Gaming

A videókártyák ára az egekbe szökött és a készlet is kifogyóban


A videókártya árak az egekben, aki most akar beruházni, az egészen biztosan bosszankodik a kialakult helyzet miatt.

Aki mostanában tervezte a videókártya vásárlást, az egészen biztosan nem repdes az örömtől, hiszen korábban a karácsony utáni időszakban mindig estek az árak, ezúttal viszont teljesen más a helyzet, ugyanis egyrészt elfogytak a boltok polcairól a kártyák, másrészt ami megmaradt, azt aranyáron kínálják a kereskedők, hiszen megtehetik ha van rá kereslet.  Az iPon aktuális kínálatát vettük szemügyre, ugyanis az oldalon található grafikonon jól láthatóak az áremelkedések.

Az áremelkedés már-már drámai

A középkategória ár/érték arány bajnokai, a GTX 1060-asok ára is elszállt. Korábban a 3 Gb-os verziókat 65-75 000 Ft környékén már hazavihettük, a 6 gigás verzióért pedig 85-105 ezret kértek, nyilván attól függően, hogy milyen hűtésű és márkájú kártyát választottunk. Most az előbbiért 117 ezer, az utóbbiért pedig 142 ezer forintot kérnek.

Aki felső kategóriás kártyák tekintetében pedig még rosszabb a helyzet. Ott már a válogatni sem nagyon tudunk, a készletek ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy kiapadtak. Az egyik legnépszerűbb hazai forgalmazónál mindössze két típus kapható az 1080 Ti-ből, az 1080-asok tekintetében pedig szintén csupán pár típus közül válogathatunk. Az 1080 esetében 170 ezerről 243 ezerre ugrott a kártya ára, az 1080 Ti esetében pedig 280 ezerről 360 ezerre.

AMD éra

Az AMD kártyák a kriptopiac előretörése óta már szinte csak névleg léteznek, a gamerek ugyanis egészen biztosan nem fizetik meg azt a hatalmas különbözetet, amit az AMD kártyákért kérnek a boltok, ha egyáltalán lehet kapni őket, ugyanis a bányászok azonnal lecsapnak a készletekre, itt főleg a Vega 56/64-ekre gondolunk, amikből a custom verziók meg sem érkeztek hazánkba, a referenciamodellek pedig szinte azonnal elfogytak. Az RX 580-asokkal is hasonló a helyzet, viszont itt elvétve legalább találkozhatunk vele a piacon, bár az eredetileg 95 ezer forintos áron kínált kártyáért most 150-180 ezret kell leszurkolnunk, ami nem túl biztató.

Mi ennek az oka?

Röviden? A bányászok. Hosszabban: A videókártya gyártók nem voltak felkészülve a megnövekedett keresletre és csak a szokásos mennyiséget rendelték be a gyártósorokról, időközben viszont a bányászat közbeszólt és hatalmas bázissal bővült a videókártya vásárlók köre, hiszen korábban nem befektetésként vásárolták az emberek a videókártyát. Ennek ellenére nem gyártanak sokkal több kártyát, így a gamer piacnak osztoznia kell a bányászokkal, ami áremelkedést idéz elő, hiszen nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Várható árcsökkenés? 

Várható, amint új készlet érkezik hazánkba, akkor le fog menni mindennek az ára (feltehetőleg a decemberi árak köszönnek vissza), de sietni kell majd, mivel a következő készlet is véges.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva