszöket. Ugyan ez az oldalsó gombokról már nem mondható el, ott sajnos lakkozott műanyag vette át a stafétát. Az oldalsó gumírozás pedig kellemes, viszont hosszabb használat után csúszóssá válik, mondjuk a nyári meleg jócskán közrejátszik ebben.

Gombok, görgő

Az oldalsó gombokért a piros Kaihl kapcsolók felelnek. A főgombok alatt eredetileg kínai omronok kaptak helyet, ám ezeket könnyűszerrel  cserélhetjük azonnal japán omronra, ami némileg puhább a kínaitól és sokkal tovább bírják. A bal kapcsolónak nincs semmiféle holtjátéka, a jobb oldalinak van, viszont minimális, egyáltalán nem zavaró. A görgőmechanika ALPS, ami az egyik legjobb, nekem mérföldekre kényelmesebb, mint bármely Zowie-é, persze ez megszokás kérdése. A görgő borítása pedig ugyan az a gumi, ami az oldalakon is helyet kapott.

Talpak, kábel

A talpai a négy sarokban foglalnak helyet és kisebb méretűek, ám a feladatukat tökéletesen ellátják. Miután bekoptak meglehetősen jól csúsznak a padon, az átlag egerekhez képest mindenképp kellemes felüdülés, noha nem egy tömör teflon. A hosszabb kábele pedig szövet, abból viszont az egyik leghajlékonyabb fajta, amivel találkoztam, így egértartóval vagy nélküle is jól használható. A rövidebb kábele pedig közepesen merev gumírozott darab. Nekem a szövet jobban bejött. A cserélhető kábelek egyébként microusb csatlakozóval szereltek, szóval biztosan lehet cserélni utólag is.

Szenzor

Akár mennyire is titkolja az Asus, könnyedén kideríthetjük, hogy a burkolat alatt egy PMW 3360 foglal helyet. Nem értem, miért nem tüntetik fel a specifikációk között, hiszen ez a piacon lévő legjobb szenzor. 100 és 12 000 DPI között bármilyen értéket beállíthatunk, 100-as lépcsőkkel. A szenzornak hála, a magasabb érzékenységen is pontos az egerünk. Kipróbáltam és 12 000 DPI-n is leköveti a mozgást ugyan úgy, bár nem tudom ki lenne ennyire elvetemült, ilyen gyors érzékenységen használhatatlan számomra az egér. Az 1000 Hz-es frissítési rátát képes tartani, szóval nyugodtan használhatjuk 1000 Hz-en, nem lesz semmiféle probléma. A mérés viszont rendkívül nehéz volt, valamiért rengetegszer szólt közbe a szoftver, ez persze csak engem bosszantott.

A szenzor maximumát a legvadabb rántás esetén sem sikerült megkarcolni, szóval ezzel egészen biztosan nem lesz senkinek problémája. A 3360-at nemhiába dicsérik, nagyon jó cucc, mint látszik.

Szoftver

Na most jön a feketeleves, a szoftvere ugyanis finoman szólva sem az igazi. Jött már jó pár firmware és szoftver update az egérhez, amiket miután feltette nincs probléma. Ám ha törölnénk a szoftvert, abban az esetben újra felteszi a frissítéseket. Illetve nálam néha-néha hibát is írt. De ezektől eltekintve a szoftvere nagyon jól átlátható és könnyen használható. 3 profilt állíthatunk be, amit az egér segítségével bármikor válthatunk. Ami furcsa, hogy még a kapcsoló érzékelését is beállíthatjuk, nincs olyan funkció amit ne lehetne testre szabni.

Összegzés

Az Asus újítása nekem nagyon szimpatikus, ez tényleg egy olyan egér, amit ha egyszer megveszünk, utána életünk végéigjó lesz, ugyanis megcsinálhatjuk mindenféle segédeszköz nélkül. A testreszabhatósága is példa értékű és az anyaghasználata is jó lett, egyedül az oldalsó gumírozást és azt a +1 gombot nem tudtam megkedvelni, illetve a 110 grammos súly elég húzós.  De kapunk egy felső kategóriás szenzort, a PMW 3360 személyében, ami tényleg minden rántást lekövet tökéletesen, mellette az ALPS görgőmechanika is első osztályú, a csomag tartalmát pedig ne is említsem. Az ára pedig 22-29 ezer környékén mozog, ami nem olcsó, viszont ha hozzá vesszük az extrákat és a szerelhetőséget, akkor annyira nem vészes. Aki palmra keres egy megbízható egeret, annak jó választás a Gladius II.

Anyaghasználat, összeszerelés: 9
Szenzor: 10
Gombok: 9
Ár/érték: 8

90 %
Ajánlott

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva