Fortnite

Így változtak a legnépszerűbb gamer videókártyák az évek során


Remek alkalom egy kis nosztalgiára.

A gamerek jóval gyakrabban cserélnek videókártyát, mint az átlag PC tulajok. Nemhiába, hiszen a játékokhoz leginkább a videókártya számítási teljesítményére van szükség. A Valve Steam kliense pedig szinte már minden gamer gépén ott lapul, épp ezért lehet ennek alapján azonosítani a legnépszerűbb hardvereket a játékosok körében. Bár a Steam 2003 szeptembere óta érhető el, a felhasználók specifikációit csupán 2004-től rendszerezi a kliens. Ennek köszönhetően pedig nagyszerűen szemléltethető, hogy hogyan alakultak a trendek az elmúlt 15 évben.

Ennyi idő alatt a videókártyák rengeteget fejlődtek, hiszen 2004-ben még a Geforce 4 MX volt a trend, ami a nevével ellentétben rendkívül messze állt a teljes értékű Geforce 4-től. Régi szép idők, amikor még nem csak az Nvidia uralta a mezőnyt, a Radeon 9600 és 9800 is vezette a sort egy ideig, majd az Nvidia ismét berobbant a 6600-zal, később pedig a 8800 volt a játékosok körében a legnépszerűbb kártya.

Amikor a referenciahűtések süvítettek

A Radeon HD 4800a-s sorozat darabjaira biztosan sokan emlékeznek, nem csoda, hogy sikerült az élre törni velük, hiszen rendkívül jó ár/érték aránnyal rendelkeztek ezek a kártyák  2010 környékén, ekkorra a gépekben már ott lapultak 2 vagy több magos processzorok. Ezt követően érkeztek az integrált GPU-k a processzorokba, így az Intel hamar az élre tört a HD Graphic-csal, ezt egy ideig nem is különítette el a Steam adatbázisa, ez valamennyire árnyalja a gépet. Napjainkban pedig már csak a top 15 legnépszerűbb kártya között sincsenek az AMD-k.

Ezt olvastad már?

A memóriaárak rekord alacsonyra zuhantak – Most érdemes bevásárolni!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva