Tech

Gépépítés a nyári szünetre: Milyen PC-t vegyünk 300 ezerért? /Intel verzió/

metabro - 5 éve

Átgondolt gépépítés, a lehető legjobb ár/érték arány megtartása mellett.

Átgondolt gépépítés, a lehető legjobb ár/érték arány megtartása mellett.

A nyár közeledtével egyre többször teszitek fel a kérdést, hogy mégis milyen gépet érdemes venni? Természetesen ezúttal is segítünk. Az összeghatár ezúttal is 300 ezer forint, viszont most az AMD helyett az Intel került a középpontba. Akit nem érdekel a jövőbeli fejleszthetőség, az jelenleg kétségkívül jobban jár az Intellel, ugyanis a játékokban magasabb fps-t produkál, mint az AMD-s ellenfelei, de leginkább a minimum fps-ben lehet észrevenni a különbséget. 

Processzor

Intel i5-9400F

48 000 Ft

Szerencsére ismét értelmes áron lehet Intel processzorhoz jutni, úgy tűnik megoldódott a készlethiány. Az i5 9400F gyakorlatilag egy átnevezett i5 8400, csak kapott egy 100 MHz-es órajelemelést. Nem kell visszariadni a 2,9 GHz-es alapfrekvenciától, megfelelő körülmények (alaplap, hűtés) ugyanis 3,9 GHz-en fog üzemelni a kicsike, ami már bőven elegendő minden játék mellé.

Alaplap

B365M Phantom Gaming 4

28 000 Ft

Az Asrock több alkalommal bizonyított az utóbbi években, a kiváló ár/érték aránya miatt pedig remek választás. A processzor tápellátásáról a 8 fázisos VRM gondoskodik, viszont ezúttal a hűtést sajnos lehagyták róla, de mivel úgysem lesz tuning, így nem származik hátrányunk belőle. A felhasználói tapasztalatok szerint könnyedén tartja a maximum turbo boostot a 9400F társaságában, így a 3,9 GHz-es órajelet készpénznek vehetjük. Emellett csatlakozók tárháza tárul elénk, na meg az RGB világításról sem felejtkeztek el. Aki ezektől rosszul van és spórolni szeretne, az nyugodtan választhatja az ASROCK B365M Pro4-et 2 ezer forinttal olcsóbban.

Memória

G.SKILL Aegis 16GB (2×8) 3000 MHz 

 25 000 Ft

A G.SKILL Aegis-e számos alkalommal bizonyított már a múltban. A kedvező árcédulája miatt a mai napig az egyik legnépszerűbb memóriamodul. Érdemes a dual channel megoldást választani, ugyanis a single channelhez képest jókora fps többletre tehetünk szert. Alapvetően az alaplap az Intel által ajánlott 2666 MHz frekvenciájú memóriamodulokat támogatja, de ez nem fog problémát okozni, csupán annyi fog történni, hogy a modulok 2666 MHz-en fognak futni az eredeti 3000 MHz helyett. Mindezek ellenére a későbbiekben jól jöhet még a 3000 MHz előnye, tekintve hogy a 2666-os társai is ugyan ennyibe kerülnek.  

Videókártya

Palit RTX 2060 GamingPro

113 000 Ft

A keretnek megfelelően a lehető legerősebb kártyát próbáltuk beletuszkolni a gépbe, ez pedig nem más, mint az RTX 2060. A Palit GamingPro hűtése megegyezik a Gainward Phoenix-ével, amelyek a gyártó felső kategóriás hűtési megoldásai közé tartoznak. A dolgukat maximálisan ellátják, a kártya halkan és hűvösen üzemel, na meg persze remek ár/érték aránnyal rendelkezik. Egyedül arra kell figyelni, hogy egyes boltokban csupán 2 év garanciát kínálnak a szokásos 3 év helyett.

Tápegység

BitFenix Formula 550W Gold

 21 000 Ft

A BitFenix Formula remekül el lett találva és az árára sem lehet panasz. 80+ Gold minősítés, halk ventilátor és 5 év garanciát vállal rá a gyártó. Jól sikerült CWT belsővel rendelkezik és japán kondenzátorokkal szerelték (ami elég ritka manapság), egyedüli hátránya a nem moduláris belső, de ennyi pénzért ezt simán elnézzük neki. Az 550 Watt még egy RTX 2080 mellé is bőven elég, de ha valaki nagyon tú akarja gondolni ,netalán RTX 2080 Ti-t tervez, akkor veheti a nem sokkal többe kerülő 650 Wattos verziót is.

Gépház

Fractal Design Meshify C TG

28 000 Ft

 

Egy 300 ezres gép esetén már joggal várunk el lehengerlő látványt, amit a Meshify C-ben biztosan megtalálunk. Prémium anyaghasználat, üveg oldallap, remek szellőzés és porszűrő mindenhol, de tényleg mindenhol! Emellett könnyen takarítható, remek a kábelmenedzsmentje, alsótápos. Kell ennél több? A fehér verzióra különösen felhívnám a figyelmet, nagyon vad.

SSD/HDD

Az SSD/HDD mizériát könnyen eldönthetjük, hiszen mindkettőre szükségünk lesz. A játékok és a rendszer az SSD-re megy, minden másra pedig ott a HDD. Szerencsére az SSD-k ára rendkívül kedvező most, így nem kell egy vagyont fizetni a nagyobb tárhelyért sem.

Crucial MX500 500GB M.2 17 500 Ft

Sajnos az SSD-k esetén a gyártók egyre csak spórolnak, így az újabb típusok helyett maradtunk az MX500-as M.2-es SSD-nél, ami mindenben veri a BX500-as utódját. TLC technológia, 5 év garancia és az M.2 csatolófelületnek köszönhetően kevés helyet foglal. Az ára pedig rendkívül kellemes.

Western Digital Purple 2TB / Toshiba P300 2TB 18 000 Ft / 17 000 Ft

Két terra már valószínűleg mindenki igényét ki fogja elégíteni, ár/érték arányban pedig magasan veri az 1 terrás társait. Azt mindenki eldöntheti magának, hogy a fenti két HDD közül melyiket választja. Ha inkább pörgősebb, gyorsabb, de ezzel együtt némileg hangosabb HDD-re vágyunk, akkor érdemes a Toshiba P300-at választani, ha viszont halkabb és hűvösebb HDD-t szeretnénk, akkor a WD Purple lesz az igazi. Ha kizárólag adatok tárolására használjuk majd a HDD-t, akkor jobb választás a WD Purple, viszont ha nem elegendő az SSD tárhelye a sok játék miatt, akkor érdemesebb lehet a Toshibát választani (vagy nagyobb SSD-t venni). 

Végösszeg: 297 500 Ft

Ennyi pénzből már egy remek gépet építhetünk, aminek semelyik játék nem okoz komolyabb fejtörést. Lehet szidni az Intelt, de a középkategóriában remek ár/érték aránnyal rendelkeznek, az i5-9400F jó pár évig biztosan elég lesz minden játék mellé, egyedül azt tudjuk felróni neki, hogy a következő generáció esetén szinte biztosan alaplapot is kell majd cserélnünk. Az RTX 2060-nak köszönhetően egy 144  Hz-es monitort is a konfig mellé pakolhatunk, hiszen az esport játékokban a 144 fps a legtöbb alkalommal meglesz. 

A játékok hasonlóképp fognak futni:

Ezt olvastad már?

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva