League of Legends

Sejuani a koreaiak legnagyobb félelme, hihetetlen statisztikája van a profi ligában

Cloud - Igrici Áron - 6 éve Címkék: LCK, Sejuani,

Egyetlen karakter létezik, ami mindegyik LCK meccsen a pályán volt.

Sok minden változott a koreai LCK-ban 2018-ban. Két nagyobb szervezet is nevet cserélt például, az egyik a világbajnok Samsung Galaxy, akiket a rajongók idén már KSV Esports néven láthatnak a tabellán. Sőt a közösség kedvenc szupercsapat, a Longzhu Gaming is King Zone Dragon X néven folytatja a versengést Korea trónjáért. A kompetitív League of Legends legszínvonalasabb bajnokságában, ha a cikk írásának napját nem számoljuk, 49 menetet játszottak le eddig, ez alatt a nézők elég sok mindent láthattak, ami eddig nem volt megszokott. Támogatók kerültek a dzsungelesek helyére, megjelent az új rúnarendszer, ami érdekesebbnél érdekesebb kombinációkat hozott, s eddig még nem, vagy már nagyon rég nem látott karakterek tértek vissza a profik választásai közé.

Viszont volt egyetlen dolog, ami mind a 49 játékban töretlen maradt. Sejuani jelenléte. A jungler hős már 2017-ben is egészen divatosnak számított, ám úgy néz ki, hogy az igazi áttörést 2018 hozta neki. Az LCK-ban mind a 49 találkozón választotta, vagy tiltotta valamelyik csapat, nincs még egy ehhez hasonló statisztika a nyolcadik szezonban.

A legtöbb megjelenése tiltás volt. Sejuani alig-alig képes sebzést osztani a korai szakaszban, van sebzése, de semmi olyan amitől hanyatt kellene vágódnunk. Van egy rakás CC-je, ám ez sem egy olyan exkluzív helyzet, ami csak és kizárólag őt érinti, sőt, kapásból több olyan tankos jungler karaktert is fel tudnánk sorolni, ami ugyan ilyen szívós és egy zsáknyi tömegkontroll effekttel rendelkezik. Mi teszi akkor ennyire félelmetessé, hogy feltétlenül tiltani kell?

A legkézenfekvőbb válasz a meta, a piszkálódásra és a scaling-re épülő meta. Az új rúnarendszerben elérhető Summon Aery és Arcane Comet rúnák visszahozták a metába a poke karaktereket, s a Perfect Timing rúna adta ingyen Stopwatch még ösvénybiztonságot is kölcsönzött nekik. Így került újra a választási lista élére Azir, Gangplank, vagy akár Ryze.

Ezeknek a karaktereknek nincs szükségük a játék elején pátyolgatásra, ha biztonságos korai szakaszt kapnak, fel van építve a rálátás a pályán, akkor szinte biztos, hogy bankot lehet robbantani velük a játék kései fázisában. És éppen ez az, amit Sejuani nyújt. Biztonságos ösvény fázist. Nem egy agresszív, mechanikán alapuló junglerről beszélünk, egy jó Sejuani játékos tudja, hogy mikor hol kell lennie, ez pedig bőven elég. Egy Kha, vagy Evelynn rá van kényszerítve a proaktív játékra különben értelmét veszti, Sejuani közel sem ilyen választás.

Ha így vesszük, Sejuani a legtökéletesebb választás Korea számára. Semmiben sem kiemelkedő, ám nincs olyan aspektusa a karakternek, ami ne lenne “jó”. Hihetetlenül biztonságos korai szakasza van, nehéz ellehetetleníteni a saját dzsungelében, kiválóan válaszol az ellenséges gankekre, vagy bünteti meg a túl agresszív ösvényeseket. A képességtára pedig egy CC csomag, ami a csapatharcok idején a Paradicsomot jelenti a csapattársaknak. Ha Sejuani az ellenség vonalaiban harcol, nincs olyan objektív, amit biztonságosan meg lehetne szerezni. A relatíve nagy hatótávolságú végső képesség komoly nyomást helyez az ellenfelekre.

Sejuani tehát egy olyan karakter, aki képes beáldozni magát a nagyobb jó érdekében. Ez pedig kiválóan illeszkedik a koreai játékmentalitáshoz. Keleten a jungler egy második támogató, aki azért létezik, hogy a két szóló ösvény biztonságban tudjon létezni. Wardol, válaszol az ellenséges gankekre, fenntartja az egyensúlyt, amíg harcképes nem lesz a csapat. Éppen ezért, a koreaiak nem is szeretik “szóló” ösvénynek hívni topot és midet, az ő általános játékszemléletük alapján a jungler is “mellettük” van.

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a koreaiak nem játszanak carry típusú dzsungeleseket. De azt tudni kell, hogy a koreai League of Legends a tökéletességre törekszik, s csak akkor kísérletezik ha nagyon muszáj. Jelenleg az ösvény-centrikus szemlélet a “menő” náluk, s ehhez a metához keresve sem lehetne tökéletesebb karaktert találni Sejuaninál.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva