Tech

Bajban a VGA piac: egy milliárd dollárt bukott az NVIDIA egyetlen év alatt

metabro - 5 éve

A világ legnagyobb videokártya-gyártó cége még most is elképesztő mélységeket él meg.

A világ legnagyobb videokártya-gyártó cége még most is elképesztő mélységeket él meg. Bár a bányász láznak már régen vége, a videokártya piac azóta sem rázódott teljesen helyre. Ezt tökéletesen mutatja az NVIDIA éves pénzügyi jelentése is, melyben elképesztő hiányokat állapítottak meg az elmúlt évben.

Egy év alatt 6,1%-ot esett a bruttó árrés az NVIDIA termékein, vagyis ennyivel kevesebbet keresett minden terméken a cég. A műveleti költségek ezzel párhuzamosan viszont nőttek, egészen pontosan 21%-al. 

Ezeknek köszönhetően tavaly ilyenkorhoz képest 31%-ot zuhant a teljes árbevétel, ami 1 milliárd dolláros kiesést jelent a cégnek.

Ha csak az előző negyedévvel hasonlítjuk össze a számokat, egy kicsit már biztatóbb képet mutat a dolog. Egyes mutatók ha lassan is, de elindultak fölfelé, mások pedig még mindig csökkennek, de már nem annyira durván, mint eddig. Ez is valami!

Tavaly év végéhez képest 2019 első negyedévében 1%-ot nőtt a teljes árbevétel, a működési költségek pedig "csak" 3%-al drágultak.

Ha a két képet összehasonlítjuk, tisztán látszik, hogy az éves összehasonlítás (Y/Y) után a negyedéves viszonyok (Q/Q) már biztatóbbak ugyan, de még mindig rémesen festenek.

Azt már tudjuk, hogy az NVIDIA olcsónak beharangozott RTX sorozat nem váltotta meg a világot, hiszen végül mégis túl drágának bizonyultak a piacnak. Kíváncsian várjuk, mivel rukkolnak ki legközelebb. Reméljük érkeznek végre tényleg középkategóriában is jól teljesítő VGA-k a cégtől.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva