Gaming

Mennyit fogyasztanak a gépeink? – Tényleg szükség van a 700 W-os tápokra?


A tápegység a megbízható gép alapja, érdemes minőségit választanunk belőle!

Ezúttal a tápegységeket vettük górcső alá, ugyanis elég sok tévhit terjed ezekkel az alkatrészekkel kapcsolatban. Egy jó minőségű tápra minden PC-nek szüksége van, hiszen a megbízhatóság alappillére a jó táp, kis utánajárással pedig könnyedén kiszűrhetjük a mocsoktengerből az értelmes darabokat, ugyanis sajnos rengeteg ipari hulladékot árusítanak, ezeknek köszönhetően terjedt el a “minél nagyobb, annál jobb” tévhit, ami egy bullshit. Az olcsó, rossz minőségű tápokra simán rákarcolnak 6-700 W-ot, de ezt persze valós terhelés alatt nem tudják tartani, így jobb esetben játék közben lekapcsol a gép, rosszabb esetben pedig meghal a táp és viheti magával az egyes alkatrészeket is (lap,proci,videókártya stb..). A videókártyagyártók pedig ezért inkább nagyobb tápegységet adnak meg minimumként, ami sokszor nevetséges.

A méltán népszerű FSP Hexa

Mennyit fogyasztanak a videókártyák?

A legnagyobb fogyasztók általában a videókártyák a processzorok mellett. Minderre természetesen rájön még a többi alkatrész (alaplap, RAM, SSD, HDD, ODD, stb..), de ezek lényegesebben kisebb fogyasztóknak számítanak.

Játék közbeni átlagos fogyasztás / Forrás: Techpowerup

A legegyszerűbben úgy tudjuk kideríteni, hogy mekkora fogyasztása van az adott kártyának, hogy megnézünk egy elismert tesztoldalt, ahol pontosan kimérték a tesztelők, hogy bizonyos körülmények között milyen fogyasztásra kell számítani. A Techpowerup oldalát nyugodt szívvel tudjuk ajánlani, az itteni tesztekben ugyanis részletesen megnézik a fogyasztást különböző körülmények között (2D, blu-ray lejátszás, átlagos játék, maximum terhelés), így biztosan megtudhatjuk, hogy mennyit fogyaszt a kártyánk.

Egyes videókártyák némileg eltérnek a referencia példányok fogyasztásától, ez általában a gyári OC miatt van. Azért megnyugtatnánk mindenkit, itt csak pár watt eltérésről beszélünk, amit ha nagyon szeretnénk manuális beállítások segítségével lefaraghatunk otthon, csakhogy ez teljesítménycsökkenéssel járhat.

Akit érdekel hogy a játék közben mennyit fogyasztanak az adott kártyák, annak a következő videót ajánljuk:

Most akkor mekkora tápra van szükségem?

Az interneten található fogyasztás-kalkulátorok a legtöbb alkalommal égbekiáltó marhaságot írnak, ám szerencsére van 1-2 olyan kalkulátor is, ami a valóságnak megfelelően számolja ki a gépünk fogyasztását. Az egyik ilyen a Be Quiet! kalkulátora, ami mellé még ajánl is egyet a gyártó tápjai közül, amelyektől egyébként nem kell félni, ugyanis jó minőségű tápokat ad ki a gyártó a kezei közül.

Még egy 400W-os táp is bőven elég lenne a 8400+1060 mellé

Egy i5 8400+ GTX 1060 kombó alig fogyaszt többet 200 W-nál, azaz egy 400W-os táp is simán elvisz egy ilyen konfigot még akkor is, ha tuningoljuk esetleg az alkatrészeket.  De még egy 8700K+1080 Ti fogyasztása is 420 W körül van, szóval egy 550 W-os táppal vígan elmegy egy felső kategóriás gép és még nem is terheljük rommá a tápot. Természetesen ehhez minőségi tápegységre van szükség.

Melyek a minőségi tápegységek?

Röviden: Attól, hogy valaki elad tápegységeket, még egyáltalán nem biztos, hogy a belsejüket is ugyan az a cég készíti el. Van itt is több különféle belső, amivel a gyártók szerelik a tápjukat. Az FSP és a Seasonic például maga gyártja a tápok belsejét, de a Be Quiet! például ezeket a minőségi belsőket vásárolja meg és jó minőségű ventilátorral szereli fel őket és új dizájnnal látja el a tápokat.

A Seasonic az egyik legjobb gyártó

A következő gyártók különösen ajánlottak: Seasonic, Super Flower, FSP, Be Quiet!

Ajánlott gyártók, de vannak olyan tápjaik, ami után érdemes utánanézni: Chieftec, Silverstone, EVGA, Corsair, Cooler Master, Antec, Fractal Design, XFX

Nem ajánlott, kerülendő tápegységek: Szinte minden, ami a gépház mellé “ajándékba” jár, Mercury, Acorp, Trust, Gaba, Eurocase, Codegen, Keep Out, HKC, Deer, Danubius, AKYGA, SPIRE, LC Power, Mode Com

Pár ajánlott tápot összegyűjtött a Prohardver fórum közössége, ezeket bátran választhatjátok.

Bronz, ezüst, platinum? Mik ezek?

A 80 Plus tanúsítvány a tápegységek egyetlen hivatalosan elfogadott tanúsítványrendszere. Ettől függ, hogy az adott táp milyen hatásfokkal rendelkezik. Az alábbi táblázatból látható, hogy az egyes 80 Plus tanúsítványok milyen hatásfokot követelnek meg adott terhelés mellett.

Terhelés10%20%50%100%
80 Plus82%85%82%
80 Plus Bronze85%88%85%
80 Plus Silver87%90%87%
80 Plus Gold90%92%89%
80 Plus Platinum92%94%90%
80 Plus Titanium90%94%96%94%

Egyedül a legújabban bevezetett Titaniumnak kell 10 %-os terhelés mellett is tartania a 90%-os hatásfokot, de ez korábban nem volt standard.  A fentebbi táblázatban láthatjuk, hogy egyes típusok között minimális a különbség, de a gyártók sokszor igencsak megkérik ennek az árát, ezért érdemes odafigyelni erre is vásárlás előtt.

Mekkora az ideális táp?

Az ideális az lenne, amikor a gép nincs terhelve (idle) akkor 20% körül terheli a tápot, ha pedig elkezdünk játszani/renderelni akkor maximum 80%-ig terhelje a gép a tápot, ezzel a hatásfok is rendkívül jól fog alakulni, de a tápot sem terheljük túl. Természetesen lehet nagyobb tápegységet vásárolni, ha a jövőbeli fejleszthetőséget is szem előtt tartjuk, de túl nagy tápegységet felesleges választanunk ebben az esetben is.

A lényeg, hogy a fogyasztásunknak megfelelő tápot válasszunk, felesleges durván túlméretezni! 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva