Gaming

Do you know the Way? – Team Sonic Racing teszt

metabro - 5 éve

A 2018-ban a Knuckles mémekkel, jövőre mozifilmmel, idén pedig saját játékkal próbál hódítani a SEGA által létrehozott Sonic világ.

A Team Sonic Racinget a Sumo Digital segítségével keltették életre, akik olyan játékokat tudhatnak maguk mögött, mint a Hitman 2, Little Big Planet, Mortal Kombat 11, vagy ha csak az autós játékokat nézzük, az ő nevükhöz fűződik többek között a Forza Horizon sorozat is. A kiadónak nem ismeretlen a kart-játék terep sem, hisz 2010-ben piacra dobták a hasonló tematikájú Sonic & Sega All-Stars Racing játékukat, melyet 2012-ben követett a folytatás Sonic & All-Stars Racing Transformed névvel.

A játékmenet tartalmazza a már jól ismert Kart Racing elemeket: Mesehős szerű figurák színes világokon és pályákon keresztül versenyeznek egymással, ahol különböző dobozokból, különböző Wispeket vehetünk fel, melyekkel erősíthetjük magunkat és csapattársainkat, vagy éppen keresztbe tehetünk velük ellenfeleinknek. Emellett felbukkanhatnak különböző akadályok is (rákok, kukacok, kőoszlopok), amelyek próbálnak lassítani minket. A pályákon még tallérok is helyet kaptak, amikkel az autónk végsebességét növelhetjük. Végül, de nem utolsó sorban pedig ott vannak a jól megszokott gyorsító padok is, melyeken keresztülhaladva rövid ideig felgyorsul az autónk. A Sumo Digital azonban igyekezett egy picit megfűszerezni a már jól megszokott sémát, és a játékmenethez, egy egyszerű de nagyszerű újítást csatoltak.

Egységben az erő

 A Team Sonic Racingben nemcsak egyéniben, hanem a nevéből láthatóan csapatban is versenyezhetünk. Minden csapat 3 fős, és egyszerre 12 játékos versenyez a pályán. A verseny végén az a csapat nyer, amelyik a helyezések alapján a legtöbb pontot szedte össze. Ezenfelül a csapatjáték plusz erősítéseket is tartogat számunkra. A verseny során a következő Team Action/Csapat Akciókat hajthatjuk végre:

Skim Boost – A lassan haladó társunknak képesek vagyunk löketet adni, ha nagyobb sebességgel elhaladunk mellette, ezzel visszarázva őt a verseny aktuális tempójába. Hasznos, ha például társunkat előttünk kilőtték, vagy esetleg leesett a pályáról.

Slingshot – Az autóverseny-fanatikusok már jól ismerik a szélárnyék fogalmát. A leggyorsabb társunk szélárnyékába haladva plusz gyorsulásra tehetünk szert. Minél tovább maradunk a szélárnyékban, annál nagyobb boostra számíthatunk, melyek szintjeit különböző lángok jelzik nekünk. Amint kilépünk a szélárnyékból, azonnal megkapjuk a sebességlöketet.

Rescue – Lökjünk ki ellenfeleket, ezzel kisegíthetjük csapattársainkat a jobb hely elérésében.

Item Transfer – Ez egy teljesen új játékelem a Kart Racing kategóriában. Képesek vagyunk egy láda felvétele után átadni csapattársunknak a tárgyakat, segítve ezzel őt a versenyzésben. Ha átadjuk nemcsak, hogy kisegítjük, de fel is erősítjük az aktuális Wispet. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy például egy rakéta helyett 3 darabot kap a társunk.

Minden fent említett Csapat Akcióért pontokat kapunk, melyek a Team Ultimate mérőnket növelik. Ha ez a csík feltöltődik az Ulti használatra készen áll.

Team Ultimate Boost – Amint elhasználjuk, a csapat masszív gyorsulásban részesül, immúnis lesz a különböző tárgyakra, valamint megpördíthetjük vele ellenfeleinket, ha az ulti hatása alatt beléjük ütközünk. Érdemes a legmegfelelőbb pillanatban kijátszani, hisz általában egy verseny alatt csak egyszer lesz lehetőségünk alkalmazni.

Ismerd meg a csapatot

A korábban kiadott játékok a teljes SEGA univerzumból hoztak be karaktereket, azonban a Team Sonic Racing csak és kizárólag a Sonic világát érinti. Összesen 15 játszható karakter szerepel a játékban, melyet a fejlesztők 5 csapatra osztottak.

  • Team Sonic – Sonic, Tails, Knuckles
  • Team Dark – Shadow, Rouge, E-123 Omega
  • Team Amy – Amy, Big the Cat, Chao
  • Team Vector – Vector, Silver, Blaze
  • Team Eggman – Eggman, Metal Sonic, Zavok

Minden egyes csapatban 3 karaktertípussal találkozhatunk, melyekhez különleges képességek kapcsolódnak.

  • Speed – Ezek a karakterek rendelkeznek a legmagasabb sebességgel.
  • Technique – A technikás karakterek képesek rövid ideig sebesség vesztés nélkül áthajtani különböző felületeken (pl.: fű vagy jég), így olyan útvonalakat is használhatnak, melyre a többi karakter nem képes.
  • Power – A Power típusú karakterek képesek áttörni az útakadályokon, feloldva ezzel levágásokat, új utakat. Emellett a Power típusú karakterek erősebb tárgyakat vehetnek fel a különböző dobozokból.

Ezeken felül a karakterek teljesen egyénire szabhatóak garázsunkban. Minden versenyzőknek 5 alaptulajdonsága van: Gyorsulás, Turbó, Védelem, Irányíthatóság, és Végsebesség. A kocsikon cserélhetünk alkatrészeket, melyek segítségével a karakter alapértékei, valamint autójának kinézete is megváltozik, így olyan versenyzőt hozhatunk létre, amilyet szeretnénk. Minden versenyzőhöz 9 alkatrész tartozik, így a személyre szabhatóság palettája igen széles, továbbá lehetőségünk van a kocsik kozmetikai tuningolására is, ahol a színek változtatásán kívül matricákat is ragaszthatunk a járművekre, de még a dudáikat is lecserélhetjük.

Lootbox???

A fent említett kozmetikai eszközökre természetesen nem ingyen tehetünk szert. A versenyek során szerzett tallérokat Mod Podokra válthatjuk be, melyekből véletlenszerűen esnek a tárgyak, így az is előfordulhat, hogy olyan karakterhez kapunk tuningolást, amelyet alapesetben már nem is használunk. Bár szerencsére nem tudunk valós pénzt költeni mikrótranzakciók segítségével a Mod Podok begyűjtésével, a problémám mégis az, hogy hamar rászoktathatjuk a gyerekeket a lootboxolás "élményére", melyet akár egy másik játékban valós pénz elkötésével tud kamatoztatni. Ehhez a játékhoz sokkal jobban el tudnám képzelni a katalógusos rendszert, ahol a versenyzésért járó tallérokat szabadon elkölthetjük arra az alkatrészre és kozmetikai tartalomra, amelyikre szeretnénk.

Pályák és grafika

Azok, akik játszottak a Sonic & All-Stars Racing Transformed játékkal találkozhatnak ismerős versenypályákkal, hisz 9 tracket a korábbi példányból emeltek át a fejlesztők. Ezek mellé érkezett 12 vadiúj pálya, így azok se fognak unatkozni, akik anno halálra püfölték a játék elődjét. A látványvilág méltón tükrözi a Sonic világ színességét, valamint versenyeink során különböző teremtményekkel is találkozhatunk. A grafika tökéletesen megfelel az elvárásoknak, bár néhol akadnak érdekes jelenségek a pályán kívül. A trackek felépítése rengeteg opciót biztosít számunkra a kacskaringós útvonalaival és levágásaival, így biztos nem fogunk két ugyanolyan versenyt lenyomni.

Kalandra fel!

A kampány módok szerelmeseinek is kedveskednek a fejlesztők, ugyanis egy kaland mód is került a játékba.

A történet ott kezdődik, hogy Amy és barátai pikniket tartanak, amire a rózsaszín sündisznólány szeretné elhívni Sonic-ot is, aki ezt visszautasítja, hisz meghívást kapott egy versenyre. Dodon Pa a futam rejtélyes szervezője meghívókat küldött szét szerte az univerzumban, hogy a különböző próbákon megtudja, ki a leggyorsabb a világon. Sonic-ék elfogadják a meghívást, ahol kiderül, hogy nem lábon, hanem versenygokartokkal kell összemérniük tudásukat. Amy és csapata, felkapva erre a fejüket, megkérdezik Dodon Pa-t, hogy ők is csatlakozhatnak-e a versenyhez, melyre a misztikus Tanuki (japán mitológiai állat egy kutya és mosómedve keveréke) igennel válaszol, így rögtön az első világban az ő csapatukat kell legyőznünk a különböző pályákon. Világról-világra járva teljesítjük Dodon Pa megpróbáltatásait, ahol újabb és újabb csapatok bukkannak fel. Ám a versenyzők hamar elkezdik sejteni, hogy valami nagyobb dolog áll a háttérben, mint a verseny.

Maga a történetvezetés egyszerű. A dialógusok néha ugrálnak a fájdalmasan kellemetlen és az egészen vicces között, de úgy összességében a szövegkönyv se a legkiemelkedőbb. Szerencsére az átvezetőket átugorhatjuk, így nem kell végigszenvedniük mindezt azoknak, akiket csak a verseny hajt. Valljuk be, egy idő után úgyis el fogod nyomni a videókat…

A kampány során különböző játékmódokban kell bizonyítanunk, amelyekben csillagokért és kulcsokért kell feladatokat teljesítenünk. Egyes helyek csak akkor válnak elérhetővé számunkra, ha a megfelelő mennyiségű csillagot megszereztük, vagy rendelkezünk az útvonalat feloldó kulccsal. A szokásos egy pályás versenyek mellett felbukkannak a Grand Prix-k, ahol több pályán keresztül kell gyűjtenünk a pontokat, a Survivor mode, ahol minden kör végén az utolsó kiesik a versenyből, valamint az ügyességi pályák se maradhattak ki ebből a játékból sem, melyek kihívást jelentenek minden korosztály számára.  Szerencsére a story mode-on se kell egyedül átrágnunk magunkat. A megkötés a kooperatív módban, hogy egyszerre csak egy csapatot irányíthatunk, így a már fentebb említett csapatok nem keresztezhetik egymást. És ha már itt vagyunk, beszéljünk egy kicsit a többjátékos módról!

Haver, nem látok semmit!

Sajnos a játék legnagyobb erőssége nem sikerült hibátlanra. Ezek a játékok egyértelműen a többjátékos módra lettek kitalálva, s míg az online felületen, (bár a meccskeresés igen hosszúra sikerült) jól szerepelt, addig kooperatív módban legtöbbször döcögött. Az osztott képernyőn néha nehezen látható a pálya a játék színes látványvilága miatt, így az új versenyzőknek igen erősen kell mereszteniük a szemüket, hogy megtalálják az utat. Emellett pedig gyakran kaptuk fel a fejünket arra, hogy a többjátékos mód során szaggat a játék, sajnos ez már 2 ember jelenlétében is megtörténik. A fejlesztőknek ezt mindenképpen orvosolniuk kell, hiszen ha ez így marad, az hamar elveheti a játékosok kedvét a száguldozástól.

Összegzés

A Team Sonic Racing egy kellemes Kart Racing játékra sikeredett. Az egyedi, csapatorientált játékmenet igazán felpezsdíti a Kart játékok világát, a kasztrendszer pedig eddig még sosem látott stratégiákat kínál fel a játékosoknak. A Sonic-világ szerelmeseinek nem kell bemutatni a Crush 40 nevű japán-amerikai rockzenekart, akik mind a szériához, mind pedig ehhez a játékhoz is szolgáltatták a rigmusokat. A játék mindenképpen megér egy próbát, de azok, akik a split-screenes élményt keresik készüljenek fel arra, hogy a játék még tartalmaz itt-ott kátyúkat. Kíváncsian várom, hogy a júniusban megjelenő Crash Team Racing Nitro-Fueled, hogyan fogja felvenni a kesztyűt a Team Sonic Racinggel.

 

+ A csapatjáték elemek nagyon jól sikerültek, újítást hoztak a Kart Racingek világába.

+ A különböző kasztok egyedi irányítással rendelkeznek, így mindenképpen jól meg kell választanunk a versenystratégiánkat.

 – A lokál multi akad, sőt a split-screen miatt nagyon meg kell erőltetni a szemünket ahhoz, hogy lássuk a pályát rendesen.

 – A lootbox rendszer fölösleges és unalmas.

 – Nincsenek Chaos Emeraldok

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva