Gaming

Éles a patch, lehet bontogatni és lapokat törni! Viszlát törpék?

ujsagiro - 6 éve Címkék: gwent, patch,

Elérkezett amire már hónapok óta vártunk, a patch ami remélhetőleg véget vet a törpék uralmának.

A midwinter update ugyan rengeteg lapot adott a játéknak, de ezzel egyidejűleg rengeteg problémát is. A create mechanikával lehetett spy-t a semmiből előrántani (szerencsére ezt hamar fixálták), a hosszú neveket leegyszerűsítették és a kezdetben Brouver Hooggal, később Eithnével játszott törpe dekket túlerősítették – a megannyi bugról nem is beszélve.

Mától ez mind a múlté, a karakterek visszakapták az őt illető nevüket, a játékosok pedig a lehetőséget arra, hogy próbálgathassanak paklikat, anélkül, hogy tudnák a zöld sereg elpáholja őket.

A Nerfelt lapokról

1. Scoia’tael 

forrás: gwentify.com

Aglaïs: 9 helyett 8 pont és banisheli a lapot

Ugyan van ami ellen jó eséllyel nincs célpontja (spy Nilfgaard), de legtöbbször óriási swinget eredményez a képessége. Ez továbbra is megmarad, de nem tudjuk már Aglaïs-szal elvenni Commander’s Hornt, majd Eithnével ismét kijátszani – be kell húzni a sajátunkat. Ugyan a Hornt is nerfelték, de később jöhet elő olyan lap, amivel ezt meg lehet tenni, jó eséllyel design space miatti döntés született.

Iorveth: Meditation: 2 unit helyett azonos soron lévő unitot harcoltat meg egymással

Ugyan harmadik körben behúzva néha előfordult, hogy nem lehetett igazán kihasználni a képességét, de legtöbbször egy nagyon sok pontos leszedésként funkcionált, nem meglepő a változtatás. Ezt követően jobban körbe lehet játszani, adott a counterplay lehetősége.

Dwarven Skirmisher: strengthen helyett csak boostolja magát, ha nem szedte le a célpontot

Önmagában nem volt probléma, 12 pontos átlagos bronz, de mivel a strengthen miatt 9 pontosként került a gyűjtőbe, Paulie Dahlberg-el visszahozva már 15 pontot ért, ha előtte megerősítettük Barclay Els-el, akkor egyenesen 18 pontos finisherként funkcionált

Dwarven Agitator, Elven Scount: egy ponttal csökkent; Mahakam Guard: 9 pont 3 boost helyett 4 pontos lett 7 boostolással

Ezek az apróbb változtatások amik érintették még a Scoia’taelt, mind egyetlen pont csökkenés, csak hogy szintbe hozzák a lapok erejét a többivel.

2. Monster

forrás: gwentify.com

Slyzard: 3 helyett 2 pont

Monster Nest: 3 helyett 1-el boostolja a válaszott unitot

Megúszta alapvetően ezúttal a Monster, így továbbra is lehet ladderezni a consume paklikkal. A slyzard minden Monster pakliban ott volt, a Nestet pedig ki lehetett venni Whispess: Tribute-al, így elfogadható a nerf és mértéke is – más kérdés, hogy talán ez a faction áll a legrosszabbul silver kártyák tekintetében, így kíváncsian várjuk a jövőbeli kompenzációt.

3. Northern Realms 

forrás: gwentify.com

Shani: 5-ről 4 pontra csökkent

Prince Stennis-szel a pár hónappal ezelőtti nerfek ellenére nagyon erős kombinációt alkot, nem valószínű, hogy kiszorul emiatt az NR dekkekből.

4. Skellige

forrás: gwentify.com

Bone Talisman: resurrectnél nem boostol többé és a kivezetett Svalblod altípus helyett Cultistot hoz vissza

Alapvetően Clan Protectorral hoztuk ki, hogy felélesszünk egy 11 pontos Beart vele, ami így összesen 15, ezt hozták az átlagos bronz szintjére vissza.

Restore: a visszahozott unit doomed-á változik

A lap, amely a rework óta megannyi változtatáson esett át. A kis pontos lapok legtöbbször valami nagyon erős képességgel rendelkeznek, hogy csak egyet említsek: az 1 pontos Tuirseach Beastmaster kirak egy 11 pontos Beart. Restore-al visszahozva ez már 19, ami felette van az átlagos silver erőnek, de az igazi problémát az jelentette, hogy Priestess of Freyával ez egy 20 pontos bronz (!) playt jelentett.

Hym: 4-ről 3 pontra csökkent

Amikor bevezette a CDPR a create mechanikát, egyértelműen jelezték, hogy nem akarják, hogy ezek a lapok kompetitív szinten erősek legyenek. A valóságban ez máshogy történt, így a mechanika változtatása után (nem lehet egy ideje már spy-t create-elni) a még túl erősként megmaradt lapokon is alakítanak. Ugyan nem elsősorban erre használjuk Hymet, hanem thinelésre (Skjallt kihúzva, majd vele tovább szűkítve a dekken óriási swinget generálhattunk), de ha behúztuk az összes Cursed unitot, akkor se vész kárba a lap.

Berserker Marauder: ha egy unit egyszerre cursed és sebződött is, nem kap dupla bónuszt miatta többé

Talán a legerősebb bronz lapja a Skelligének, melyet ha jól set upoltunk, 20-25 pontosra is hízhatott, ami valljuk be őszintén, abszurd egy bronz kártyától.

5. Nilfgaard 

forrás: gwentify.com

 

Ointment: elvették a képességének felét, nem lehet többé gyógyítani és boostolni vele, csak resurrectelni

Egyrészről elképesztően verzatilis volt ez a lap, ezzel indokolták a változtatást (hozzátéve, hogy például a listán fentebb említett Bone Talisman is kettő dolgot tud), másrészt az Alchemy Nilfgaard Vicovaro Novice-al kihozhatta a dekkből. Ez mostantól is megtörténhet, de innentől megvan rá az esély, hogy kettő ilyet dobjon fel a játék, amikor mondjuk még nincs semmi a gyűjtőben – ami ránkmarad ez esetben az egy 2 pontos bronz lap.

Slave Driver: 2 helyett 1 pontos lett, illetve ha egy bronz lapból többet rakott be ellenfelünk, nagyobb eséllyel dobja fel

Eddig ugye ha volt 5×3 bronz unit az ellen paklijában, ugyanakkora eséllyel kaphattuk meg őket. Innentől ha valamiből csak egy van, másból meg három, akkor lehet hogy abból a háromból kettő lesz a választási lehetősége közt és egy másikból meg egy. A változtatás lényege, hogy kisebb a sansz arra, hogy három különböző jön fel—>kevésbé tudunk szituációhoz alkalmazkodni.

Impera Enforcers: nem az asztalon lévő spy-ok alapján lő, hanem a kijátszása utána megjelentek után plusz deploy-ra kettőt

Röviden visszatért régi verziójához az Enforcers, amit innentől nem lehet ész nélkül letenni akkor, amikor már elárasztottuk az ellenfél asztalát kémekkel, hanem ismét előzetes gondolkodást igényel a használata.

6. Neutral

Avallac’h: megkapta a doomed taget

Nem tűnt el a Mill a Mage Division rework óta sem, sőt új lapokkal megerősödve visszatért tech választásként a törpe invázió ellen (Sweersel a gyűjtőbe küldve a Dwarven Skirmisheröket lenullázhattuk a Dwarwen Agitator erejét, nem véletlen, hogy ellen techként megjelent a Mahakam Guard később). Ennek a paklinak volt motorja Avallac’h, akit Renew-val visszahozva “elégethettük” az ellenfél dekkjét. Ennek az interakciónak búcsút inthetünk – talán ezáltal a Millnek is?

Ciri: Nova: 25 helyett 22-ig boostolja magát

Túl könnyű teljesíteni a lap feltételét (minden bronzból pontosan kettőt használhatsz a pakldiban) és túl erős finisher, ráadásul neutral – ez a hármas nem maradhatott így együtt. A fejlesztők a pontcsökkentést választották, mely ugyan Geralt: Igni rangen kívül rakta a lapot, de összességében reálisabb lett az ereje (Olaffal összehasonlítva ő például használható első körben és még így is kettő ponttal erősebb).

Commander’s Horn: 5×4 helyett 5×3-at boostol

Nehéz pontosan belőni, de valahol 14-16 közt mozog az átlag silver. A Horn szinte mindig megadta a 20-at, ráadásul Eithnével újra ki lehetett játszani, vagy John Natalis-szal kiszedni a dekkből. Jó eséllyel kevésbé lesz játszva innentől, de elmondta a CDPR, hogy ha kiderül, hogy túlnerfelték, visszatérnek a laphoz.

Doppler: nem Organic többé a lap

Nagyjából hasonló indoklás született, mint a Bone Talismannál, például Herbalisttal kihozva a thinelés mellett 3+az átlagos 12 pontos bronz szint által felé ment az elvárt erőszintnek.

Summoning Circle: nem másol többé agenteket

A Summoning Circle alapvetően azért volt benne a paklikban, mert ha ellenfelünktől kaptunk egy Spy-t, akkor visszatehettük rá ezzel, ezt a funkcióját elvesztette a változtatás által.

Stammelford’s Tremor: nem ad többé Lesser Guardiant

Sokadik változtatását éli meg a lap, mely kapott egy jókora buffot decemberben azáltal, hogy nem sebezte többé a saját asztalt. Így ami korábban tech lapként funkcionált swarm dekkek ellen, az az egyik legtöbb pontos play-é változott Ithlinne-l kétszer castolva. Érdekesség, hogy PTR-on még Ithlinne is gyengítve volt (másolás helyett csak akkor játszotta ki kétszer a varázslatot, ha ténylegesen volt is kettő belőle a pakliban) – de végül ennyi nerfet elégnek érzett a tesztelő csapat.

Voltak még apróbb változtatások, ezeket ide kattintva megtekinthetitek.

A fentebb említett lapokat törhetitek teljes áron.

Ti mivel fogtok nekivágni az új szezonnak?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva