Fortnite

Inkább bepisilt, minthogy abbahagyja a játékot – Végül 9 évesen elvonóra került


Egyre komolyabb problémát jelent a Fortnite függőség, hihetetlen esetekről számolnak be a szülők.

Sajnos egyre több olyan sztorit hallani nagyvilágból, ami negatív töltetű és a Fortnite körül forog. Az Epic Games ingyenes lövöldéje valószínűleg jogosan pályázhat a 2018-as év legjátszottabb játéka címre, ráadásul a közösség olyan hatalmas, hogy még komoly popkultúrális hatása is van. Sztároktól kezdve, a legnagyobb streamereken át, egészen a sportolókig, lényegében MINDENKI játssza, vagy legalább valamikor játszotta a Fortnite: Battle Royale-t. Viszont ennek a hatalmas közkedveltségnek sajnos sötét oldala is van, ami a játékosszámmal párhuzamosan, egyre inkább növekszik…

Egy 9 éves angol kislányt például nemrégiben elvonókúrára kellett küldeni, mert annyira rákattant a Fortnite-ra, hogy gyakorlatilag kifordult magából. Leromlott a tanulmányi átlaga, kerülte a sportedzéseit, átaludta az óráit, szokatlanul agresszívvé vált – még édesapját is felpofozta -, sőt a feszültebb játékok során inkább maga alá pisilt, minthogy abbahagyja a játékot.

Windows Central

Az édesanya a Mirrornak adott interjújában elmondta, a kislányuknak januárban vettek egy Xbox-ot, amire később a kicsi letöltötte a Fortnite-ot. Egészen márciusig minden rendben zajlott, aztán érkeztek a teljesítmény romlások, a lány fáradtabbnak tűnt a megszokottnál, s sokkal indulatosabb is volt, mint korábban. A szülők először azt hitték a hormonok felelősek lányuk viselkedésbeli változásáért, egészen addig, amíg az osztályfőnök be nem hívatta őket egy konzultációra. Ott kiderült, hogy a kislány javarészt átalussza az órákat, valamint az is, hogy komolyan romlani kezdett mind a sportbéli, mind pedig a tanulmányi teljesítménye.

A szülők ennek okán megkötéseket vezettek be, iskolanapokon egy, iskolaszüneti napokon két órát játszhatott a kislány. Közben kiderült, hogy a család bankkártyája hozzá volt adva az Xbox felhasználóhoz, így történt olyan eset is, hogy hirtelen 50 fontnyi összeg csak úgy letáncolt a számláról. Természetesen ennek sem örültek a szülők, a hevesebb szóváltás következtében ekkor történt meg az az eset, amikor a kislány magából kikelve felpofozta az édesapját.

Forbes

A megkötések ellenére sem tudta kezelni a játékaddikcióját a 9 éves lány, miután szülei elaludtak, volt hogy akár hajnali 5-ig is játszott, utána pedig elvergődött az iskolába, ahol az órákat végigaludta. Az édesapa elmondta, nem egyszer talált összepisilt párnát a gép előtt, a kislány ugyanis annyira rá volt állva a játékra, hogy még egy rövid mosdó erejéig sem volt hajlandó otthagyni a Fortnite-ot.

A szülők végül Steve Pope-hoz, egy neves angol függőségi tanácsadóhoz fordultak segítségért, aki pszichoterápiára küldte a kislányt. Pope azt nyilatkozta a Mirrornak, hogy ugyan már évtizedek óta a pályán van, ennyire intenzív és folyamatosan terjedő videojáték addikcióval még nem találkozott. Ez pedig összességében egy hatalmas problémát jelent a fiatalabb generációkra nézve.

laola1.tv

Egyébként a profik influencer viselkedését is a probléma forrásának tartja, Steve Pope külön kiemelte, a futballisták gólörömei és a nagyobb sztárok “reklámja” nagyban segítenek a fiataloknak abban, hogy megismerkedjenek a játékkal és komolyan beszívódjanak a Fortnite világába.

A kislány pozitívan reagál a kezelésekre, javul a teljesítménye az iskolában, valamint a sportpályára is visszatért már.

Szerintetek hogyan lehetne védekezni a videojáték addikció ellen?

  

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva