Counter Strike

Lassításban vizsgálták a különbséget 60, 120, 144 és 240 Hz-es monitorok között CS:GO-ban


Meglepő technikával és 4 különböző monitorral rögzítették, mit érzékel a szemünk a játékban történő eseményekről.

Kitalálták, felvették, lemérték és most mindenki számára meg is mutatják. A román WASD oldal igencsak szokatlan ötlettel próbálta bemutatni, hogyan viszonyul szemünk a különböző monitorfrissítési frekvenciákhoz.

Azért, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen a különbség, a készítők egy akciókamerával videózták a képernyőt, hogy tényleg azt lássuk, amit a szemünkkel látnánk. Ez kb olyan, mint amikor “print screen” helyett a telefonunkkal fotózzuk a képernyőt, de ebben az esetben indokolt volt az ötlet. Egy képernyőnél ugyanis pont ez a lényeg, hogy ugyanabból a jelből mit képes megjeleníteni különböző frekvenciák esetén:

Az eredmény pedig önmagáért beszél:

  • 60 Hz a többihez képest maga a pokol. Szaggatott és darabos mozgás, zavaróan lassú képfrissítéssel, nyilvánvalóan sokkal nehezebb ellőni a miden átfutó ellenfelet, ha sokkal kevesebb képet látunk belőle.
  • 120 Hz-nél már sokkal jobb a helyzet, de azért még itt sem olyan egyszerű a dolgunk. A 60 Hz-hez képest megváltás még ez is.
  • 144 Hz esetén pedig kisebb a különbség, hiszen a lépcsőfok sem akkora, mint egy 60 vs 144 esetén, de azért látható a különbség így is. 144 Hz mellett már sokkal könnyebb dolgunk van, a 60 Hz-en játszókkal szemben pedig óriási előnyre tehetünk szert.
  • 240 Hz esetén egy szépen futó, folyamatos mozgást látunk ami nem törik meg egyik pillanatban sem, itt biztosan nem fogunk hátrányba kerülni, nem lesz olyan probléma, hogy az ellenfél hamarabb tud reagálni az eszközei miatt. Persze ehhez szükség van egy erős gépre is, ami bírja tartani a 240 fps-t.

Ezzel a módszerrel, hogy nem ingame felvétel történt ami digitálisan megtévesztő lehet, ténylegesen megkaptuk, mi a különbség a négy felbontás között. A felmérés másik videóján ugyanez látszik, csak ezúttal autóversenyes környezetben.

A 240 szépen gurul, a 60-ba pedig mintha kockabenzint tankoltak volna:

Ha tehát valaki éppen monitorvásárláson gondolkodik, annak reméljük segít ez a két videó.  Most már láthatjuk, miért érdemes elmenni 144 Hz-ig. Korábbi összehasonlító tesztünket is érdemes elolvasni a témában, ahol konkrétan az ár/érték arány függvényében vizsgáltuk a kérdést:

Mi a különbség a 60 és a 144 Hz-es monitorok között?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva