Hearthstone

Rotáció: ezek a lapok búcsúznak hamarosan (13. rész: Neutral legendary)


Összegyűjtöttük azokat a lapokat, melyek elhagyják a Hearthstone Standard módját.

Közelít 2018 első Hearthstone kiegészítője, ami egyben az éves rotáció időpontja is lesz szokás szerint. A három 2016-os csomag, a Whispers of the Old Gods, a One Night in Karazhan és a Mean Streets of Gadgetzan lapkészlete fog átkerülni a Wild módba a Hall of Fame kártyák mellett, így a Standard játékmód minden eddiginél nagyobb változás előtt áll. Cikksorozatunkban összeszedtük nektek az összes kirotáló lapot, kiemelve azokat, melyek búcsúja a legnagyobb hatással lesz a metára.

Neutral – Legendary lapok

Elérkeztünk hosszú cikksorozatunk legutolsó, és egyben talán legizgalmasabb részéhez, ahol a kirotáló Neutral Legendary lapokat fogjuk átvenni. A narancs ritkaságú kártyák alapjáraton is igen meghatározó elemei a Hearthstone-nak, így nem meglepő, hogy a távozó lapok között jó néhány olyan akad, amely fontos részét képezte a metának.

Első körben mindenképpen érdemes megemlékezni az Ősi Istenekről, melyek mindegyikének volt fontos szerepe az elmúlt két évben. Kezdetben C’Thun volt a legnépszerűbb, aztán az idő múlásával szép lassan háttérbe szorult, mostanában inkább N’Zoth, the Corruptor (Control / Cube Warlock) és Y’Shaarj, Rage Unbound (Spell Hunter, Big Priest) fordul elő gyakrabban. És persze ott van Yogg-Saron, Hope’s End is, aki egy időben a Hearthstone egyik legtöbbet emlegetett lapja volt az RNG megtestesítőjeként, mostanra azonban már ő is kikopott – köszönhető persze részben az őt ért nerfnek is.

Nem színtisztán Neutral kártyák ugyan, de érdemes szót ejteni a Tri-class lapokról is, hiszen két fontos darab is távozóban van. Aya Blackpaw a Jade-mechanikával kézen fogva köszön le, ami első sorban a Druidot fogja érzékenyen érinteni, de mostanában a Shaman deckek is átálltak erre a verzióra. Míg Kazakus-nak részben már Raza gyengítése is betett, a rotációval azonban a “Highlander” paklik utolsó pillérei is átkerülnek Wildba.

Y’Shaarj kirotálása igazából Barnes-szal párban válik igazán jelentőssé, hiszen sokak gyűlölt 4 manás “csalását” alkotja ez a két lap. Nagy kérdés, hogy a Big Priest nélkülük fenn tud-e maradni, illetve a Spell Hunter is az lesz innentől, aminek eredetileg is szánták: egy olyan pakli, amiben tényleg csak varázslatok vannak. Ha már spellek: Medivh, the Guardian és az ő fegyvere is leköszön, aki mindig is nagy sztár volt a lassú kontroll deckekben, melyek egy nagyon komoly value-potenciállal bíró late game lapot veszítenek. De fontos szerepe volt a Karazhan-felhozatalból a The Curator-nek is, hiszen kvázi keresésként segítette elsősorban a Murloc Paladin deckeket – igaz, mostanában már nem nagyon játszották.

A Murloc-ok kapcsán kötelező megemlíteni a Finja, the Flying Star-t, amely hatékony stabilizáló lapként segítette a paklit a legkülönfélébb class-okban. A mostani, meglehetősen agresszív Murloc Paladin deckekben nem volt egyértelmű helye (azért voltak, akik betették), ám az elmúlt másfél évben összességében nagyon sokat használták. Egy másik koncepció lap, Patches the Pirate is búcsúzik hamarosan. Alapesetben az elsők között kellett volna megemlítenünk a kalózt, ám a legutóbbi nerfek némileg előrehozták a Patches-mentes időket a Standard módban – most már kizárólag a Pirate Warriorba fér be, így inkább csak az elmúlt másfél év dominanciája előtt tisztelgünk ezzel az említéssel.

Új irányt vesz a Control Paladin is, hiszen Auctionmaster Beardo kirotálásával az OTK-kombó is meglehetősen nehézkessé válik. Új Coin-termelésekkel persze még visszatérhet ez az irány, ám nagyobb esélye van annak, hogy ez a deck is beáll a hagyományosabb kontroll paklik közé – már ha ütőképes lesz az új metában. Deathwing, Dragonlord leginkább a Big Druidban, illetve a régebbi Dragon Priest deckekben futott be szép karriert – manapság már nem láttuk annyit, de érdemes lesz figyelni, hogy mit kezd a Blizzard a jövőben a különféle sárkány-szinergiákkal. Végezetül érdemes még szót ejteni a kirotáló Legendary lapok közül a Soggoth the Slitherer-ről is: nem feltétlenül azért, mert önmagában gyakran jutott szerephez, hanem mert a különféle Discover-effekteknél egy igen erős opció volt bizonyos esetekben a célozhatatlanság miatt.

Az említett lapok mellett az alábbiak rotálnak még ki

Korábbi részek:
Druid | Hunter | Mage | Paladin | Priest | Rogue | Shaman | Warlock | Warrior
Neutral common | Neutral rare | Neutral epic

Rotáció: ezek a lapok búcsúznak hamarosan (12. rész: Neutral epic)

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva