Gaming

A videójátékfüggőség mostantól hivatalosan is elismert betegség

metabro - 5 éve

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is mentális zavarnak minősítette a videojátékfüggőséget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is mentális zavarnak minősítette a videojátékfüggőséget.

Az Egészségügyi Világszervezet genfi közgyűlésén hivatalosan is elfogadták az ICD-jegyzék 11. módosítását, amelyben tavaly helyt kapott a játtékfüggőség is. A szervezet már régóta kutatja a játékfüggőséggel járó mentális zavarokat, viszont csak mostanra lett végleges a döntés.

A hivatalos definíció szerint akkor beszélhetünk videojátékfüggőségről, ha a játékok elsőbbséget élveznek más napi teendőkkel szemben, emellett ha a család, barátok, tanulmányok illetve a munka helyett a játék kerül előtérbe. Továbbá a negatív hatások ellenére sem teszik le a játékot, esetleg még inkább fokozzák azt. Tehát ha valaki szívesebben játszik, mint mondjuk tanul, dolgozik, eszik, iszik, akkor függőségről beszélünk. A tünetnek legalább 12 hónapon keresztül fenn kell állnia. 

Az új besorolás 2022. január 1-től lép hatályba.

A WHO döntését több videojátékot védő szervezet is támadta (ESA, ISFE, UKIE), szerintük nem elég alapos a WHO kutatása és a téma kidolgozása több erőfeszítést igényel, hogy a jelenségről kiderüljön, hogy tényleg egy különálló fogalom-e, vagy csupán egy másik betegség kivetülése. Alapvetően a definícióval van a legnagyobb probléma, hiszen egyértelmű, hogy a legtöbben szívesebben játszanak, minthogy iskolába menjenek, a függőség inkább ott kezdődik, amikor fizikális kényszert érzünk, ha egy számítógépet meglátunk és minden mást félredobunk. Az, hogy valaki ezzel tölti a szabadidejét és a játékot választja egy családi ebéd helyett, azt azért nem neveznénk függőségnek. Az ATV stúdiójában Szirmai Gergely is kifejezte nemtetszését korábban:

 

Egyes országok korábban már szigorításokat vezettek be a játékfüggőség visszaszorításának érdekében:

  • Az Egyesült Királyságban működnek olyan magánklinikák, ahol kezelik a videojáték-függőséget.
  • Dél-Koreában egy új törvény megtiltja, hogy 16 éven aluliak éjfél és reggel 6 óra között online játékokat játszhassanak
  • Japánban a játékkal eltöltött bizonyos idő után figyelmeztetik a játékost.
  • Kínában a Tencent az internetszolgáltatókkal karöltve korlátozza a gyerekek számára a legnépszerűbb játékokkal eltölthető időt.

Ezt olvastad már?

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva