Hearthstone

5 lap vs. 135 lap: hogy lehet nagyobb hatása a nerfeknek, mint egy új kiegnek?


A legutóbbi patch sokkal jobban felborította a metát, mint az új kiegészítő.

Viszonylag ritkák az olyan időszakok a Hearthstone-ban, amikor határozottan elégedett a hangulat a közösségen belül, a mostani azonban mindenképpen ilyen, a legutóbbi patch után ugyanis minden idők talán legváltozatosabb metáját kaptuk meg. Az elmúlt két évben legalábbis biztosan nem volt hasonló…

Tényleg ez volna minden idők legszínesebb metája? Megnéztük!

Joggal merül fel a kérdés: hogy lehet az, hogy 5 lap nerfelésével többet változott a meta, mint azzal, hogy megjelent egy 135 lapos kiegészítő és kirotált több mint 300 kártya a Wild módba? A válasz a lapok erősségének időszakos változásában rejlik.

A power creep csapdája

Bár a Blizzard alapvetően igyekszik állandó szinten tartani a lapkészlet átlagos erejét (vagyis nem cél az, hogy folyamatosan egyre erősebb lapok jöjjenek), a Hearthstone is beleesett abba a csapdába, ami a hasonló kártyajátékok sajátja. Ezt nevezzük power creepnek, vagyis amikor egyes új lapok összehasonlíthatóan erősebbek a régebbieknél – szegény Silverback Patriarch-ot szanaszét gyalázta már a Blizzard az évek során.

Maga a Standard rotáció is azt igyekszik elősegíteni, hogy a power creep jelenség visszaszoruljon, a The Witchwood megjelenésekor pedig egyértelműen érződött, hogy a Blizzard visszafogta a lapok erejét. A rotáció utáni első kiegészítő általában gyengébb persze kicsit, hiszen ezek a lapok maradnak a legtovább a Standard metában, ám tavaly, a Journey to Un’Goro megjelenésekor láthattuk, hogy ez sem feltétlenül igaz mindig – ha megnézzük, mi volt egy éve, akkor látható, hogy most sokkal kisebb a használati arány.

Ennek azonban az lett az eredménye, hogy az előző meta “OP” koncepcióinak, mint például a Cube Warlock, a komplett Paladin class vagy a Spiteful Druid jócskán megnőtt a relatív erőssége – ők még egy “erősebb” metába születtek bele, a játékkörnyezet “gyengülésével” pedig még inkább kitűntek a legdurvább lapok.

A gyakorlatban tehát az történt, hogy a Blizzard a The Witchwooddal megpróbálta kicsit visszafogni a lapok átlagos erejét, csak éppen nem számoltak azzal, hogy az előző meta “túlélői” túlságosan erősek maradnak. Némi késéssel tehát kénytelenek voltak nerfelni a problémás deckeket, ami végül kiváló döntésnek bizonyult (nagy dicséret jár a kivitelezésért is!), hiszen hirtelen megnyílt az út egy csomó másik pakli előtt, létrehozva ezáltal egy színesebb, balanszosabb metát.

Sokaknak ez úgy jöhet le, hogy a The Witchwood egy rossz kiegészítő lett, mert kevés lapot használnak belőle, de ha a Blizzard következetes marad, akkor ez még bőven változhat. Jelenleg valóban nem nevezhető túl nagy sikertörténetnek a legutóbbi csomag, ám ha a fejlesztők jobban odafigyelnek a power creep jelenségre, és igyekeznek tartani magukat ehhez a színvonalhoz, akkor a következő rotációt követően – az erősebb alternatívák kikopásával – nagyot ugorhat The Witchwood lapkészletének népszerűsége.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva